מחלף קיבוץ גלויות

גרסה מ־19:50, 3 באוגוסט 2021 מאת שרגא (שיחה | תרומות) (עדכון מוויקיפדיה גרסה 31800119)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

מחלף קיבוץ גלויות הוא מחלף המחבר את כביש 1, כביש 2, כביש 20, כביש 461 ודרך קיבוץ גלויות, ומשמש נתיב כניסה מרכזי לתל אביב-יפו. המחלף הוא מן העמוסים במדינת ישראל, ומדי יום עוברים בו כחצי מיליון כלי רכב.

מחלף קיבוץ גלויות
מחלף לה גוארדיה בקדמת התמונה ומחלף קיבוץ גלויות ברקע
מחלף לה גוארדיה בקדמת התמונה ומחלף קיבוץ גלויות ברקע
כינוי מחלף חיל השריון
תאריך הקמת המחלף שנות השמונים
מיקום תל אביב-יפו
כבישים במחלף   כביש 1
  כביש 2 (דרך חיל השריון)
  כביש 20
  כביש 461
דרך קיבוץ גלויות
מסילות במחלף מסילת איילון, מסילת תל אביב - בני דרום
אתרים סמוכים בית הספר הולץ, מתחם לודוויפול
גשר קיבוץ גלויות מעל כביש 1 צד המזרחי (כביש 461)

מבנה המחלף

דרך קיבוץ גלויות חולפת מעל לכביש 1 באמצעות גשר, ואילו נתיבי איילון חולפים מעל לדרך קיבוץ גלויות באמצעות שני גשרים נוספים. המחלף הוא קצהו המערבי של כביש 1, ומקשר בין החלק התיכון של נתיבי איילון וחלקם הדרומי, שקצהו במחלף חולות. חלקו המערבי של המחלף, הכולל את גשרי נתיבי איילון מכונה גם גשר חיל השריון (או גשר הולץ), ועוברת בו גם דרך חיל השריון שמהווה את ראשיתו של כביש 2. מסילות הרכבת שבין מסלולי כביש 1 בקטע הסמוך למחלף הן העמוסות בישראל. בסמוך למחלף נמצא גם מסוף אוטובוסים גדול. המחלף משמש גם כמחלף רכבתי בו מסילת הרכבת תל אביב – בני דרום עוברת מעל ומתחברת למסילת איילון.

היסטוריה

ראשיתו של המחלף בשנת 1978, עם חיבור גשר קיבוץ גלויות לכביש 1. בשנות ה-80 של המאה ה-20 חוברו למחלף גם נתיבי איילון. המחלף הורחב עם השנים ונוספו לו גשרים המקשרים אותו עם נתיבי איילון לכיוון דרום, גשרי מסילות רכבת, ועבודות לשיפור זרימת נחל איילון העובר בין מסלולי המחלף.

בשנת 2007, בעת הקמת מסילת הרכבת תל אביב – בני דרום, הועתק "גשר חיל השריון" מזרחה למרחק 15 מטר. בתחילת שנות ה-80 תוכננו נתיבי איילון לכיוון דרום, אך המתכננים החליטו לא לכלול בתוכניותיהם את תוואי הרכבת המתוכנן. כתוצאה מכך ניצב הגשר בדיוק בתוואי מסילת הרכבת תל אביב – בני דרום. עלות העתקת הגשר הייתה כ-70 מיליון שקל והפרויקט כלל גם: פינוי חלקי של בית הספר הולץ, הקמת גשר חדש לרכבת וכן הסדרי תנועה ותיקונים שונים. העתקת הגשר עצמו נמשכה שלושה ימים באמצעים מכניים.[1] לטענת חברת נתיבי איילון בתקופה שבה נבנה הגשר, ההיתכנות להקמת מסילת הרכבת הייתה אפסית, וכדי לחסוך בעלויות לא נוצל כל רוחב התוואי המתוכנן (בעיקר עלות פינוי חלק ממתחם לודוויפול ובית הספר הולץ).[2]

ראו גם

הערות שוליים

הקודם:
-
מחלפים בכביש 1 הבא:
מחלף גנות
הקודם:
מחלף חולון
מחלפים בנתיבי איילון הבא:
מחלף לה גוארדיה
הקודם:
-
מחלפים בכביש 2 הבא:
מחלף לה גוארדיה

31800119מחלף קיבוץ גלויות