תמונת השדה העמוק הראשונה של וב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף Webb's First Deep Field)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
A picture of many galaxies and stars
תמונת השדה העמוק הראשונה של וב

תמונת השדה העמוק הראשונה של ובאנגלית: Webb's First Deep Field) היא תמונת השדה המבצעית הראשונה שצולמה על ידי טלסקופ החלל ג'יימס וב הצופה אל צביר הגלקסיות SMACS 0723 (אנ') הנמצא במרחק של 4.6 מיליארד שנות אור מכדור הארץ. התמונה, שנחשפה לציבור ב-12 ביולי 2022 מכסה שטח זעיר שנצפה מחצי הכדור הדרומי. בתמונה ניתן להבחין באלפי גלקסיות וכוכבים.

רקע

טלסקופ החלל ג'יימס וב מסתובב סביב כדור הארץ בנקודת לגראנז' L2 בערך 1.5 מיליון קילומטרים מכדור הארץ, מאז 24 בינואר 2022. בנקודות הלגראנז', הן כוח הכבידה של כדור הארץ והן כוח הכבידה של השמש מאוזנים, דבר ששומר את הטלסקופ בסנכרון עם מסלול כדור הארץ סביב השמש.[1] מרחקה של נקודת הלגראנז' בה נמצא הטלסקופ הופך אותו ללוויין המלאכותי הרחוק ביותר של כדור הארץ. ג'יימס וב הוא טלסקופ הצופה בטווח התת-אדום. התמונה צולמה על ידי מצלמת (NIRCam (אנ')) של הטלסקופ, שרגישה לטווח הגלים התת-אדומים הקרוב לטווח הנראה. היא מורכבת ממספר תמונות באורכי גל שונים בזמן חשיפה כולל של כ-12.5 שעות.[2][3] העומקים אליהם מגיעה התמונה בתחום התת-אדום גדולים אף יותר מתמונות השדות העמוקים של האבל, אשר חשיפתם לקחה שבועות.

SMACS 0723 הוא צביר גלקסיות הנצפה מחצי כדור הארץ הדרומי,[4] ונצפה לעיתים על ידי האבל וטלסקופי חלל אחרים בניסיון לקבל תמונות של היקום.[1]

ניתוח התמונה

התמונה מכסה שטח שמיים השקול בערך לקוטרו של גרגיר חול המוחזק במרחק של 50 סנטימטר מהצופה.[2] צביר הגלקסיות SMACS 0723 הנראה באמצע התמונה ככתם לבן ערפילי, נמצא במרחק של 4.6 מיליארד שנות אור מכדור הארץ[3]. מסתו העצומה של צביר הגלקסיות מעקמת את המרחב וגורמת לעידוש כבידתי, שכתוצאה ממנו נראים בצילום גלקסיות וכוכבים שנמצאים הרחק מאחוריו. עצמים שמימיים אלה נראים בתמונה מעוקמים לצורת קשתות, וככל שהם רחוקים יותר צבעים אדום יותר בגלל ההסחה לאדום. ההסחה לאדום נגרמת בגלל ההתפשטות המואצת של היקום, ככל שגרם שמיימי רחוק יותר מהירות ההתרחקות שלו גבוהה יותר, ולכן גלי האור המגיעים ממנו הם ארוכים יותר.

מצלמת ה-NIRCam של הטלסקופ הצליחה לצלם את הגלקסיות המרוחקות ברזולוציה גבוהה יותר מאי פעם, דבר שהוביל לחשיפתם של מבנים זעירים שלא נראו מעולם, כולל צבירי כוכבים ועצמים מפוזרים.[2] בצד שמאל של התמונה, בערך באמצע, נראית נקודה אדומה בוהקת, זוהי גלקסיה שנמצאת במרחק 13.1 מיליארד שנות אור.

חשיבות התמונה

התמונה היא תמונת הצבע הכוזב המלאה הראשונה מהטלסקופ, ותמונת התת-אדום החדה ביותר שנצפתה אי פעם. התמונה חושפת אלפי גלקסיות בנתח זערורי מהיקום העצום, ומבנים קטנים יותר בחדות כזו שלא נראתה עד כה של היקום המוקדם.[2]

התמונה נחשפה לראשונה לציבור ב-11 ביולי 2022 בטקס בבית הלבן בהשתתפות נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, סגנית הנשיא קמלה האריס, וראש נאס"א ביל נלסון.[1][5]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 Overbye, Dennis; Chang, Kenneth; Tankersley, Jim (11 July 2022). Biden and NASA Share First Webb Space Telescope Image. הניו יורק טיימס.
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 2.3 Garner, Rob (11 July 2022). NASA’s Webb Delivers Deepest Infrared Image of Universe Yet. באתר נאס"א.
  3. ^ 3.0 3.1 Webb's First Deep Field, באתר סוכנות החלל האירופית.
  4. ^ SRELICS, באתר IRSA.
  5. ^ Chow, Denise (11 July 2022). "The Webb telescope's first full-color photo is here — and it's stunning". באתר NBC News.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תמונת השדה העמוק הראשונה של וב34373152Q113019754