אונו (משחק קלפים)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף UNO)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אוּנוֹ
Uno

סמליל המשחק

קלפי אונו
שנת המצאה 1971
ממציא מרל רובינס
בעלים חברת הצעצועים מאטל, מאז 1992
סוגה הנחת קלפים
כמות שחקנים 2 – 10
לגילי 7+
מספר קלפים 108
זמן משחק משתנה
רמת אקראיות גבוהה
סמליל המשחק בין 1992 ל-2010
סמליל המשחק בין 2010 ל-2016

אוּנוֹ (מהמילה האיטלקית והספרדית "אחד", כתוב באותיות לטיניות כ-UNO) הוא משחק קלפים אמריקאי, שהומצא בשנת 1971. העקרונות הכלליים של המשחק הכניסו אותו למשפחת משחקי הקלפים של שמונה משוגע (אנ'), והוא דומה למשחק האירופי המסורתי מאו-מאו (אנ').

אונו אף היווה את הבסיס למשחק הקלפים הישראלי המוכר טאקי, שיצא בשנת 1983.

היסטוריה

המשחק פותח במקור על ידי מרל רובינס בשנת 1971, ברדינג, פרוור של סינסינטי. כאשר משפחתו וחבריו החלו לשחק יותר ויותר, הוא הוציא 8,000 דולר כדי ליצור 5,000 עותקים של המשחק.[1] בתחילה, הוא מכר אותו במספרה שלו, ולאחר מכן גם עסקים מקומיים אחרים החלו למכור אותו. רובינס מכר מאוחר יותר את הזכויות לאונו לקבוצת חברים בראשות רוברט טזאק, בעל בית לוויות בג'ולייט, תמורת 50,000 דולר בתוספת תמלוגים של 10 סנט למשחק. טזק הקים את International Games, Inc.‎, כדי לשווק את אונו, שמשרדיה שכנו מאחורי בית הלוויות שלו. המשחקים הופקו על ידי לואיס זלצמן מ-Saltzman Printers במאיווד, אילינוי.

בשנת 1992, International Games הפכה לחלק ממשפחת החברות השייכות למאטל.[2]

חוקים רשמיים

תכולתה של חפיסת קלפי אונו
קלפי אונו

מטרת המשחק היא להיות השחקן הראשון שמשיג 500 נקודות (בדרך כלל על פני מספר סבבי משחק), על ידי היותו הראשון להניח מידו את כל קלפיו. ברגע שסיים, הוא משיג נקודות כפי הקלפים שעדיין מחזיקים שאר השחקנים.

החפיסה מורכבת מ-108 קלפים: ארבעה קלפי "Wild", ארבעה קלפי "Wild ‎+4‎", ו-25 קלפים מכל אחד מארבעת הצבעים אדום, צהוב, ירוק, וכחול. סט קלפים בכל צבע מורכב מאפס אחד, שני קלפים מכל מספר מ-1 עד 9, וכן שני קלפי פעולה מכל סוג: "דלג", "‎+2‎" ו"הפוך".

בתחילה מחלקים לכל שחקן שבעה קלפים, והקלף העליון של החפיסה הנותרת משמש כקלף הפותח של ערימת הקלפים. השחקן משמאלו של הדילר משחק ראשון, והמשחק מתחיל עם כיוון השעון סביב השולחן. בתורו של שחקן, עליו לבצע אחת מהפעולות הבאות:

  • להניח קלף אחד התואם את הקלף העליון בערימת ההשלכה בצבעו, מספרו או סמלו.
  • להניח קלף Wild, או קלף Wild ‎+4‎.
  • לקחת לידו את הקלף העליון מהחפיסה, ולהשתמש בו אם אפשר.
כַּרְטִיס השפעה כאשר מניחים מהיד השפעה כקלף פותח
דלג השחקן הבא ברצף מחמיץ תור. השחקן משמאלו של הדילר מפספס תור.
הפוך סדר התורות מחליף כיוונים. המשחק מתחיל נגד כיוון השעון, השחקן מימינו של הדילר מתחיל.
‎+2‎ השחקן הבא ברצף שולף שני קלפים ומפספס תור. השחקן משמאלו של הדילר שולף שני קלפים ומפספס תור.
Wild שחקן מצהיר על הצבע הבא שיתאים (ניתן לבחור גם את הצבע הנוכחי כצבע הבא). השחקן משמאלו של הדילר מכריז על הצבע הראשון שיש להתאים ומניח קלף מתאים.
Wild ‎+4‎ שחקן מכריז על הצבע הבא שיתאים; השחקן הבא ברצף שולף ארבעה קלפים ומפספס תור. ניתן לשחק באופן חוקי רק אם לשחקן אין קלפים בצבע הנוכחי. החזרה לחפיסה, ערבובה ופתיחה של קלף חדש במקום.
  • שחקן ששולף קלף מהחפיסה חייב להניח או לשמור קלף זה, ואינו רשאי להניח מידו באותו התור שום קלף אחר.
  • שחקן רשאי לשחק קלף Wild בכל עת, גם אם יש לו קלפים אחרים שניתן להניח.
  • שחקן רשאי לשחק קלף Wild ‎+4‎ רק אם לשחקן אין קלפים התואמים לצבע הנוכחי. לשחקן יכול להיות קלפים בצבע אחר התואמים את המספר או הסמל הנוכחי או קלף Wild ועדיין להניח את הקלף Wild ‎+4‎.[3] שחקן שמניח Wild ‎+4‎ עשוי להיות מאותגר על ידי השחקן הבא ברצף כדי להוכיח שעמד בתנאי זה.
  • אם נעשה שימוש בכל החפיסה, הקלף העליון מונח בצד להמשך השימוש, ושאר הערימה מעורבבת כדי ליצור חפיסה חדשה. לאחר מכן המשחק ממשיך כרגיל.
  • החלפת קלפים עם שחקן אחר אינה חוקית.

שחקן שמניח את הקלף האחד־לפני־אחרון, כך שנשאר בידו קלף בודד, חייב לקרוא "אונו" כהתראה בפני השחקנים האחרים.[4]

השחקן הראשון שנפטר מהקלף האחרון שלו צובר נקודות עבור הקלפים שבידי השחקנים האחרים. קלפי מספר מעניקים לו את ערכם הנקוב, קלפי הפעולה מעניקים 20 נקודות, וקלפי Wild ו-Wild ‎+4‎ מעניקים 50 נקודות. הקלף האחרון שהונח מהיד הוא ‎ +2‎או Wild ‎+4‎, השחקן הבא ברצף חייב לשלוף את מספר הקלפים המתאים לפני ספירת הניקוד.

השחקן הראשון שצובר 500 נקודות מנצח במשחק.

עונשים

  • אם שחקן לא קורא "אונו" לאחר שהניח את הקלף האחד־לפני־אחרון שלו ונתפס לפני ביצוע התור של השחקן הבא, עליו לשלוף שני קלפים כעונש. אם השחקן לא נתפס בזמן או שנזכר לקרוא "אונו" לפני שהוא נתפס, הוא לא יספוג עונש.[3]
  • אם שחקן משחק קלף Wild ‎+4‎, השחקן הבא יכול לערער על השימוש בו. השחקן שהשתמש ב־Wild ‎+4‎ חייב להראות באופן פרטי את ידו לשחקן המאתגר, כדי להוכיח שאין לו קלפים צבעוניים תואמים (שאוסרים עליו להניח קלף זה). אם החשד מתברר כנכון, השחקן המאותגר שולף במקום זאת ארבעה קלפים. אם החשד שגוי, השחקן המאתגר חייב לשלוף שישה קלפים; את ארבעת הקלפים שכבר נדרש לשלוף בגין קלף ה־Wild ‎+4‎, ושני קלפים נוספים.[3]

משחק לשני שחקנים

במשחק של שני שחקנים, קלף ההפוך פועל כמו קלף הדילוג; כאשר מניחים אותו, השחקן השני מחמיץ תור.

חוקים אופציונליים רשמיים

החוקים האופציונליים הרשמיים הבאים מוצעים בספר החוקים של אונו, כדי לשנות את המשחק:

  • Progressive or Stacking Uno: אם הונח קלף משיכה (‎+2‎ או Wild ‎+4‎), ולשחקן הבא יש את אותו קלף, הוא רשאי להניח את אותו הקלף תוך צבירה לעונש הנוכחי, ועברה שלו לשחקן הבא.[3] (אף על פי שלא ניתן לערום +4 על +2, או להפך.)[5] חוק הבית הזה נמצא בשימוש כה נפוץ עד שבשנת 2019 כאשר חברת מאטל הבהירה שהערימה אינה חלק מהכללים הסטנדרטיים של אונו.[5]
  • Seven-O: בכל פעם שמניחים את הקלף "7", השחקן שהניח אותו חייב להתחלף עם שחקן אחר לבחירתו בקלפים שבידו. בכל פעם שמונח הקלף "0", כל השחקנים מעבירים את הקלפים שבידיהם לשחקן הבא בתור בכיוון המשחק הנוכחי.[3]
  • Jump-In: אם לשחקן יש בדיוק אותו קלף (גם מספר וגם צבע) כמו הקלף העליון של ערימת הקלפים, הוא רשאי לשחק אותו מיד, גם אם לא תורו. לאחר מכן המשחק ממשיך כרגיל, כאילו השחקן הזה בדיוק ביצע את תורו שלו.[3]

סגנונות וּוריאציות

חפיסת קלפי אונו באנגלית משנת 1994. החפיסה הספציפית הזו משתמשת בעיצוב הקלפים הישן יותר, שבו מופיעות אותיות על קלפי הפעולה במקום סמלים.

קלפי הפעולה המודרניים של אונו נושאים סמלים המציינים את פעולתם, למעט קלפי Wild שעדיין נושאים את המילה "Wild". לפני השינוי בעיצוב, לכרטיסים כאלה בגרסאות באנגלית של המשחק היו אותיות בלבד. ניתן לזהות גרסאות באנגלית מוקדמות יותר על ידי היעדר השוליים הלבנים המקיפים את רוב כרטיסי האונו.

גרסאות אחרות של המשחק משתמשות בסמלים ובתמונות בעיצובים ישנים וחדשים כאחד, במיוחד כאלה עם כרטיסי Wild שאינם נושאים את המילה "Wild". ישנן גם גרסאות נטולות שפה של הסגנונות החדשים יותר, שאינן נושאות את המילה "Wild" אך בעלות אותו סגנון.

מהדורת "Uno Mod" משנת 2010 משתמשת בסמלים במקום באותיות או מספרים.

ב-16 בספטמבר 2017, מאטל הוציאה את Uno ColorAdd, המשחק הראשון שתוכנן במיוחד עבור אלו הסובלים מעיוורון צבעים, שהכיל שינויים גרפיים צורתיים לצורך הבדלה בין הקלפים בצבעים השונים.[6]

ב-1 באוקטובר 2019, מאטל שחררה גם גרסת ברייל של המשחק שלהם עבור עיוורים, כאשר מארק ריקובונו, נשיא הפדרציה הלאומית לעיוורים (אנ'), אמר בהודעה לעיתונות, "העובדה שעיוור מסוגל כעת לשחק משחק קלאסי של אונו היישר מהקופסה עם חברים או בני משפחה עיוורים ורואים כאחד הוא רגע משמעותי באמת עבור הקהילה שלנו."[7][8]

ערכות נושא

יש הרבה נושאים וגרסאות שונות של אונו. משחקי נושא אלה עשויים לבוא עם כיוונים מעט שונים וכרטיסים מיוחדים.[9] ערכות הנושא כללו סרטים, משחקי וידאו, קבוצות ספורט ונושאים נוספים.

וריאציות

קיימות וריאציות רבות מהמשחק הסטנדרטי, כמו Elimination Uno, Speed Uno ו-Pirate Uno. [10]

בשנת 2018, מאטל הוציא ספין-אוף של Uno בשם Dos; המשחק נבדל בעיקר על ידי קיום "שורה מרכזית" של ערימות הקלפים, שבה ניתן להניח זוגות קלפים שמצטברים לסכום של קלף בראש אחת הערימות.[11]

ניתן לשחק במשחק עם שתי חפיסות של קלפי משחק סטנדרטיים, אם הג'וקרים מסומנים כאפסים של ארבע החליפות, תוך התייחסות לבני המלוכה כקלפים המיוחדים.

משחקים דומים

אונו הוא משחק קלפים מסוגת ההנחה. סוגת הנחת הקלפים מורכבת ממשחקים שבהם המטרה היא להיפטר מכל הקלפים המוחזקים ביד תוך מניעה מהשחקנים האחרים להיפטר מהקלפים שלהם.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אונו בוויקישיתוף

אתר האינטרנט הרשמי של אונו

הערות שוליים

  1. ^ "Uno History". Unorules.org. ארכיון מ-2021-11-02. נבדק ב-2021-11-02.
  2. ^ "30 Anniversary rule Book" (PDF). Mattel. 2001. ארכיון (PDF) מ-2013-07-21. נבדק ב-2013-02-09.
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 "UNO Basic Instructions" (PDF). Mattel. 2008. ארכיון (PDF) מ-2016-03-04. נבדק ב-2021-11-02.
  4. ^ Exact wording of the official rules: "When you play your next-to-last card, you must yell 'UNO' (meaning 'one') to indicate that you have only one card left".
  5. ^ 5.0 5.1 Hourigan, Adam. "The Uno rule you're all getting wrong". Daily Examiner (באנגלית). ארכיון מ-2021-03-08. נבדק ב-25 בספטמבר 2019. {{cite news}}: (עזרה)
  6. ^ Jacobson, Candice; Lussier, Muriel (16 בספטמבר 2017). "UNO® Introduces The First Card Game For The Colorblind". news.mattel.com. Mattel Newsroom. ארכיון מ-2020-01-29. נבדק ב-2 באוקטובר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ Capron, Maddie; Zdanowicz, Christina (1 באוקטובר 2019). "Mattel releases a braille version of UNO". cnn.com. CNN. ארכיון מ-2021-11-02. נבדק ב-2 באוקטובר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ Tucker, Devin; Hein, Joanna; Cascone, Stephanie (1 באוקטובר 2019). "UNO® Introduces First Official Braille Deck". businesswire.com. Business Wire. ארכיון מ-2021-11-02. נבדק ב-2 באוקטובר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ "Every Type of UNO Card Game, Theme Pack, and Spinoff". ארכיון מ-2021-11-03. נבדק ב-2021-11-02.
  10. ^ "Uno Variations". ארכיון מ-2021-11-09. נבדק ב-2021-11-02.
  11. ^ Beck, Kellen. "'DOS,' the sequel to 'UNO,' is a new take on an old favorite". Mashable (באנגלית). ארכיון מ-2018-12-04. נבדק ב-2018-12-04.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אונו (משחק קלפים)37512194Q17267