הארגון הדרום-אסיאתי לשיתוף פעולה אזורי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף SAARC)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הארגון הדרום-אסיאתי לשיתוף פעולה אזורי (SAARC)
South Asian Association for Regional Cooperation
תחום איגוד כלכלי בינלאומי
שפה רשמית אנגלית
מטה הארגון קטמנדו, נפאל
חברים מדינות דרום אסיה
מזכיר כללי אמג'אד חוסיין ב. סיאל
תקופת הפעילות 8 בדצמבר 1985 – הווה (39 שנים)

הארגון הדרום-אסיאתי לשיתוף פעולה אזורי (או בראשי תיבות: SAARC) הוא ארגון כלכלי בינלאומי לשיתוף פעולה בין 8 מדינות בדרום אסיה, שנוסד בדאקה, בנגלדש. הארגון יוזם ב-2 באוגוסט 1983 על ידי נשיא בנגלדש לשעבר זיאור ראהמן, והוקם ב-8 בדצמבר 1985, עם חתימת אמנה שנחתמה בניו דלהי. משרדיו הראשיים של הארגון אשר נחנכו ב-16 בינואר 1987 שוכנים בקטמנדו, נפאל. מטרת הארגון הוא לעודד ולקדם התפתחות כלכלית אזורית. הארגון נוטר יחסים דיפלומטיים באו"ם וגורמים רב-צדדיים כולל האיחוד האירופי.

היסטוריה

הרעיון על הקמת ארגון משותף בין מדינות דרום אסיה נידון בכמה כינוסי מדינות אסיה[1]. בסוף שנות ה-70 של המאה ה-20 הסכימו 7 מדינות מדרום אסיה על הקמת גוש סחר שיעניק לאנשים פלטפורמה לעבוד יחד ברוח של אחווה, חברות והדדיות. מאוחר יותר שיגר זיאור ראהמן מכתבים רשמיים למנהיגי אותן מדינות בהם הוא משקף את חזונו לעתיד באזורי המדינות. במהלך ביקורו בהודו בדצמבר 1977, שוחח עם ראש ממשלת הודו מורארג'י דסאי אודות שיתוף פעולה אזורי. בנאומו בוועדה המייעצת של תוכנית קולומבו שהתקיימה בקטמנדו ב-1977 קרא בירנדרה, מלך נפאל לשיתוף פעולה אזורי הדוק בין מדינות דרום אסיה.

לאחר פלישת ברית המועצות לאפגניסטן ב-1979, הוגברו המאמצים להקמת האיחוד. באפריל 1981 התכנסו לראשונה גורמים ושרי חוץ מ-7 ממדינות דרום אסיה בקולומבו[2]. הצעת בנגלדש התקבלה בברכה על ידי נפאל, סרי לנקה, בהוטן והמלדיבים. הודו ופקיסטן, לעומת זאת, הותירו רושם ספקני בראשונה; הודו טענה כי רעיון מסוג זה עלול להוביל ולתת פתח הזדמנות לשכנים חדשים קטנים יותר לחידוש הנושאים הדו-צדדיים וייסוד אופוזיציה נגד הודו. פקיסטן לעומת זאת הניחה כי ייתכן שמדובר באסטרטגיה מצד הודו לצאת באיחוד עם שאר מדינות דרום אסיה נגד פקיסטן ולהבטיח שוק אזורי למוצרים הודים, ובכך לחזק את הדומיננטיות הכלכלית של הודו באזור ולמזער את תדמיתה של פקיסטן.

למרות הכול, לאחר שורה של התייעצויות בראשות בנגלדש בין נציגי האו"ם של מדינות דרום אסיה במטה האומות המאוחדות בניו יורק שנמשכו מספטמבר 1979 ועד 1980, הוסכם כי בנגלדש תכין דף טיוטה לדיון אודות סוגיית האיגוד, אשר יועבר בין מזכירי ענייני החוץ מ-7 המדינות.

בוועדה בינלאומית שנערכה בדאקה ב-1983 בהשתתפות גורמים מדיניים, אימצו שרי החוץ מ-7 המדינות את הצהרת שיתוף הפעולה האזורי בין מדינות דרום אסיה, ובאופן רשמי השיקו תוכנית פעולה משולבת בתחומי חקלאות, תקשורת, מטאורולוגיה ובריאות.

פסגת הארגון הדרום-אסיאתי לשיתוף פעולה אזורי הראשונה התקיימה בדאקה בין 7 ל-8 בדצמבר 1985.

בשנת 2007 הצטרפה אפגניסטן לארגון.

-מדינות חברות בכחול  -ארגונים ומדינות משקיפים בכחול בהיר

מדינות חברות

משקיפות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 12th SAARC Summit Islamabad, web.archive.org, ‏2016-03-04
  2. ^ Muhammad Jamshed Iqba, [http://www.nihcr.edu.pk/Latest_English_Journal/SAARC_Jamshed_Iqbal.pdf SAARC: Origin, Growth, Potential and Achievements]
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
הארגון הדרום-אסיאתי לשיתוף פעולה אזורי26985801