Rosetta@home

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Rosetta@home
סמליל המיזם
מפתח מעבדת בייקר, אוניברסיטת וושינגטון
גרסה אחרונה 4.20 (1 במאי 2020 עבור חלונות)
סוג רישיון תוכנה חינמית עבור שימוש אקדמי ושימוש ללא כוונת רווח, רישיון מסחרי זמין
קטגוריה חישוב מבוזר קהילתי

Rosetta@home (קרי: Rosetta at home) הוא פרויקט המשתמש בחישוב מבוזר קהילתי, המופעל על ידי מעבדת בייקר באוניברסיטת וושינגטון, במטרה לפתור את בעיית חיזוי מבנה החלבון. נכון למרץ 2021, הפרויקט כולל סה"כ כ־1,370,809 מתנדבים מרחבי העולם, מתוכם כ־32,072 פעילים, סה"כ כ־12,536 קבוצות, מתוכן כ־2,019 פעילות, עם כ־830.884 טרה-פלופס של כוח חישוב מצטבר.[1] הפרויקט מותקן על גבי תוכנת BOINC של אוניברסיטת קליפורניה בברקלי והוא ניתמך על ידי הארגונים הבאים: המכונים הלאומיים לבריאות, הקרן הלאומית למדע, המכון הרפואי הווארד יוז, המכון לתכנון חלבונים באוניברסיטת וושינגטון ומשחק הפאזל Foldit (אנ').

אחת המטרות של Rosetta@home היא לקבוע בעזרת מחשוב, במקום בעזרת ניסויי מעבדה, את המבנה התלת-ממדי והפעילות של כמה שיותר חלבונים, ולהפוך את המידע הזה לזמין לחוקרים מכל רחבי העולם בחינם. ניסויי מעבדה מאוד יקרים ויכולים לקחת כמה שבועות או חודשים, ולכן יקח זמן אדיר לפענח את המבנה התלת-ממדי של כל החלבונים בגוף האדם (כשני מיליון[2]). התוכנה עשויה בסופו של דבר לעזור לחוקרים לפתח תרופות למחלות כגון איידס, סרטן, מחלת אלצהיימר, גחלת, הרפס, מלריה, קורונה ועוד.

הקוד של התוכנה זמין לאקדמאים ללא כל תשלום תחת חוזה של חוסר בלעדיות, וחברות יכולות לרכוש את התוכנה תחת רישיון של חוסר בלעדיות.[דרוש מקור]

בשנת 2020 החלו להשתמש בפרויקט על־מנת לחזות מבני חלבון של נגיף קורונה מהזן SARS-CoV-2 הגורם למגפה עולמית, במטרה לקדם פיתוח תרופות למחלה שגורם הנגיף.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Rosetta@home בוויקישיתוף

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא מחשבים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30819292Rosetta@home