OpenVMS

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
OpenVMS
קובץ:OpenVMS logo Swoosh 30 lg.jpg
OpenVMS V7.3-1
OpenVMS V7.3-1
מפתח Digital Equipment Corporation, HP
משפחה DEC OS
מודל קוד קוד סגור
גרסה אחרונה OpenVMS 8.4 ב־21 ביוני 2010
סוג ליבה ליבה מונוליתית
סוג רישיון רישיון קנייני
מצב עבודה עדכני
אתר אינטרנט openvms

OpenVMS (ובקיצור VMS, ראשי תיבות של Virtual Memory System) היא מערכת הפעלה שמיועדת למחשבים עם מעבדי VAX‏ ,Alpha ו־Itanium. המערכת נוצרה על ידי חברת Digital Equipment Corporation (היום HP), שגם פיתחה את מחשבי ה־VAX ו־Alpha.

VMS פותחה במקור כמערכת הפעלה למיני-מחשבים מסדרת VAX. גירסתה הראשונה יצאה בשנת 1978, יחד עם השקת הדגם הראשון של מחשב VAX‏ (VAX-11/780). העיצוב שלה התבסס על מערכות הפעלה קודמות של Digital, בפרט RSX של מחשבי PDP, אך החידוש העיקרי בה היה ניהול זיכרון וירטואלי ועבודה במצב של 32 ביט.

בשנת 1983 הוצג חידוש נוסף ב־VMS - ה־VAXCluster, שהיה ליישום המסחרי המצליח הראשון של אשכול מחשבים - רשת מחשבים שמגבים אחד את השני ומשתפים משאבי אחסון ותורי הדפסה.

VMS פעלה בכל הסוגים של מחשבי VAX - הן השרתים הגדולים והן תחנות MicroVAX‏ ,VAXstation וכו'.

בשנת 1992 השיקה חברת Digital את המעבד החדש Alpha, שפעל בטכנולוגיית RISC ויחד איתו הציגה את הגרסה החדשה של VMS שידעה לפעול גם במעבדים אלה. VMS קיבלה מספר תכונות חדשות של תמיכה בפרוטוקולים פתוחים כפי שהוגדרו על ידי POSIX ובהתאם שמה שונה ל־OpenVMS.

בשנת 2005 יצאה הגרסה הרשמית הראשונה של OpenVMS למעבדי Itanium.

בדומה ליוניקס, VMS היא מערכת הפעלה בעלת ממשק טקסטואלי ביסודה. שפת הפקודות של VMS נקראת DCL - Digital Command Language; בהשוואה לפקודות shell של יוניקס ו־DOS פקודות DCL נראות יותר כמו מילים שלמות באנגלית ופחות כמו קיצורים. בתחנות עבודה מבוססות VMS ניתן לעבוד גם בסביבה הגרפית DECwindows, גרסה של X11.

VMS תומכת במספר פרוטוקולי תקשורת. הפרוטוקול העיקרי שלה הוא DECnet, פרוטוקול קנייני של Digital‏. VMS תומכת גם בפרוטוקולי חבילת הפרוטוקולים TCP/IP ובפרוטוקול LAT לעבודה מול מסופים "טיפשים" (כגון VT).

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא OpenVMS בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25719315OpenVMS