Moët & Chandon

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Moët & Chandon

Moët & Chandon (מואט & שאנדון),[1] הידוע גם בשם Moët בלבד, הוא יקב משובח צרפתי וחלק מחברת מוצרי היוקרה LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE הוא אחד מיצרני השמפניה הגדולים בעולם ובית שמפניה בולט. Moët et Chandon הוקמה בשנת 1743 על ידי קלוד מואט, והיא מחזיקה כיום 290,000 דונם של כרמים, ומייצרת מדי שנה כ-28,000,000 בקבוקי שמפניה.[2]

היסטוריה

Moët & Chandon התחיל בתור Moët et Cie[1] (שפירושו "Moët & Co"), שהוקמה על ידי סוחר היין של Épernay, קלוד מואט בשנת 1743[3] והחל לשלוח את היין שלו ממחוז שאמפן לפריז. שלטונו של לואי החמישה עשר, מלך צרפת חלה במקביל לביקוש מוגבר ליין נתזים. זמן קצר לאחר הקמתו, ולאחר שהבן קלוד-לואי הצטרף ל-Moët et Cie, קהל הלקוחות של היקב כלל אצילים ואריסטוקרטים.

בשנת 1833 שונה שמה של החברה ל-Moët et Chandon לאחר שפייר-גבריאל שאנדון דה ברייל, חתנו של רמי מואט, הצטרף לחברה כשותפו של ז'אן-רמי מואט, נכדו של קלוד מואט.[4]

לאחר הצגת הרעיון של שמפנית בציר ב-1840, שיווקה Moët את הבציר הראשון שלה ב-1842. המותג הנמכר ביותר שלהם, Brut Imperial, הוצג בשנות ה-60. המותג הידוע ביותר שלהם, דום פריניון, נקרא על שמו של הנזיר הבנדיקטיני הזכור באגדה כ"אבי השמפניה". המותג היה בבעלות שמפיין מרסייה אך ניתן ל-Moët ב-1927.

Moët & Chandon התמזגו עם הנסי קוניאק ב-1971 ועם לואי ויטון ב-1987 והפכה ל-LVMH (Louis-Vuitton-Moët-Hennessy), קבוצת היוקרה הגדולה בעולם, והכניסה למעלה מ-16 מיליארד יורו ב-2004. Moët & Chandon החזיקו בצו מלכותי כספק שמפניה לאליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת.[5] [6]

דום פריניון

דום פריניון הוא מותג שמפניה המיוצר על ידי Moët & Chandon. הוא נקרא על שמו של דום פייר פריניון, נזיר בנדיקטיני שהיה חלוץ איכות חשוב ביין השמפניה, אך בניגוד למיתוסים פופולריים, לא גילה את שיטת השמפניה להכנת יינות נתזים.[7] דום פריניון היה הקיווה היוקרתי הראשון, רעיון שהציע האנגלי לורנס ון.[8] הבציר הראשון של דום פריניון היה ב-1921 והוא שוחרר למכירה רק ב-1936. זוהי שמפנית בציר, כלומר היא מיוצרת רק בשנים הטובות ביותר, וכל הענבים המשמשים לייצור היין נבצרים באותה שנה. שמפניות רבות, לעומת זאת, אינן וינטג'יות, כלומר השמפניה עשויה מענבים שנבצרו בשנים שונות.

ייצור נוכחי

בקבוקים במערות

בכל בציר מיוצרים כ-5 מיליון בקבוקים.[8] היין הוא 60% שרדונה ו-40% פינו נואר, עם מינון של 6 גרם/ליטר.[8] לדברי טום סטיבנסון, "כל הבצירים זקוקים ליישון של לפחות 12 שנים כדי לטפח את המוס המשיי הייחודי של הדום פריניון".[8] החל משנת 2020, השחרור הנוכחי של דום פריניון הוא מבציר 2010[8] והשחרור הנוכחי של Dom Pérignon Rosé הוא מבציר 2006. היינן הבכיר היה רישאר ז'פרואי, שהיה "שף מערה" (chef de cave) של דום פריניון מאז 1990.[9]

דומיין שאנדון

בשנת 1973, חברת Moët-Hennessy דאז הקימה את Domaine Chandon, יקב מאחז בעמק נאפה. זה היה מיזם היין המבעבע הראשון בבעלות צרפתית בארצות הברית. מסעדת הגורמה étoile הוקמה ביקב, עד שנסגרה בדצמבר 2014.[10]

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Moët & Chandon בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 "History of Moët at Chandon". נבדק ב-17 במאי 2008. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ T. Stelzer (2013). The Champagne Guide 2014–2015. Hardie Grant Books. p. 261. ISBN 978-1742705415.
  3. ^ "Moët & Chandon".
  4. ^ Paul, Harry W. (2002). Science, Vine and Wine in Modern France (באנגלית). Cambridge University Press. p. 218. ISBN 978-0521525213. נבדק ב-16 באפריל 2018. {{cite book}}: (עזרה)
  5. ^ The Royal Warrant Holders Association
  6. ^ "Champagne Moet & Chandon | Royal Warrant Holders Association". www.royalwarrant.org (באנגלית). נבדק ב-2018-03-16.
  7. ^ D. & P. Kladstrup Champagne p. 38 Harper Collins Publisher מסת"ב 0060737921
  8. ^ 8.0 8.1 8.2 8.3 8.4 Stevenson, Tom (2007) The Best A Man Can Get p6. 5 Dec 2007 Decanter
  9. ^ Walton, Annunciata. Dom Pérignon’s chef de cave on life, grapes and his favourite vintage. Country Life, 28 March 2017
  10. ^ "Domaine Chandon, Auberge de Soleil still strong". 15 במרץ 2013. {{cite web}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38877224Moët & Chandon