.Acer Inc

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף Acer)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Acer Inc. 宏碁股份有限公司
נתונים כלליים
סוג חברה ציבורית
מייסדים סטאן שי
תקופת הפעילות 1976–הווה (כ־48 שנים)
משרד ראשי ניו טאיפיי, טאיוואן
ענפי תעשייה מחשבים, חומרה, אלקטרוניקה
מוצרים עיקריים מחשבים אישיים ומחשבים ניידים, מחשבי לוח, שרתים, רכיבי אחסון אלקטרוניים, צגים, וטלפונים חכמים
הכנסות 20 מיליארד דולר (2010)[1]
רווח 479 מיליון דולר (2010)[1]
עובדים 7,757[1]
 
Acer.com

Acer (סינית: 宏碁股份有限公司; פין-יין: Hóngqi Gǔfèn Yǒuxiàn Gōngsī) היא חברה טאיוואנית בינלאומית לייצור חומרה ואלקטרוניקה הממוקמת בעיר ניו טאיפיי שבטאיוואן. בין מוצרי החברה ניתן למנות מחשבים אישיים ומחשבים ניידים, מחשבי לוח, שרתים, רכיבי אחסון אלקטרוניים, צגים, וטלפונים חכמים. Acer היא יצרנית המחשבים הרביעית בגודלה בעולם.

בתחילת שנות האלפיים, הציגה Acer מודל עסקי חדש, והפכה מיצרנית למפתחת ומשווקת, ומפקחת על תהליך היצור דרך היצרנים.

היסטוריה

Acer נוסדה על ידי סטאן שי, אשתו, וחמישה אנשים נוספים בשנת 1976 בשם "מולטיטק" (Multitech). החברה החלה כמפיצה של רכיבים אלקטרונים ומתמחה בתחום המעבדים. היא ייצרה את מחשבי ה-Micro-Professor, והפכה ליצרנית מחשבים בולטת. שם החברה שונה לאחר מכן בשנת 1987 לשם Acer.

בשנת 1993 דיווחה החברה על רווח של 35 מיליון דולר. סך כל המכירות הוערכו בכ-3 מיליארד דולר בשנת 1994, והרווח עלה ל-205 מיליון דולר. בשנת 1995 התקדמה החברה מהמקום ה-14 למקום ה-9 בין יצרניות המחשב הגדולות ביותר, כאשר היא מאפילה על חברות כגון HP, דל, וטושיבה.

בשנת 1998 החברה עברה שינוי פנימי של ארגון מחדש. לא ניכרה השפעה בעקבות השינוי ומחירי המניות ירדו, והחברה עברה שינוי נוסף. אחת הסיבות המרכזיות לנפילה הגדולה בביצועי החברה בעולם היא העסקה שחתמה עם יבמ ביוני 1999. היקף עסקה זו, שנחשבה בזמנה לעסקה הגדולה ביותר שחתמה חברה טאייוואנית עם חברה אמריקאית, היה 8 מיליארד דולר. במסגרתה אמורה הייתה אייסר לרכוש מיבמ כוננים קשיחים, שבבים וציוד נוסף, ואילו יבמ התחייבה לרכוש את מחשבי אייסר בהסכם OEM (הסכם ייצור צד שלישי) שבמסגרתו מייצרת אייסר מחשבים, הנמכרים תחת הלוגו של יבמ. בעקבות ההאטה בשוק המחשבים ב-2000, קיצצה יבמ את היקף ההזמנות מאייסר, והחברה נקלעה למצוקה. ואולם בזאת לא תמו צרותיה. ב-2000 איבדה מנייתה 81% מערכה, בזמן שהבורסה בטאייוואן ירדה בכ-44% בלבד. אייסר נאלצה לפטר כ-10% מכוח העבודה שלה ולהציג תוכנית רה-ארגון דרמטית. במסגרת תוכנית זו אייסר נפטרה מעסקי הייצור שלה לטובת התמקדות בפיתוח ועיצוב תוך השארת עסקי הייצור לחברות OEM. בסוף שנת 2000 החליטה אייסר להתפצל לשתי חברות עצמאיות: חברה למחשבי אייסר ממותגים, וחברה המשמשת קבלנית ייצור עבור מותגים אחרים (Wistron).

האסטרטגיה הייתה נכונה, ועבדה במיוחד באירופה, שם הפכה החברה להיות מותג מוביל בתחום המחשבים. בשנת 2003 צמחו מכירותיה של Acer ב-48% לרמה של 4.6 מיליארד דולר, מה שהציב אותה במקום ה-5 מבין יצרניות המחשב בעולם. החברה המשיכה לצמוח ושיפרה את אסטרטגיות השיווק שלה, ובשנת 2006 מכירותיה השנתיים עלו על 16 מיליארד דולר. נתח השוק של Acer ירד באמריקה במקביל לעליה גדולה באירופה.

בשנת 2008 החברה קנתה מותג פאקרד בל.

בישראל

אייסר נכנסה לשוק הישראלי ב-1994 עת יצרה שותפות עם יורוקום. באוקטובר אותה שנה הודיעה על כוונתה להקים בראש העין קו ייצור מחשבים משותף עמה. במאי 96' נחנך קו הייצור שהופעל באמצעות חברה בת חדשה, אייסר-יורוקום ישראל. המפעל אמור היה לייצר כ-3,000 מחשבים בחודש ולספק את צרכיה של ישראל והמזרח התיכון כולו. ב-95' מכרה אייסר בישראל 8,000 מחשבים, כ-4% מהמחשבים שנמכרו בישראל באותה שנה. המפעל אמור היה לשנות את מעמדה בשוק המקומי, ואולם עד פברואר 98' הוא ייצר רק כ-1,000 מחשבים בחודש. בתקופה זו הוחלט להרחיב את המפעל בעקבות זכייה של אייסר במספר מכרזים ארגוניים גדולים, בהם: תע"א, חברת החשמל, מיחשוב כל המתנ"סים בישראל ועוד.[2] ואולם, בסוף 1998 עלו היחסים בין אייסר ויורוקום על השרטון עקב סירובה של אייסר להיענות לדרישתה של יורוקום מאייסר להגדיל את ההשקעה שלה בפעילות בארץ כדי לקדם את מכירות המחשבים. נציגי אייסר שביקרו בארץ מתחו ביקורת על העובדה שנתח המכירות בשוק המחשבים הישראלי ממשיך להיות נמוך, בהשוואה להצלחות בשווקים באירופה ובארצות הברית, בין השאר עקב המתחים הפוליטיים בין ישראל והעולם הערבי שסירב לקנות מחשבים שהורכבו בישראל. הם לחצו על יורוקום להגדיל את היקף המכירות בישראל.

[3] ואכן, במרץ 1999 בוטלה השותפות בין אייסר ויורוקום, וזו האחרונה מכרה את קו ייצור המחשבים והשיווק שלה בארץ לחברת קומפיוטרסטור מפתח תקווה ב-5 מיליון דולר. [4] המפעל בראש העין נסגר וחלק ממנו הועבר לפתח תקווה.

בראיון ב-2009 לעיתון דה מרקר אמר יאשה מקנוז נציג אייסר בישראל כי "אייסר פעילה בישראל בעיקר בשוק הפרטי, שמהווה כ-70% מכלל הפעילות, כאשר המגזר העסקי תופס רק כ-30%. אנחנו פועלים כאן בעזרת שני מפיצים, טכנו-רצף וניופאן. לשוק העסקי יש המון פוטנציאל, וכבר כיום יש ל-ACER הסכמים עם מפעל הפיס והחשכ"ל לאספקת מחשבים, להם נמכרו כ-4,000 מחשבים ניידים תוך חמישה חודשים. אנחנו רוצים לבנות בישראל מערך הפצה, לסקטור העסקי, עם שלושה-ארבעה מפיצים".[5]

בכנס מפיצים שנערך באפריל 2012 אמר מרקו קפלה - מנהל איטליה, יוון וישראל באייסר "אנו רוצים לגדול באופן אורגני, באמצעות שותפויות חזקות, כאשר גם ערוץ הדילרים יזכה ליותר שיתוף פעולה מצידנו. בחרנו בשתי שותפות בלבד להפצה - טכנו רצף וניופאן - ואנחנו נפעל דרכן במספר מוגבל של רשתות, כדי לספק להם את העוצמה הנדרשת למכירות".

מוצרים

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא .Acer Inc בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23340032.Acer Inc