תת-מודול קטן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בתורת החוגים, תת-מודול קטן של מודול M מעל חוג R, הוא תת-מודול S כך שלכל תת-מודול אמיתי N, גם הסכום N+S אמיתי. במילים אחרות, לא ייתכן ש-N+S=M אלא אם N=M. תת-מודול האפס הוא תמיד קטן, אבל הטרמינולוגיה עשויה להטעות: אם יש למודול תת-מודול המכיל כל תת-מודול אמיתי אחר, אז הוא קטן.

תכונות

אוסף התת-מודולים הקטנים של מודול M סגור תחת "כלפי מטה" (כלומר, תת-מודול של תת-מודול קטן הוא קטן בעצמו), וגם תחת סכומים סופיים. אם S תת-מודול קטן של M, אז הוא תת-מודול קטן של כל מודול המכיל את M. הכיוון ההפוך נכון באופן חלקי מאד: אם S מוכל במודול M והוא קטן בסכום ישר MM, אז הוא קטן גם ב-M. קטנות נשמרת תחת מנה בתת-מודול קטן, כלומר: אם K תת-מודול קטן של M המוכל בתת-מודול E, אז E קטן ב-M אם ורק אם המנה E/K קטנה ב-M/K.

התכונה של תת-מודול להיות קטן ניתנת לאפיון פנימי: S הוא תת-מודול קטן של מודול כלשהו, אם ורק אם הוא תת-מודול קטן בסגור האינג'קטיבי של עצמו.

סכום תת-המודולים הקטנים של R, כמודול מעל עצמו, הוא רדיקל ג'ייקובסון של החוג. הרדיקל עצמו הוא תת-מודול קטן, ולפי הלמה של נקאימה J(R)M הוא תת-מודול קטן של M לכל מודול נוצר סופית M.

ראו גם

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תת-מודול קטן30260279