תרבות וארי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מיקום משוער במפה

תרבות וארי (ידועה גם כתרבות הוארי או הווארי) הייתה תרבות פרה-קולומביאנית חשובה שהתקיימה בין השנים 500–900 לספירה וכנראה התרבות העירונית הראשונה באזור פרו של היום. בשיאה חלשה תרבות זו על רוב אזורי החוף והאזורים ההרריים של פרו. לאחר שקיעתם של המרכזים העירוניים של תרבות זו בין השנים 800–900 לספירה, תרבויות פרה-קולומביאניות מאוחרות יותר הושפעו ממנה ושימרו את זכרה. החשובה ביותר מבין תרבויות אלו הייתה תרבות האינקה. חלק ניכר מחורבותיה נמצאות כיום במחוז הואנטה שבאזור איהקוצ'ו.

היסטוריה

עדויות ארכאולוגיות מצביעות על כך שתרבות וארי החלה כעיר מדינה עצמאית לא גדולה במיוחד שעם השנים גדלה, והפיצה את תרבותה על ידי כיבושי העמים החלשים יותר כגון תרבות פא'צאקאמאק. בסופו של דבר הפכה לבירת אימפריה ששלטה על מרבית שטחי פרו של היום. כאשר היא שולטת או לפחות משפיעה על תרבויות ושבטים שונים כגון מוצ'ה, וירו, צ'אנקאי, אנקון, צ'ימו ואפילו תרבויות פאראקס ונסקה מהחפירות הארכאולוגיות עוד עולה שעיר-מדינה זו ששמה לא ידוע ולכן נקראת על שם כל הממלכה בירת וארי השפיעה על תרבות טיוואנאקו המאוחרת יותר. מסקנה זאת נתמכת בעיקר על ידי השוואות בין כלי הקרמיקה של שתי התרבויות.

מעט מאד ידוע על המערכת הפוליטית והמנהלית של תרבות ווארי עקב חוסר עדויות בכתב אבל מה שכן ידוע הוא שמערכות השלטוניות החברתיות-מעמדיות של תרבות זו היו מורכבות ויוצאות דופן יחסית לזמנן. עוד ידוע שאנשי ווארי הפיצו את דרך התנהלותם לרוב המקומות אותם כבשו. כמו כן ידוע שאנשי ווארי היו מתקדמים יותר טכנולוגית משכניהם בכמה תחומים, כשבראש ובראשונה לא היה להם מתחרה בתחום העירוני. על מערכות הדרכים והכבישים המתוחכמות שפיתחו העפילו רק מערכות הדרכים המאוחרות יותר של האינקה שגם הן היו בעצם הרחבה של מערכות הדרכים של ווארי. גם בתחום החקלאות היו אנשי ווארי מתקדמים יחסית לזמנם. הם היו בין הבודדים באזור פרו (יחד עם טיוואנאקו) שפיתחו והשתמשו בטרסות.

האזכור המערבי הראשון לתרבות זו נמצא בכתביו של הכרוניקן הספרדי בן המאה ה-16 סיאזה דה לאון שם חורבות ווארי מופיעות בשם "ווינאקו" ומצוינות כאתר שקדם לאימפריית האינקה. לאחר אזכור זה האתר אינו מוזכר עוד בכרוניקות הספרדיות. האתר זכה לתשומת לב מחודשת בעקבות גילויו של אבי הארכאולוגיה בפרו "חואן טלו" ב-1931 מאז נחפר האתר פעמים רבות ונתגלו אתרים נוספים של תרבות זו כאשר האתר שהשתמר בצורה הטובה ביותר נמצא ליד העיר קווינואה. כמו כן לאחרונה התגלו אתרים נוספים המזוהים עם תרבות זו ליד העיר צ'יקלאיו.

הסברה המקובלת על החוקרים כיום היא ששפתם של אנשי ווארי הייתה ניב של שפת איימרה למרות שזו השערה בלבד.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תרבות וארי בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא ארכאולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23008771תרבות וארי