תסמונת PFAPA

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מחלה ריקה. PFAPA היא תסמונת ברפואת ילדים המתבטאת בהתקפי חום גבוה מלווים באפטות בפה ובהגדלת קשרי לימפה בצוואר ללא עדות לזיהום חיידקי או נגיפי.

התסמונת תוארה לראשונה ב-1987 על ידי רופא ילדים אמריקאי בשם מרשל, ונקראה בתחילה "תסמונת מרשל". אחר כך קרא לה PFAPA, שזה ראשי תיבות של Periodic Fever (חום מחזורי), Aphthous Pharyngitis (אפטות בפה ובלוע) ו- cervical Adenopathy (הגדלת בלוטות למפה בצוואר).

תיאור התסמונת

אירועים של עליית חום עד מעל 40 מעלות צלזיוס בתקופה של 3-6 ימים מלווים בכאבי לוע ואפטות בפה ובהגדלת קשרי לימפה צוואריים, צמרמורת וכאבי שרירים ומפרקים.

האירועים האלה מופיעים במחזוריות של 3-8 שבועות. בין האירועים האלה מרגיש הילד מצוין.

אטיולוגיה

סיבת התסמונת אינה ידועה. אין שום עדות מחקרית,מולקולרית,גנטית או זיהומית המאפשרת היום להסביר את התופעות הקיימות בחולים ואת העובדה שמינון מזערי של סטרואידים מפסיק את ההתקף בצורה יעילה. מדובר ככל הנראה בחוסר שליטה על התגובה הדלקתית של הגוף שמייצר תגובה דלקתית, אף שאין חיידק או וירוס שגורם לה.

אבחנה

משטחי הלוע הם שליליים לחיידקים ווירוסים. בדיקות הדם תקינות פרט למדדי דלקת כמו עלייה בספירת הלויקוציטים, שקיעת דם מוחשת ו-CRP גבוה.

האבחנה מבדלת כוללת מחלות כמו מחלת בכצ'ט, קדחת ים תיכונית משפחתית ועוד.

טיפול

הטיפול בתסמונת הוא למעשה גם האבחנה. סטרואידים הניתנים באופן פומי נמצאו מאוד יעילים בטיפול בהתקפים והירידה בחום קורית תוך 2-4 שעות, כמו כן יש שיפור הדרגתי בשאר התסמינים.

פרוגנוזה

התסמונת נעלמת ברוב המקרים עד גיל 10 .לא נצפו פגיעות כרוניות כלשהן לאורך זמן בהתפתחות וגדילה.

קישורים חיצוניים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34360692תסמונת PFAPA