תחנת עבודה
מידע כללי | |
---|---|
סוג | מחשב המיועד בעיקר ליישומים טכניים או מדעיים |
מידע טכני | |
מערכת הפעלה |
UNIX מערכת הפעלה דמוית יוניקס Windows NT לינוקס |
תחנת עבודה (באנגלית: Workstation) היא סוג של מחשב המיועד בעיקר ליישומים טכניים או מדעיים, לשימוש על ידי משתמש בודד. תחנות עבודה בדרך כלל מחוברות לרשת מקומית ומריצות מערכות הפעלה מרובות משתמשים. המונח "תחנת עבודה" שימש באופן רופף כדי להתייחס למגוון רחב של מוצרי חומרה, החל ממסוף מחשב של מחשב מרכזי ועד למחשב אישי פשוט המחובר לרשת תקשורת נתונים, אך הצורה הנפוצה ביותר מתייחסת לסוג החומרה שהוצע, או עדיין מוצע, על ידי מספר חברות, כגון: סאן מיקרוסיסטמס, סיליקון גרפיקס[1], דיגיטל[3], היולט פקארד[4], NeXT ו־IBM שהניעו את מהפכת הגרפיקה התלת-ממדית בסוף שנות ה-90 של המאה ה-20.
תחנות עבודה הציעו בעבר ביצועים גבוהים יותר ממחשבים אישיים סטנדרטיים, במיוחד ביכולות של המעבד, הגרפיקה, הזיכרון והיכולות לבצע ריבוי משימות. תחנות עבודה מותאמות להדמיה ממוחשבת ומניפולציה של סוגים שונים של נתונים מורכבים כגון תכנון מכני תלת־ממדי, הדמיות הנדסיות כמו דינמיקת נוזלים חישובית, הנפשה ממוחשבת, עריכת וידאו, עריכת תמונות, הדמיה רפואית, ניהול מערכות מידע גאוגרפיות, עיבוד תמונות, ניתוח פיננסי של שווקים מדע חישובי, חישובים מתמטיים ופיתוח תוכנה. בדרך כלל, תחנות עבודה הן מעין מחשב שולחני, המורכב מתצוגה ברזולוציה גבוהה, מקלדת ועכבר לכל הפחות, אך כוללות גם מספר צגים, טאבלטים גרפיים ועכברים תלת־ממדיים למניפולציה של אובייקטים וניווט. תחנות עבודה היו הפלח הראשון בשוק המחשבים שכלל אביזרים מתקדמים וכלי שיתוף פעולה כמו שיחות ועידה בווידאו.
היכולות ההולכות וגדלות של מחשבים אישיים סטנדרטיים מאז סוף שנות ה-90 הפחיתו את ההבחנה בין המחשבים האישיים ותחנות העבודה. לתחנות עבודה טיפוסיות משנות ה-80 היו חומרה קניינית ומערכות הפעלה יקרות שונות ממחשבים אישיים סטנדרטיים. כך לדוגמה בשנות ה-90 וה-2000, ל-RS/6000 ול-IntelliStation של יבמ היו מעבדי POWER מבוססי RISC שהריצו את מערכת ההפעלה AIX, זאת לעומת ה־IBM PC לארגונים ולצרכנים שהיה בעל מעבד Intel x86. עם זאת, בתחילת שנות ה-2000, הבדל זה נעלם במידה רבה, מכיוון שתחנות עבודה משתמשות בחומרה מסחרית סטנדרטית הנשלטת על ידי ספקי מחשבים גדולים, כגון דל[5], היולט פקארד ו־פוג'יטסו, המוכרים מערכות x86-64 המריצות את מערכות ההפעלה Microsoft Windows או לינוקס שהן בעלת ביצועים דומים[6].
היסטוריה
תחנות העבודה קדמו למחשב האישי הראשון. המחשב הראשון שעשוי להיחשב כתחנת עבודה הוא המיני-מחשב IBM 1620, מחשב מדעי קטן שנועד לשימוש באופן אינטראקטיבי על ידי אדם בודד שיושב ליד הקונסולה. הוא הושק בשנת 1959. בשנת 1965, המחשב המדעי IBM 1130 הפך ליורש של ה-1620. שתי מערכות מחשבים אלו הריצו את שפת התוגנות Fortran ושפות אחרות. הם נבנו בתוך ארונות בגודל שולחן, עם מכונות כתיבה כמסוף. היו להם תוספות אופציונליות, כולל: מדפסות, כוננים וגם יחידת קלט/פלט עם באמצעות כרטיס מנוקב.
תחנות עבודה מוקדמות היו בדרך כלל מיני מחשבים ייעודיים, עם מערכת הפעלה מרובת משתמשים המאפשרת גישה למשתמש יחיד. לדוגמה, ה-PDP-8 מבית Digital Equipment Corporation, נחשב למיני-מחשב המסחרי הראשון.
דגמים ויצרנים
- זירוקס אלטו (1973)(אנ'): אחת מתחנות העבודה הראשונות, אולי הראשונה. פותחה בפרויקט פארק של חברת זירוקס, כפלטפורמה לבדיקת טכנולוגיות חדשות, ללא כוונה להפוך אותה למוצר, אם כי בסופו של דבר ייצרה זירוקס כ-2000 יחידות, האלטו הופיע לפני שהיו מיקרו מעבדים זמינים, והמעבד שלו, כמו מיני-מחשבים מהתקופה, מומש בעזרת מספר רכיבים בדידים.
- זירוקס סטאר (1981)(אנ'), פותח כמוצר מסחרי שנועד לממש את הטכנולוגיות שפותחו בפארק, שרבות מהן הופיעו לראשונה על האלטו. הסטאר לא זכה להצלחה, אף על פי שהיה אחד המחשבים הראשונים, אם לא הראשון, שהיה זמין מסחרית והציג טכנולוגיות כמו ממשק משתמש גרפי, עכבר, ומסך ברזולוציה גבוהה. מעבד Am2900 AMD.
- אפולו/דומיין(אנ') (1981) אפולו הייתה אחת החברות הראשונות שהציעו תחנות עבודה שהצליחו מסחרית. הדגמים הראשונים השתמשו במעבד 68000 של מוטורולה, דגמים מאוחרים יותר במעבד RISC מפיתוח עצמי, בשם PRISM(אנ') . החברה נקנתה ב-1989 על ידי היולט פקארד, שהמשיכה לפתח ולמכור תחנות עבודה תחת המותג עוד זמן מה.
- סאן מיקרוסיסטמס (1982). תחנות העבודה של סאן היו מהראשונות להציע את מערכת ההפעלה יוניקס (שעד אז הייתה זמינה על מיני מחשבים בלבד). הדגמים הראשונים השתמשו במעבד מוטורולה 68000. בהמשך, תחנות העבודה של סאן התבססו על מעבד RISC בשם SPARC שפותח בחברה. ב-1987 נטלה סאן את ההובלה בשוק תחנות העבודה מחברת אפולו, ומאז הייתה החברה המובילה בשוק תחנות העבודה. כששוק תחנות העבודה נעלם המשיכה סאן לפתח ולייצר שרתים מבוססי SPARC. סאן נקנתה ב-2010 על ידי אורקל.
- סיליקון גרפיקס (1981), מוכרת גם כ-SGI. החברה התמחתה בתחנות עבודה עם יכולות גרפיות משוכללות, מסכים גדולים, ויישומים שדורשים יכולות כאלו, כמו אנימציה, הוצאה לאור שולחנית, ו-CAD . הדגמים הראשונים התבססו על מעבד 68000 של מוטורולה, ודגמים מאוחרים יותר על מעבד MIPS. תחנות העבודה כונו "איריס" (IRIS), ומאוחר יותר בשמות נוספים, כמו "אינדיגו", "אוקטן" ועוד. ב-1999 השיקה את דגמי 320 ו-540, תחנות העבודה הפועלות תחת Windows NT במקום UNIX ומבוססות מעבדי אינטל[7].
- DEC הציעה תחנות עבודה שונות, בין השאר תחת המותג VAXstation (החל ב-1984), בתחילה עם מעבדים הבנויים ממספר רכיבים, ובהמשך על מעבד אלפא(אנ')
- חברת IBM הציעה מספר קווי מוצר של תחנות עבודה, אחד הדגמים הראשונים היה ה-IBM RT PC(אנ') שהושק ב-1986[8]. המשמעותית מהן היא RS/6000(אנ'), שהריצו גרסת יוניקס IBM AIX, והשתמשו במעבד POWER או PowerPC .
- לנובו - רכשה את קו מוצרי המחשוב האישי של IBM, כולל סדרת תחנות העבודה "ThinkCentre" שהושק שב-2003[9][10].
- Dell Precision - סדרת תחנות עבודה בעלות ביצועים גבוהים שהושקה ב-1997[11], במקור עבור אנשי מקצוע בתחומי הארכיטקטורה, הגרפיקה ותכנון בעזרת מחשב[12]. החל מ-2001 הייתה אומרה להשתמש במעבדי איטניום בארכיטקטורת 64 ביט של אינטל[13]. אך מעבדים אלו כשלו והיא עברה להשתמש במעבדי AMD[14].
חברות נוספות הציעו תחנות עבודה, ביניהן NEC, Fujitsu, NeXT, דאטה ג'נראל(אנ') (Aviion(אנ')), ו-AT&T(אנ').
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ TheMarker digital, SGI השיקה תחנת עבודה גרפית חדשה - "+O2", באתר TheMarker, 16 בספטמבר 2001
- ^ התעשייה האוירית ודיגיטל-עיסקת ענק - תרכוש אלף תחנות עבודה ממוחשבות תמורת 10 מיליון דולר, מעריב, 22 בינואר 1990
- ^ [2]
- ^ טל לוי, HP ישראל תספק לבנק לאומי אלפי תחנות עבודה בהיקף של כ-4 מיליון דולר, באתר TheMarker, 30 באוקטובר 2005
- ^ איי אונליין, IDC: דל במקום הראשון בעולם באספקת תחנות עבודה, באתר TheMarker, 12 בספטמבר 2000
- ^ ניב ליליאן, לאס ווגאס, המגדל הגאה מפנה מקום לתחנת העבודה המשולבת, באתר גלובס, 29 באוגוסט 2012
TheMarker IT, הראל טכנולוגיות מידע זכתה במכרז החשב הכללי לאספקת תחנות עבודה וניידים עבור משרדי הממשלה, באתר TheMarker, 19 בפברואר 2008 - ^ צפריר בשן, סיליקון גרפיקס תחל לשווק בישראל תחנות עבודה ויזואליות לסביבת חלונות NT, באתר גלובס, 19 בינואר 1999
- ^ אהוד שור, המחשב החדש של יבמ, כותרת ראשית, 5 במרץ 1986
- ^ עפרה שלו, IBM ולנובו יקימו חברה משותפת בארה"ב שתכלול את חטיבת ה-PC של IBM, באתר TheMarker, 7 בדצמבר 2004
- ^ TheMarker digital, לנובו ישראל תספק תחנות עבודה ומחשבים ניידים לרשות שדות התעופה בהיקף של 3 מיליון שקל, באתר TheMarker, 19 ביולי 2006
- ^ מאת יעקב שרגל, ניו-יורק, דל קומפיוטר הציגה תחנות עבודה זולות בהרבה ממחשבים אישיים, באתר גלובס, 30 ביולי 1997
- ^ TheMarker digital, חברת Dell תשיק תחנת עבודה ניידת ליצרני תוכן מקצועיים שאינם עובדים במשרדים, באתר TheMarker, 27 בנובמבר 2001
- ^ TheMarker digital, Dell משיקה תחנת עבודה precision 730 המבוססת על מעבד איטניום של אינטל בתצורת 64 ביט, באתר TheMarker, 11 ביוני 2001
- ^ סוכנויות הידיעות, Dell תשתמש לראשונה בשבבי AMD, באתר TheMarker, 21 במאי 2006
תחנת עבודה40036101Q192525