תולעים קוצניות ראש
תולעים קוצניות ראש | |
---|---|
מיון מדעי |
תולעים קוצניות ראש (שם מדעי: Acanthocephala) היא מערכה מונופילטית של בעלי חיים טפילים הכוללת 1,150 מינים לפחות החיים באוקיינוסים, מים מתוקים וביבשה. משמעות השם הלטיני הוא ראש קוצני בשל החדק הקוצני (probosces), אשר באמצעותו נצמדת התולעת למעי הפונדקאי.
סייוג הטפילות של כל מיני הקבוצה, בלי יוצא מהכלל, היא טפילות פנימית ואובליגטורית. כלומר, חיים בתוך גוף הפונדקאי ואינם יכולים לחיות ולהתרבות ללא הפונדקאי. המינים במערכה זו הם טפילים של בעלי חוליות כגון יונקים, עופות, זוחלים, דגים וחסרי חוליות שונים. כאשר הקבוצה שבה מתועדים מקרי הטפילות השכיחים ביותר הם דגי הגרם. נוכחותם במעי גורמת נזק מקומי בלבד ועל פי רוב אינה סיבת התמותה של הפונדקאי, לעיתם רחוקות מאוד יגרמו נזק לאדם או לחיות משק. זו עשויה להיות הסיבה למיעוט המחקרים על מערכה זו, בהשוואה לתולעים טפילות אחרות כשרשורים ותולעים נימיות.
אורכם משתנה, מפחות ממילמטר עד למטר. צבעם צהוב. בין המינים קיימת אחידות רבה במבנה, שלבי הזחל ובמחזור החיים. קיימים הבדלים (לעיתים מינוריים ולא חד משמעיים) בין המינים במבנה וגודל החדק, בסידור הזיזים הקוצניים וכמותם, אך הבדלים אלו קיימים אף בין הפריטים במין מסוים.
הרבייה מתרחשת בתוך מעיים של בעל חוליות, הביצים המופרות מופרשות בצואה ואינן מתפתחות עד אשר נאכלות על ידי חסר חוליות פרוק רגליים, דרך אדמה או מים מזוהמים בצואה או דרך אכילת הגללים עצמם. במערכת העיכול של חסר החוליות, מתפתח הזחל ומתחפר מהמעי למערכת הדם הפתוחה (hemocoel), שם מפתח הזחל את החדק הקוצני ונראה כגרסה מוקטנת של צורת הבוגר, הוא נשאר שם רדום. מחזור החיים ממשיך כאשר חסר החוליות נאכל על ידי בעל חוליות נגוע בטפיל. אז נעור הזחל ומתפתח במעיים של בעל החוליות לבוגר.
קישורים חיצוניים
- תולעים קוצניות ראש, באתר ITIS (באנגלית)
- תולעים קוצניות ראש, באתר NCBI (באנגלית)
- תולעים קוצניות ראש, באתר האנציקלופדיה של החיים (באנגלית)
- תולעים קוצניות ראש, באתר GBIF (באנגלית)
- תולעים קוצניות ראש, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- Kennedy, C. (2006). Ecology of the Acanthocephala. Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/CBO9780511541902
35984083תולעים קוצניות ראש