תוכנית (אדריכלות)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף תוכנית בנייה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תוכנית אדריכלית של קתדרלת אאכן בה מסומנים גם היטלי קווי הקמרונות והקשתות שבתקרה

בתחום האדריכלות וההנדסה, תוכנית היא שרטוט המציג באופן דו-ממדי את צורת הבינוי התלת ממדית על פרטיה השונים. תוכנית היא סוג המסמך הבסיסי ביותר המתאר את המבנה על ידי היטל גרפי על מישור המקביל לקרקע. על אף שויזואלית ניתן להציג תמונה דו ממדית בלבד, ניתן לשרטט כיום באופן ממוחשב תוכניות תלת ממדיות. תוכניות כאלה ניתן להדפיס באמצעות מדפסת תלת מימד.

קיימים סוגים רבים של תוכניות המתארות את המבנה התלת ממדי בצורות שונות, תוך התייחסות למרכיבים השונים שלו. מכיוון שבאופן תאורטי נדרשים אינסוף חתכים אופקיים בדמות מישור כדי לתאר מערכת תלת ממדית, אל תוכניות אדריכליות והנדסיות נלווים עוד מסמכים נוספים הרלוונטיים להבנת המבנה ולצורך בנייתו בהם חתך, חזית, פריסות (בעיצוב פנים), פרטי בניין או אמצעים גרפיים נוספים המתארים מרחב תלת ממדי בהם איזומטריה, אקסונומטריה ופרספקטיבה.

תוכניות המתארות מבנה גדול משורטטות תמיד בקנה מידה על מנת שניתן יהיה להכיל מבנים שלמים על גבי נייר.

מטרת התוכנית

תוכניות משמשות בראש ובראשונה לתכנון והן מהוות שפה חזותית בה יכולים המתכננים (אדריכל, מהנדס בניין, יועצים) להעביר את הרעיונות התכנוניים שלהם ולתאם בין הכוונות השונות. תוכניות משמשות תחילה כלי תכנוני והן הופכות לבסוף למסמך המסביר כיצד לבנות את הבניין. בנוסף, התוכנית משמשת גם להצגת המבנה עבור יזם הבנייה או לקוחות המעוניינים לקנות את הנכס.

תוכניות מסוימות מהוות גם מסמך בעל תוקף חוקי, כמעין חוזה, המחייב את קבלן הבנייה לבנות לפיו, על בסיסו ניתנת הצעת מחיר לבנייה ולפיו גם ניתן היתר בנייה על ידי הרשויות.

עקרונות גרפיים בתוכנית

תוכנית של מבצר הבנויה כחתך אופקי דרך מסת האבן בגובה המציג היטב את צורת חרכי הירי
תוכנית פשוטה מאוד של סלון בו ניתן לראות את צורת החלל, עובי הקירות, חלונות, ארגון הריהוט וכיוון פתיחת הדלת

כאמור, תוכנית היא הצגה גרפית דו-מימדת של מרחב תלת ממדי. בשרטוט תוכנית שואפים תמיד להציג את המידע המרבי שניתן לספק על המרחב בכלים דו-ממדיים מקובלים ומוסכמים. כלים אלה כוללים קווים מסוגים שונים (עובי, צבע ורציפות), מילוי שטחים, הערות מילוליות ומספריות וסימנים מוסכמים נוספים.

התוכנית היא חתך אופקי אותו ניתן לתאר כמראה המבנה מלמעלה אשר נחתך על ידי מישור המקביל לקרקע בגובה נתון. האלמנטים המבניים שנחתכו יסומנו לרוב בקו עבה יותר בתוכנית. לעומתם, אלמנטים שניתן לצפות בהם אך לא נחתכו כיוון שהם נמוכים ממישור התוכנית מסומנים לרוב בקו דק יותר. גובה מישור התוכנית קובע במידה רבה גם את היקף המידע הנכלל בתוכנית. ככל שמישור התוכנית עובר דרך יותר אלמנטים בחלל, ניתן יהיה להעביר מידע אודותיהם ביתר פשטות. חלון שדרכו עובר מישור התוכנית מסומן בתוכנית בבירור, אך אם הוא נמצא מעל מישור התוכנית, הוא יהיה מסומן בדרך אחרת: בטקסט, בתוכנית נפרדת או באמצעות סימן מוסכם כלשהו. באופן דומה מופיעים על התוכנית סימוני פתחים, סימוני מדרגות ומעקות, קירות נטויים ועוד אלמנטים אדריכליים שאינם בהכרח מקבילים או ניצבים למישור החיתוך.

תוכניות שנועדו לתאר דווקא את חלקו העליון של החלל כמו תוכנית תקרה או תאורה יתארו על ידי מבט מלמטה ממישור התוכנית אל החלל שמעליה.

סוגי תוכניות

קיימים סוגים שונים של תוכניות אותן ניתן לסווג על פי סוג הפרטים שהן מציגות, על פי רמת הפירוט הרלוונטית בהן או על פי הצורה המיוחדת של ההיטל הגרפי. מאפייני סיווג אלו קיימים גם בשאר סוגי המסמכים, בעיקר חתכים.

  • תוכנית אדריכלית – תוכנית המתארת את צורת המבנה, את צורת חללי הפנים שלו ואת אופן סידור הרהיטים והכלים הסניטריים בו. תוכנית זו היא לרוב "נקייה" יותר וכוללת אך ורק פרטים הדרושים להבנת הבניין.
  • תוכנית בנייה – תוכנית הכוללת את מידות הבנייה של הקירות והפתחים, פירוט חומרי הבנייה השונים הדרושים לבנייה (כגון הבדלה בין קירות בטון וקירות גבס) והפניות לפרטי מסגרות או נגרות. משלב שאושרו ונסגרו התוכניות המתוכננות הן מסומנות כתוכניות לביצוע (לעומת תוכניות לעיון או למכרז).
  • תוכנית הריסה – בנוסף לתוכנית בנייה, במקרים של מבנה קיים העובר שיפוץ, תוכנית ההריסה מתארת את הקירות אותם יש להרוס או לשנות. לרוב משתמשים בצבעים שונים להבדיל בין בינוי המיועד להריסה, בינוי שנשאר ובינוי חדש.
  • תוכנית הגשה – תוכנית המיועדת לקבלת היתר בנייה בה מובאים גם חישובי שטחים המאפשרים לרשות המקומית לתת על פיהם היתר ולדעת את שימושי הבניין על פי שטח לצורך גביית ארנונה.
  • תוכנית קונסטרוקציה – תוכנית בנייה בה מוגדרים מאפייני שלד הבניין: עובי וסוג קורות, עמודים וחגורות, סוג זיוני הפלדה בבטון, פרופילי פלדה ועוד.
  • תוכניות מערכות – סדרה של תוכניות בנייה לפי סוגי מערכות בניין: תוכנית ביוב ואינסטלציה, תוכנית חשמל, תוכנית מיזוג אוויר וכו'.
  • תוכנית גגות – היטל של המבנה ממבט על, אשר אינו חותך אף חלק בו ובו ניתן למעשה לראות את גגות המבנה בשלמותם.
  • תוכנית תקרה – תוכנית בנייה או תוכנית אדריכלית המתארת את מראה התקרה בקומה מסוימת. תוכנית תקרה היא היטל גרפי הפוך, כלומר הקווים הנראים בתוכנית אשר כיוונה כשל כל תוכנית אחרת מוטלים עליה מלמעלה. לעיתים נוהגים לסמן בתוכנית רגילה חלק מתוכנית התקרה בעזרת קווים מקווקווים על מנת לאפשר לקבל יותר מידע על צורת החלל בקריאה של התוכנית.

בנוסף לתוכניות אלו ניתן למצוא מגוון של תוכניות מתחומים שונים, המשלימות את המידע הרלוונטי למתקן.

קנה מידה

תוכניות קיימות בקני מידה שונים המציגים את המבנה או חלקיו בגודל שונה בהתאם לשטח הנתון, אך בעיקר מציגים רמות שונות של פירוט, הרלוונטיות לסוגי תוכניות שונים. קני המידה הנפוצים הם בין 1:20 ל-1:100:

  • קנ"מ 1:10 (לעיתים 1:5) – קנ"מ המשמש בעיקר להצגת פרטי בניין מורכבים ואופן התחברותם לשאר חלקי המבנה, כולל בדרך כלל מידות פרטניות חומרים ופירוט.[1]
  • קנ"מ 1:20 – תוכניות של עיצוב פנים או תכנון אדריכלי מפורט של חדרים. פירוט התוכנית כולל כמעט את כל פרטי הבנייה למעט פרטים קטנים ונקודתיים המוצגים בנפרד.
  • קנ"מ 1:50 – קנה המידה המקובל של תוכניות עבודה (תוכניות לביצוע). גם בבניינים בעלי שטח גדול מאוד, תוכניות העבודה הן בקנ"מ 1:50 והן מחולקות לכמה חלקים במבנה כדי שהתוכניות תוכלנה להיכנס בגליונות נייר סבירים. תוכניות בקנה מידה זה כוללת עובי מדויק של קירות, משקופים, פירוט המדרגות, החלונות והדלתות. תוכניות אדריכליות המציגות את ארגון החללים, הריהוט וכלי הסניטציה מוצגות לרוב בקנה מידה זה גם כן.
  • קנ"מ 1:100 – תוכניות אדריכליות ותוכניות הגשה לרשויות. לפעמים נקראות גם "תוכנית הצעה ללקוח", בהן ישנו תיאור כללי של החללים כולל מידות עקרוניות ללא התייחסות לחומרים. קירות בקנ"מ זה מסומנים במילוי שחור כדי להתמקד בעיקר בחלל עצמו, או במילוי צבעוני בעת הגשת התוכנית לרשויות: שחור או אפור – קיר קיים, כחול – בנייה בבטון, אדום – בנייה בבלוקים, ירוק – בנייה או ציפוי באבן, צהוב – מיועד להריסה.[2] בירושלים: אדום – בנייה באבן, ירוק – בנייה בבלוקים.
  • קנ"מ 1:200 – קנה מידה המשמש בעיקר להצגת חישובי שטחים בבקשה להיתר.
  • קנ"מ 1:250 – קנה מידה עם פירוט מוגבל מאוד בו מופיעים בדרך כלל קירות, פתחים וקווים כללים של מדרגות בלבד. משמש להצגת המבנה כולו עם סביבתו בהתאם לטופוגרפיה מקומית.
  • קנ"מ 1:500 – קנה מידה המשמש בעיקר בתכנון עירוני. מבנה אדריכלי המוצג בקנה מידה זה יכול להופיע כשרטוט גושי של מסת הבניין ביחס לסביבה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תוכנית בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תוכנית (אדריכלות)33894660Q18965