תוכנית ביכורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תוכנית ביכורהאנגלית: FIRST - Focal Initiatives in Science and Technology) היא תוכנית הקיימת במסגרת הקרן הלאומית למדע כדי לקדם את המחקר המדעי בישראל בנושאים ייחודיים שאינם מתאימים במהותם להגשה לקרנות המחקר התחרותיות הרגילות, או בנושאים הדורשים חיזוק בארץ. התוכנית הפכה למודל שהפך דגם לחיקוי באיחוד האירופי ובמכונים הלאומיים לבריאות (NIH) בארצות הברית [דרוש מקור].

רקע ומטרת התוכנית

קרן ביכורה הוקמה בשנת 1996, כפרויקט ניסיוני לתקופה של חמש שנים. היוזמה הייתה של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, בתמיכת קרן רבסון, קרן יד הנדיב והקרן הלאומית למדע[1][2]. בעקבות המלצתה של ועדה בינלאומית, הופעלה התוכנית בשנת תשס"ג כמסלול עצמאי, במסגרת הקרן הלאומית למדע. התוכנית מיועדת לתמוך במחקרים חדשניים וחשובים, אשר אינם ממומנים בקלות או בצורה מספקת בערוצי המימון הרגילים: מיזמים חלוציים המסוגלים לפתוח כיווני מחקר חדשים; מחקרים בעלי סיכון מדעי גבוה אשר, אם יצליחו, יוכלו להוות אבני-יסוד בתחום; מיזמים בעלי אופי רב-תחומי מובהק; תמיכה בהכנסת תחומי מחקר חדשים וחדשניים באוניברסיטאות באמצעות סגל חדש וצעיר. כמו כן, מיועדת התוכנית לממן מחקרים בתחומים שייקבעו מראש ואשר הוזנחו או נחלשו בישראל, למרות חשיבותם המדעית[3]. תוכנית ביכורה, על כל מסלוליה, מיועדת לחוקרים באוניברסיטאות בישראל בלבד.

המענקים בתוכנית

במסגרת התוכנית מוצעים לחוקרים שלושה מסלולים:

  • ביכורה אישי הכולל תקופת תמיכה של בין שנתיים לשלוש שנים במחקר, בתקציב הדומה בהיקפו למענקי מחקר אישיים של הקרן הלאומית למדע, כולל ציוד ייעודי עד סכום מוגדר מראש[4].
  • ביכורה מוסדי במסגרתו כל אחת מהאוניברסיטאות מוזמנת להגיש הצעת מחקר אחת בתחום חדש שהיא מעוניינת לפתח, רצוי באמצעות סגל חדש צעיר. הכוונה למיזמים חדשניים, המהווים כניסה לתחום חדש בהיקף ארצי או עולמי. לפרויקטים שיאושרו ניתן להעניק עד 800,000 דולר, לשלוש שנים בסך הכל, מחציתם בהשתתפות המוסד.
  • בתר דוקטורנטים הוא מסלול שנועד לתמוך בתחומי מחקר הראויים לחיזוק במערכת המדעית בארץ, באמצעות מענקי מחקר לבתר-דוקטורנטים לצורך השתלמות בחו"ל. את התוכנית יזמה הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה. המועמדים מוגשים על ידי האוניברסיטאות ומתחייבים לשוב ארצה לא יאוחר מתום ארבע שנים ממועד יציאתם. מאושרות עד שש מלגות בשנה. בשלב ראשון ניתנת מלגת קיום לשנה עד שנתיים לתקופת ההשתלמות בחו"ל. בשלב שני ניתנת מלגה לשנה אחת עבור קליטת המלגאי בארץ בתום תקופת ההשתלמות (המלגה היא בגובה 50 אחוז מהעלות הממוצעת בפועל של משרה מלאה) כמו כן, כל מלגאי יהיה זכאי למענק מחקר. כל שנה נבחרים תחומים לתמיכה בעקבות המלצת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. בשנת 2008 נבחרו התחומים: מדע בין-תחומי, סיסטמטיקה וטקסונומיה.

סה"כ בשנת הלימודים תשס"ז תמכה התוכנית במענקים אישיים ומוסדיים חדשים בהיקף של כ- 3.4 מיליון ש"ח. בשנת תשע"ט סך התמיכה של מענקי ביכורה היה 2.4 מיליון שקלים[5].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28268851תוכנית ביכורה