תדר הישנות הפולסים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תדר הישנות הפולסים (PRF - Pulse repetition frequency), או תדר חזרת הפולסים, הוא מספר הפולסים של אות ליחידת זמן. במונח נעשה שימוש במספר תחומים טכניים, במיוחד במערכות מכ"ם. במערכת מכ"ם, אות רדיו בעל תדירות גל נושא מסוימת מודלק ומכובה לסירוגין; בהקשר זה, המונח "תדירות" מתייחס לגל הנושא, בעוד המונח PRF מתייחס למספר ההדלקות בשנייה. התדירות נמדדת ביחידת מחזורים לשנייה, או הרץ, וה-PRF נמדד ביחידות פולסים לשנייה, הגם שיחידות אלה שקולות מבחינה פיזיקלית. ה-PRF בדרך כלל נמוכה בהרבה מתדירות הגל. לדוגמה, מערכת מכ"ם טיפוסית ממלחמת העולם השנייה כמו ה-Type 7 GCI radar, הייתה בעלת תדירות 209 מגהרץ (209 מיליון מחזורים בשנייה) ו-PRF של 300 או 500 פולסים לשנייה. פרמטר קשור הוא רוחב הפולס, משך הזמן שהמשדר פועל במשך כל מחזור הפעלה וכיבוי.

ה-PRF הוא אחד המאפיינים המגדירים של מערכת מכ"ם. מערכות מכ"ם מורכבות ממשדר רב עוצמה וממקלט רגיש המחוברים לאותה אנטנה. אחרי יצירת פולס קצר של אות רדיו, המשדר מכובה כדי שיחידות המקלט יהיו מסוגלות "לשמוע" את ההחזר של האות ממטרות רחוקות. כיוון שאות הרדיו צריך לנוע החוצה למטרה ובחזרה, ה-PRF הדרוש הוא פונקציה של הטווח הרצוי מהמכ"ם. משכי מחזור ארוכים יותר דרושים לאיתור מטרות רחוקות יותר, ולכן מצריכים PRF נמוך.

המרחק המרבי לגילוי וה-PRF קשורים זה לזה על ידי הנוסחה:

.


גם למערכות סונאר ולידאר המבוססות גם הן על פולסים מוגדר PRF. במקרה של סונאר, המונח pulse repetition rate ‏(PRR) נפוץ יותר, אך הוא מתייחס לאותה תכונה.

ראו גם

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0