תאחיזה לא שוויונית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בגנטיקה, תאחיזה לא שוויוניתאנגלית: Linkage Disequilibrium) היא תכונה המתארת יחס בין האללים באתרים גנומיים שונים הנמצאים בקרבה פיזית על אותו הכרומוזום (כלומר נמצאים בתאחיזה). משמעותה של "תאחיזה לא שוויונית", היא שהאללים בשני אתרים גנומיים (למשל אתר של גורם מחלה, וסמן גנטי כלשהו) יופיעו יחד, יותר או פחות ממה שצפוי באקראי. תכונה זו עומדת בבסיס חקר הגנטיקה של תכונות מורכבות.

היווצרות והעלמות תאחיזה לא שוויונית

היווצרות והעלמות תאחיזה לא שוויונית בין סמן גנטי לגורם מחלה

לשם דוגמה, נדמיין סמן גנטי מסוים על אחד הכרומוזים, בעל אלל A בחלק מהכרומוזומים הקיימים באוכלוסייה, ואלל a בשאר. נניח שבפרט בעל אלל A תתרחש מוטציה גורמת מחלה על כרומוזום זה. מכאן ואילך, יועבר הכרומוזום "נושא המחלה" מדור לדור, כאשר תמיד הוא נושא את האלל A עליו. במצב זה נאמר שה"תאחיזה הלא שוויונית" בין הסמן לגורם המחלה, היא מלאה – לכל הפרטים בעלי גורם המחלה האמור, יהיה אלל A בסמן הגנטי.

מצב זה אינו נשמר לאורך זמן, מאחר שישנם שחלופים המחליפים בין קטעי הכרומוזומים ההומולוגיים של ההורה, טרם ההורשה לצאצא. החלפה כזו, יכולה להפריד בין גורם המחלה לבין הסמן הגנטי בפרט מסוים. לאורך הדורות, ככל ששני האתרים מרוחקים יותר על הכרומוזום, כך תישבר אותה האסוציאציה (קשר) שביניהם (מאחר שיתרחשו יותר שחלופים ביניהם), והסיכוי להופעתם יחד בקרב אותה אוכלוסייה ילך ויתקרב להופעה אקראית. הופעה של שניהם יחד באוכלוסייה, במידה מובהקת, מעידה על קרבה פיזית או על כך שעבר זמן מועט מאז התרחשות המוטציה (אך אז אחוז קטן מאד מהפרטים באוכלוסייה יחזיקו במוטציה).

שימושים

תאחיזה לא שוויונית היא הבסיס למבחני אסוציאציה (Association Analysis) - גישה מחקרית לחיפוש הבסיס הגנטי של תכונות מורכבות (בדרך כלל מדובר במחלות נפוצות). לפי גישה זו, נבדקת התלות בין התפלגות אללים בסמן גנטי לבין התפלגות אוכלוסייה לפרטים חולים ובריאים. בין השיטות למבחני אסוציאציה נכללים:

  • מבחני case-control:
תדירות האלל של סמן מסוים נמדדת בקרב קבוצת חולים (case), ובקרב קבוצת פרטים בריאים המשמשים כביקורת (control). מבחן סטטיסטי לשוויון פרופורציות נערך כדי לקבוע האם יש הבדל מובהק בתדירות האלל בין שתי הקבוצות.
  • מבחני TDT:
במבחני (Transmission Disequilibrium Test) TDT נבדקת ההטיה בתדירות האללים השונים המועברים מהורה לצאצא חולה. בגרסה אחרת של אותו מבחן, מבחני sib-TDT נבדקת ההטיה באללים המשותפים בין אחים חולים.

ראו גם


קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תאחיזה לא שוויונית בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0