תאונת הרכבת במיסיסוגה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תאונת הרכבת במיסיסוגה
תאריך 10 בנובמבר 1979
שעה 23:53
מיקום מיסיסוגה
גורם שימוט
נזק $1,800,000

תאונת הרכבת במיסיסוגה (מכונה גם נס מיסיסוגה) התרחשה ב-10 בנובמבר 1979 במיסיסוגה שבאונטריו, קנדה, כאשר רכבת משא שהובילה כימיקלים מסוכנים ירדה מהפסים ועלתה באש. יותר מ-200,000 בני אדם פונו מהאזור, פינוי שהפך לפינוי הגדול ביותר בזמן שלום בצפון אמריקה עד להוריקן קתרינה. באירוע לא היו הרוגים.

האירוע

ב-10 בנובמבר 1979, רכבת משא בהובלת שלושה קטרי דיזל EMD F40PH (אנ') נסעה מזרחה מווינדזור, וחלפה ליד מיסיסוגה. ברכבת היו 106 קרונות שנשאו כימיקלים נפיצים רבים, כולל סטירן, טולואן, פרופאן, נתרן הידרוקסידי וכלור. בקרון ה-33, החל להתחמם מסב שלא שומן כהלכה, וכתוצאה מכך החלו לצאת ממנו עשן וניצוצות, והמקומיים שראו את הרכבת הנוסעת חשבו שהיא עלתה באש. לבסוף התגבר החום, ושני גלגלים עם צירם התנתקו ממקומם. הציר השבור גרם לחוגון להתפרק ולרדת מהמסילה, מה שגרם למספר קרונות נוספים לרדת מהפסים ולהתלקח, כולל מספר קרונות מכליים שהכילו פרופאן. בזמן שהלהבות פרצו, עובד הרכבת הצליח להפריד בין הקרונות ה-32 וה-33, ומנע מהקרונות הקדמיים להתלקח גם כן.

ההתלקחות הובילה לפיצוץ אדיר שיצר כדור אש בגובה של 1,500 מטרים, אותו ניתן היה לראות ממרחק של 100 קילומטרים. לאחר שאירעו פיצוצים נוספים, הכבאים שהגיעו למקום התרכזו בקירור הקרונות במטרה לגרום לאש לכבות בעצמה, אך קרון כלור שנחשף לאוויר גרם לדאגה בקרב כוחות החירום, בשל האפשרות להתפשטות ענן קטלני של גז כלור לפרברי מיסיסוגה. הסכנה הובילה לפינוי של יותר מ-200,000 אנשים. הפינוי נוהל על ידי גורמים שונים, כולל ראש עיריית מיססוגה, הייזל מקקליון, שנקעה את הקרסול שלה במהלך האירוע, אבל המשיכה לנהל אותו.

התושבים הורשו לחזור לבתיהם ב-16 בנובמבר. זה היה הפינוי הגדול ביותר בזמני שלום בהיסטוריה של צפון אמריקה, עד לפינוי ניו אורלינס עקב הוריקן קתרינה ב-2005, ונשאר השני בגודלו עד הפינוי בעקבות הוריקן אירמה ב-2017. בשל המהירות והיעילות בהן התנהל הפינוי, ערים רבות עיצבו תוכניות חירום משלהן בדומה למיסיסוגה. כתוצאה מהאירוע, הרגולטורים האחראים על הרכבות בארצות הברית ובקנדה דרשו שכל קו המשמש להובלת חומרים מסוכנים לתוך או דרך אזור מיושב יכלול גלאי שיזהה חימום יתר של הגלגלים.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0