שריר העכוז האמצעי
שריר העכוז האמצעי ושריר העכוז הגדול במבט אחורי |
שריר העכוז האמצעי (TA: Musculus gluteus medius) ממוקם בחלקו העליון והצידי של העכוז, חלקו העליון שטחי לעור וכשני שלישים ממנו מתחת לשריר העכוז הגדול. השריר הוא מניע חזק של הירך לכיוון צידי (הרחקה) ומסובב פנימה את הירך, ומאידך משמש כמייצב של האגן בזמן הליכה. על פי מספר ממצאים, השריר פועל יותר כמיצב של מפרק הירך בזמן הליכה מאשר כמניע של הירך.[1]
פעולת השריר מונעת את נפילת האגן מטה בצד הנגדי (קונטרה-לטרלי) לצד של הרגל נושאת המשקל[2]. פעילות יתר של השריר תרים את האגן בצד הנגדי ותאפשר את מעבר הרגל הנגדית מבלי שתתנגש בקרקע, פעילות יתר של השריר בהליכה אופיינית כתנועה מפצה על ליקויים שונים במפרקי הגפה התחתונה.
חלקו העליון והשטחי לעור של השריר משמש כאתר בטוח לזריקות תוך שריריות שכן אין בעומקו מבנים אנטומיים כגון כלי דם ראשיים ועצבים העלולים להיפגע מהזריקה.
תיאור
לשריר העכוז האמצעי מבנה דמוי מניפה משולשת המשתרעת מהאגן לעצם הירך.
תחילתו של השריר בפן החיצוני של עצם הכסל, בין קו העכוז האחורי לקו העכוז הקדמי.
השריר נאחז בחלק הצידי של תל הירך הגדול.
עצבוב
שריר העכוז האמצעי מעוצבב על ידי שורש העצב המותני החמישי (L5) ועל ידי שורש העצב של העצה הראשון (S1) דרך עצב העכוז העליון (Nervus gluteus superior).
תמונות נוספות
-
מבט צידי אל עצמות האגן ואל אזורי החיבור של השרירים הנאחזים בהן
-
שרירי העכוז וירך במבט אחורי, שריר העכוז הגדול ורובו של שריר העכוז האמצעי הוסרו
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Gottschalk F, Kourosh S, Leveau B. The functional anatomy of tensor fasciae latae and gluteus medius and minimus. Journal of anatomy. 1989 Oct;166:179-89. PMID 2621137
- ^ כך למשל תזוהה חולשת שריר עכוז אמצעי בצד ימין: בזמן הדריכה על רגל ימין, ישמט מטה יתר על המידה צידו השמאלי של האגן. נפילת הצד הנגדי של האגן מטה מכונה סימן טרנדלנבורג חיובי.
34020825שריר העכוז האמצעי