שעון מעורר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שעון מעורר בעיצוב מסורתי: פטיש הקבוע בין שני הפעמונים העגולים בראש השעון נע ומקיש בהם על מנת להפיק את הצליל המעורר

שעון מעורראנגלית: Alarm Clock) הוא שעון המשמיע קול רם בשעה שנבחרה מראש, במטרה להעיר משינה את המשתמש.

השעון המעורר עבר גלגולים שונים, וכיום נפוץ השימוש באפליקציה מובנית בטלפון נייד בתור שעון מעורר.

תולדות השעון המעורר

ערך מורחב – ההיסטוריה של השעונים

שעונים מעוררים התקיימו כבר בימי יוון העתיקה. כך, נאמר שלאפלטון היה שעון-מים בעל מנגנון מפיק קולות ששימש לו כשעון מעורר. גם בכתבים מימי רומי תיארו אישים שעונים מעוררים מורכבים שנמצאו ברשותם.

גם חז"ל מזכירים את רעיון השעון המעורר אצל דוד המלך: "כינור היה תלוי למעלה ממיטתו של דוד וכיוון שהגיע חצות לילה בא רוח צפונית ונושבת בו ומנגן מאליו, מיד היה עומד ועוסק בתורה עד שעלה עמוד השחר"[1].

פרוקופיוס מעזה תיאר בפירוט בשנת 529 לערך שעון מצלצל בעזה בעל דמויות הנעות באופן מכני ביום ובלילה.

בסין תוכנן שעון המקיש את הזמן במועד נבחר (Striking Clock) על ידי נזיר בודהיסטי בראשית המאה השמינית לספירה. שעון שכזה, על בסיס שעון מים, התקיים ליד המסגד האומיי בדמשק במאה השתים-עשרה. כמוהו נמצא במדרסת המוסתנסיריה בבגדאד כמאה שנה לאחר מכן. מאז המאה ה-14 נמצאו שעונים אלו גם במערב אירופה. הידוע מביניהם שעדיין קיים כיום הוא כנראה זה הקבוע במגדל השעונים בכיכר סן מרקו בוונציה, שם הותקן ב-1493.

דגמים ראשונים של שעונים מעוררים הניתנים לכוונון התקיימו באירופה כבר במאה ה-15. הראשון להוציא פטנט על שעון מעורר מתכוונן היה הממציא הצרפתי אנטואן רדייה (Antoine Redier), ב-1847. שעון הרדיו (ראו להלן) הראשון הומצא על ידי ג'יימס ריינולדס (James F. Reynolds) בשנות ה-40 של המאה העשרים.

בימי מלחמת העולם השנייה פסק גם ייצור השעונים המעוררים בארצות הברית עקב הסבת בתי חרושת לייצור מוצרים צבאיים. ייצורם חודש בפיקוח ממשלתי לפני סוף המלחמה על רקע תופעה נרחבת של איחורי עובדים למקומות עבודה חיוניים בשל קילקולים של שעונים מעוררים או מחסור בהם. כך היה השעון המעורר לאחד מראשוני מוצרי הצריכה שייצורם חודש.

פעולת השעון המעורר

שעון מעורר מדגם ישן, עם מנגנון אנלוגי ורדיו AM
שעון רדיו מאמצע שנות ה-70 בעל תצוגת תריסים
שעון רדיו דיגיטלי בעל תצוגת LED

תכונות כלליות

למשתמש בשעון יש יכולת להפסיק את הצליל שהוא מפיק על ידי לחיצה על כפתור או ידית בשעון שנועדו לכך. מרבית השעונים מתוכננים כך שיפסיקו את הצליל אוטומטית לאחר משך זמן נתון אם לא הופסק ידנית קודם לכן. בשעונים מעוררים מסורתיים בעלי מחוגים נעשית קביעת שעת הצלצול המבוקשת באמצעות מחוג נוסף.

שעונים מעוררים מסורתיים משמיעים צלצול באמצעות מתיחת קפיץ. הקפיץ מניע מנגנון הגורם לפטיש הקבוע בין שני פעמונים על השעון (או הקבוע בתוך פעמון יחיד) להקיש בהם. קיימים דגמים בהם המעטפת של השעון משמשת כפעמון. בשעוני פעמון חשמליים מונע הפטיש על ידי המנגנון החשמלי, הניזון בדרך כלל מסוללה.

במאה ה-20 השתמשו גם בשעון מעורר מתקפל, "שעון קומפקטי עם מחוגים וספרות זרחניים שהאירו בלילה והיו בעלי צליל יקיצה נעים"[2]. היתרון של השעונים הללו היה שניתן היה לארוז אותם בתיק או מזוודה.

שעונים מעוררים דיגיטליים מודרניים יכולים להפיק צלילים שונים – החל מזמזום וצפצוף בלבד וכלה במנגינות נבחרות וצלילים כמו אנושיים (דיבור, צחוק או שירה). יש בהם את תכונת ה"נודניק" (Snooze) – האפשרות לחדש את האזעקה מספר פעמים במרווח זמן קבוע קצר, לפי בחירת המשתמש, בעקבות לחיצה על לחצן ייעודי המותקן בהם.

בחלק מן השעונים המעוררים המודרניים משולב מכשיר רדיו שאפשר לכוונו להתחיל לפעול בזמן המבוקש. אלו נקראים שעון רדיו. דגמים מתקדמים של שעונים מסוגלים להפיק צלילים שונים בנקודות זמן שונות לפי בחירת המשתמש.

שעונים מעוררים המחוברים לרשת החשמל יאתחלו את עצמם – בדרך כלל לשעת חצות - במקרה של הפסקה באספקת החשמל, דבר שישבש את מילוי ייעודם. על מנת להתמודד עם כך מצוידים חלק מן השעונים באפשרות להטענת סוללה חשמלית בתוכם לגיבוי. אחרים מתוכננים כך שלאחר הפסקת חשמל תופעל האזעקה שבהם בשעה 00:01, באופן שהמשתמש יוכל להיות מוזעק לכוון את השעון בהם. פתרון שלישי לשיבוש שיכולה לחולל הפסקת חשמל הוא האפשרות הנכללת בשעונים מסוימים לכוון אוטומטית את השעון שבהם על פי אותות זמן, המסונכרנים על ידי שעון אטומי ומשודרים על ידי תחנות רדיו (לדוגמה – התחנה WWV (אנ')); שעונים שכאלו יהיו מכוונים לשעה הנכונה מיד עם הפעלתם הראשונה.

תכונת שעון מעורר במכשירים אלקטרוניים נוספים

כיום קיימת בטלפונים סלולריים בדרך כלל תכונה של שעון מעורר, אשר עשויה לפעול גם אם הטלפון עצמו כבוי. בדרך כלל ניתן לבחור בהם את הצליל שיישמע בעת הפעלת האזעקה.

תוכנות שעון מעורר פותחו לשם שימוש במחשבים אישיים, והן מאפשרות קביעת מספר גדול מאד של זמני אזעקה במקביל ובחירה מתוך מגוון רחב של צלילי אזעקה.

תכונת השעון המעורר קיימת גם בכמה דגמים של מכשירי טלוויזיה, המסוגלים להדליק את עצמם במועד שנקבע מראש.

שעונים מעוררים ללקויי שמיעה

שעונים מעוררים מיוחדים פותחו עבור משתמשים לקויי שמיעה, המתקשים או אינם יכולים להסתייע באזעקה קולית של השעון. בשעונים אלו יש אורות מהבהבים במקום האזעקה הקולית או בנוסף לה. דגמים אחרים של שעונים תוכננו לרטוט בשעת האזעקה הנבחרת; הקטנים בהם מוכנסים לתוך כרית השינה, וגדולים יותר תוכננו להיות מוכנסים תחת רגלי מיטה על מנת להניע את כולה.

שעוני הדור הבא

שעוני הדור הבא הם שעונים מעוררים משוכללים שתוכננו כדי להתמודד עם קשיי היקיצה האנושיים, ובראשם התופעה של Sleep Inertia (אנ') – הקושי של בני אדם לתפקד היטב מבחינה פיזית ומנטלית בעקבות יקיצה פתאומית משינה. שעונים אלו מתמודדים גם עם התופעה של הסתגלות הישנים לצליל השעון המעורר שלהם, אשר גורעת מיעילותו. שעונים כאלו כוללים פתרונות כגון:

  • אזעקה קולית המתגברת בהדרגה (Progressive alarm clocks);
  • סימולציה של דמדומי בוקר, הנעשית באמצעות הדלקה מתוזמנת של אורות בחדר השינה, המתמשכת על פני פרק זמן של 30 דקות עד שעתיים;
  • חיבור לחיישנים המספקים מידע על שלב השינה של המשתמש (למשל אלקטרודות EEG), שהוא מרכיב חשוב בגרימת התופעה של Sleep Inertia. שעונים אלו מיועדים להעיר את הישן רק במהלך שלב קל של השינה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שעון מעורר בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

שעון מעורר28228718