שנינות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שנינות היא סוג של הומור אינטליגנטי, המתבטא ביכולת לומר או לכתוב דברים חכמים ובדרך כלל מצחיקים[1]. כאשר נאמר על מישהו שהוא שנון, הכוונה היא לאדם המיומן בנתינת הערות מצחיקות הדורשות תחכום ואינטליגנציה גבוהה[2].

אפיון

הערות שנונות עשויות להיות שמישות למצבים שונים. לעיתים הערה שנונה תהיה כזו המשלבת הומור עם רמה גבוהה של הבנה, מה שמשרה חוכמה ואף גאונות. עם זאת, לעיתים הערות שנונות יהיו עוקצניות ביותר ובכך יכולות להביא לפגיעה או להיתפס כמתנשאות.

בספרות ובשירה

שנינות בשירה מאפיינת את הסגנון המטאפיזי (אנ'), והייתה רווחת בתקופתו של המחזאי האנגלי ויליאם שייקספיר, אשר זכור כמי שהגה את הביטוי "עדיפה טיפשות שנונה מאשר שנינות טיפשית"[3]. לעיתים שנינות בספרות ובשירה משמשת ככיסוי קליט ועוקץ למסרים ורגשות עמוקים יותר, תוך ניצול העובדה כי שנינות משלבת הומור עם חשיבה גאונית ומאפשרת לכותב להביע דרכה את מסריו מבלי להרחיב בדיבור ובו בזמן להשאיר את המסר ברור. המשורר האנגלי ג'ון דאן נודע בשימושו בסגנון זה[4].

לקריאה נוספת

  • ד. וו. ג'פרסון, "Tristram Shandy and the Tradition of Learned Wit", עמ' 49–225.

הערות שוליים

  1. ^ Wit - Definition for English-Language Learners from Merriam-Webster's Learner's Dictionary, www.learnersdictionary.com
  2. ^ WIT | Definition of WIT by Oxford Dictionary on Lexico.com also meaning of WIT, Lexico Dictionaries | English (באנגלית)
  3. ^ Leo Salingar, Shakespeare and the traditions of comedy, London : Cambridge University Press, 1974, עמ' 245-6, מסת"ב 978-0-521-20384-5
  4. ^ Koos Daley, The Triple Fool: A Critical Evaluation of Constantijn Huygens' Translations of John Donne, De Graaf, 1990, עמ' 58, מסת"ב 978-90-6004-405-6. (באנגלית)


ערך זה הוא קצרמר בנושא תרבות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32669099שנינות