שמות רבה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף שמות רבא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שמות רבה הוא מדרש אגדה לספר שמות.

שם המדרש

שמו של המדרש, מקורו מכתבי רבי עזריאל מגירונה וכן מכתבי הרמב"ן. הכינוי "רבה" נוסף ככל הנראה על פי שמות המדרשים האחרים שאף הם קרויים כן[דרוש מקור].

מבנה המדרש ותוכנו

החיבור מורכב משני חלקים שונים. החלק הראשון (פרשות א -יד) דורש את פרקים א -י של ספר שמות, והוא מכונה במחקר שמות רבה א. חלק זה כולל דרשות על סדר הפסוקים והוא דורש פסוק פסוק כדרכו של המדרש הפרשני. החלק השני (פרשות טו -נב) ראשיתו בדרשות על שמות יב ב' עד לסוף ספר שמות (אין במדרש זה דרשות על פרק יא של ספר שמות). חלק זה הוא בעל אופי שונה והוא מדרש דרשני מסוג התנחומא שבנוי סביב נושאים שונים שקשורים לפסוקים הפותחים את סדרי הקריאה בתורה. חלוקה דומה קיימת במדרש במדבר רבה שחלקו הראשון הוא בעל אופי פרשני והחלק השני הוא דרשני.

הרמב"ן, בן המאה ה-13, הוא הראשון שמצטט את שני חלקי החיבור כספר אחד, ולכן מניחים שצירוף שני החלקים השונים לכדי חיבור אחד נוצר לא יאוחר מן המאה ה-12.

זמן חיבור המדרש

המדרש כאמור מורכב משני חלקים שנוצרו בזמנים שונים, ותיארוך החלקים שונה, אביגדור שנאן מתארך את החלק הראשון של המדרש בערך למאה העשירית. יש המתארכים אותו לתקופת המאה האחת עשרה, לטענתם המדרש עושה שימוש בדרשותיו של רבי משה הדרשן אשר חי יותר מאוחר במאה זו. לעומת זאת החלק השני של המדרש התחבר קודם לכן בתקופה אשר התחבר בה מדרש תנחומא. ההשערה היא שהוא התחבר בערך בתקופת המאה השישית[1].

המצטטים העיקריים מן המדרש הם הרמב"ן ורבי עזריאל מגירונה, לעומת זאת רש"י, הערוך ואף בעל מדרש הגדול, אינם מצטטים כלל מן המדרש. נראה כי תפוצתו הייתה מועטה באזורים מסוימים.

מהדורות

מהדורה מדעית של שמות רבה א יצאה לאור על ידי אביגדור שנאן בשנת תשמ"ד.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ענת רייזל, מבוא למדרשים, עמ' 125- 117
ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0