שמואל צרפתי
שמואל צרפתי, 1860 | |
תקופת הפעילות | מ-- |
---|---|
השקפה דתית | יהדות |
פרסים והוקרה |
תושב אמסטרדם החשוב ביותר בכל הזמנים קצין במסדר כתר האלון(אנ') אביר במסדר האריה ההולנדי (אנ') |
שמואל צרפתי (בהולנדית: Samuel Sarphati; 31 בינואר 1813 - 23 ביוני 1866) היה רופא, כימאי, פילנתרופ ואיש עסקים יהודי אשר תרם באופן ניכר לחינוך, לבריאות הציבור, לפיתוח העירוני ולתעשייה של אמסטרדם באמצע המאה ה-19.
ביוגרפיה
שמואל צרפתי נולד ב-1813 להורים יהודים-פורטוגזים ממשפחה שהיגרה להולנד במהלך המאה ה-17. אביו היה סוחר טבק. המשפחה התגוררה בחלק האמיד יותר של הרובע היהודי באמסטרדם(אנ'). בגיל 20 החל צרפתי ללמוד רפואה באוניברסיטת ליידן. הוא קיבל לבסוף את הדוקטורט שלו ב-27 ביוני 1839. לאחר סיום לימודיו החל צרפתי לעבוד כרופא כללי באמסטרדם.
במהלך עבודתו כרופא נחשף צרפתי לתנאי החיים הקשים של האוכלוסייה הענייה באמסטרדם. באותה התקופה בסביבות 80% מתושבי העיר גרו במרתפים, מחצית מהילדים למדו בבתי ספר המיועדים לעניים, והעיר סבלה מתברואה ירודה, זיהום ושיעורי תמותה גבוהים. חמלתו כלפי מטופליו הובילו אותו ליזום פרויקטים שונים שנועדו לשפר את איכות החיים והמצב הבריאותי של תושבי אמסטרדם.
בשנת 1842 ייסד צרפתי את החברה ההולנדית לקידום הרוקחות. כמו כן, מתוך ההכרה בצורך במזון זול ואיכותי הוא הקים את מפעל הלחם הראשון באמסטרדם אשר ייצר מדי שבוע 9,000 כיכרות של לחם במחיר אשר היה נמוך ב-30% מהמחיר הסטנדרטי בשוק של כיכרות לחם.[1] על מנת לשפר את מצב התברואה בשנת 1847 החל צרפתי להפעיל בעיר שירות איסוף אשפה. בנוסף לכך הוא ייסד את החברה לקידום החקלאות ופיתוח הקרקע. בהמשך הוא גם הקים את הבנק "Crediet Mobilier" אשר תמך בתעשיות מתפתחות. כמו כן הוא ייסד אקדמיה פרטית ללימוד תחום המסחר.
עם השנים צרפתי הפך להיות מהאנשים המרכזיים שהובילו באותה התקופה חלק ממיזמי הפיתוח העירוני החשובים ביותר שעיצבו בפועל את אמסטרדם המודרנית. צרפתי הוביל גם את ההקמה של ארמון התעשייה (אנ'), אשר עוצב בהשראת ארמון הבדולח בלונדון וארמון התעשייה בפריז. צרפתי הוביל גם את ההקמה של מלון אמסטל(אנ'), אם כי הוא נפטר לפני השלמתו.
יוזמותיו של צרפתי שיפרו באופן משמעותי את רמת החיים של תושבי אמסטרדם ואף תרמו לעלייה בתוחלת החיים הממוצעת של תושבי העיר בסביבות 1870. מאמציו גם הניחו את הבסיס להמשך הצמיחה של העיר ולהמשך פיתוח התעשייה באמסטרדם.
בשנת 1869 מלך הולנד וילם השלישי מינה את צרפתי לקצין במסדר כתר האלון(אנ') וב-1864, במהלך פתיחת ארמון התעשייה, המלך מינה את צרפתי לאביר במסדר האריה ההולנדי (אנ').
במשאל שערך העיתון ההולנדי "Het Parool"(אנ') בשנת 2025, לרגל חגיגות 750 שנה לעיר אמסטרדם, נבחר שמואל צרפתי כתושב אמסטרדם החשוב ביותר בכל הזמנים.[2]
חיים אישיים
צרפתי היה נשוי לאביגל. לבני הזוג לא היו ילדים. הוא נפטר ב-23 ביוני 1866, שלושה חודשים בלבד לאחר הנחת אבן היסוד למלון אמסטל.
פרסים והוקרה
- בשנת 1870 עיריית אמסטרדם קראה רחוב בעיר על שמו (רחוב Sarphatistraat) אשר עובר בחלק הדרום מזרחי של מרכז אמסטרדם.
- בשנת 1888 הוקם לזכרו "צרפתי-פארק"(אנ') (Sarphatipark) בלב אמסטרדם אשר כולל אנדרטה עם פסל של שמואל צרפתי.
- משנת 2013 ואילך נערך בהולנד כל שנתיים טקס שנקרא על שמו של שמואל צרפתי (Sarphati Sanitation Awards (אנ')) בו מוענקים פרסים לאנשים או ארגונים שתרמו לתברואה ולבריאות הציבור העולמית.
- תושב אמסטרדם החשוב ביותר בכל הזמנים על ידי העיתון Het Parool (אנ')
- קצין במסדר כתר האלון(אנ')
- אביר במסדר האריה ההולנדי (אנ')
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ ע"פ הספר Amsterdam - A brief life of the city, גרט מאק, 1995
- ^ Amsterdam750, Samuel Sarphati uitgeroepen tot grootste Amsterdammer aller tijden, Amsterdam750 (ב־)
שמואל צרפתי40410629Q1997527