שיחות לנוער
שער העיתון ביידיש | |
שפה | אנגלית, עברית, יידיש, איטלקית ספרדית וצרפתית |
---|
שיחות לנוער (באנגלית: Talks and Tales, ביידיש: שמועסן מיט קינדער און יוגנד) הוא ירחון לילדים ונוער, שהוציאה הוצאת הספרים קה"ת מטעם המרכז לענייני חינוך של חסידות חב"ד, בין השנים 1941–1990, בעריכת הרב ד"ר ניסן מינדל. הירחון יצא בשפות יידיש, אנגלית, עברית, ספרדית, איטלקית וצרפתית והכיל מדורים מגוונים בנושאי יהדות, היסטוריה וטבע.
היסטוריה
כתב העת החל לצאת בברוקלין בתחילת שנת ה'תש"ב (1941) בשפת היידיש במתכונת דו-שבועון, תחת השם "שמועסן מיט קינדער און יוגנד". בייסודו ובעריכתו של העורך החב"די ניסן מינדל, ובתמיכת האדמו"ר רבי יוסף יצחק שניאורסון. בהמשך יצא גם בשפה האנגלית והופץ ברחבי ארצות הברית וברחבי העולם באמצעות דואר, חלקו דרך שלוחי חב"ד במדינות שונות.
עיצוב עמוד השער והמדורים נעשה על ידי הצייר והמעצב מיכאל (מישל) שוורץ (שעיצב גם את סמל צבאות השם והמרכז לענייני חינוך) ועל פי הוראות מפורטות של האדמו"ר רבי מנחם מנדל שניאורסון, בהם הורה לו על פרטי הציורים, על לוגו מסוים שיהיה "בסגנון הדומה לדיק טרייסי" ועל מדור אחר שיהיה דומה לסגנונו של רוברט ריפלי. לפעמים הגיה הרב שניאורסון את התוכן במדורי העיתון.
בשפה העברית הגיליון החל לצאת באלול ה'תשט"ז (1956) כירחון, בעידוד רבי מנחם מנדל שניאורסון. התוכן תורגם לעברית על ידי אברהם מייזליש ונפתלי קראוס. מטה העיתון בישראל היה בתל אביב, משם הופץ ברחבי הארץ. את העיתון פרסם באיטליה בתרגום לאיטלקית הרב גרשון מנדל גרליק באמצעות צוות מתרגמים, וכן בצרפת יצא גם תרגום צרפתי שהוציא הרב רפאל וילישנסקי. כתב העת בעברית יצא לאור עד סוף שנת ה'תשמ"ג (1983), וביידיש עד ה'תש"ן (1990).
בשנות ה-70 החלו לצאת לאור סדרות ספרים המאגדות את כל הגליונות שיצאו, הסדרות הושלמו עם סגירת העיתון. בעברית יצאה סדרת ספרים עם כל גליונות "שיחות לנוער" ב-9 כרכים (בעריכת הרב טוביה בלוי). באנגלית וביידיש יצאו סדרות הכוללות את הגליונות ב-13 כרכים.
בתחילת שנות ה-2000 העיתון החל לצאת מחדש בפורמט צבעוני המבוסס על "שיחות לנוער" המקורי על ידי ליאור אליהו. כמו כן, אליהו החל להוציא את העלונים בסדרת כרכים מחודשים בתוספת צבע ותמונות מעודכנות, אך פרויקטים אלו נגדעו לאחר כ-4 שנים, בהם יצאו כ-2 כרכים, עם פטירת העורך.
מדורים קבועים
- סיפור מתח
- מדור מתחלף ובו סיפורים ותכנים אודות החודש העברי הנוכחי או אירועים וחגים שאירעו בחודש זה
- נפלאות הטבע, מדור שכתבה אשתו של הרב מינדל. המדור סקר בעלי חיים, צמחים, תופעות טבע ועוד (במשך שנים נפוצה שמועה לפיה כותבת המדור הייתה הרבנית חיה מושקא שניאורסון)
- חגי ישראל ומועדיו
- גדולי ישראל, סקירה על דמות תורנית מההיסטוריה היהודית
- לקורא הצעיר, מדור מנוקד לילדים צעירים
- זכור אל תשכח, מסרים יהודיים שונים בנושאי חגים ומועדים
- מפלאי האותיות
- ואני תפילתי, אודות קטע מהתפילה
- פרקי אבות
- פרשת השבוע בראי המדרשים
- סיפור בהמשכים
- טיול מסביב לעולם
- פינת הפלא (בשפות אחרות: פינת הסקרנות) מדור מאוייר
- סיפור קצר או משל בעל מסר
- שעשועון
ברשימה זו מופיעים מדורים בולטים שהופיעו ברוב הגליונות במשך השנים. מלבדם היו עשרות מדורים נוספים; חלקם הופיעו בגיליון בודד וחלקם למשך תקופה קצרה, בשנה מסוימת או יותר, בהם מדורים הסוקרים תקופה היסטורית מסוימת למשך מספר גיליונות, סיפורים קצרים, סיפורים בהמשכים, מדורים תורניים, מדורי חדשות, פרסים והגרלות, ומדורי המשכים נוספים שיצאו במספר פרקים או חלקים.
חלק מהמדורים ברשימה יצאו לאור בספרים המבוססים על המדור, בהם "חגי ישראל ומועדיו", "ואני תפילתי", "נפלאות הטבע" ועוד.
קישורים חיצוניים
- לחלק מגליונות שיחות לנוער בעברית, באתר הספרייה הלאומית
28424824שיחות לנוער