שושלת צ'ולה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שושלת צ'ולה
ממשל
שפה נפוצה טמילית
גאוגרפיה
יבשת אסיה
היסטוריה
ישות קודמת שושלת פלאווה, Eastern Chalukyas
ישות יורשת שושלת פנדיה

שושלת צ'ולהטמילית: சோழர்) הייתה אחת מהשושלות החזקות ביותר בדרום הודו, ששלטה מהמאה ה-3 לפנה"ס ועד 1279 לספירה. השושלת נוסדה על ידי שבט צ'ולה, שחי במדינת טאמיל נאדו של ימינו. השושלת הייתה ידועה בשל כוחה הצבאי, ובשל הקיסר שלה, קריקלה, אשר הרחיב את שטחה של הממלכה עד לגבולות תאילנד וסרי לנקה.

היסטוריה

ממלכת צ'ולה מוזכרת כבר אצל אשוקה כאשר הוא מתאר שלוש ממלכות דרומיות, פאנדיה, צ'רה וצ'ולה. כאשר שושלת קלברה (Kalabhras) התחזקה במאה ה-3 והשתלטה על כל דרום הודו, הוכפפה גם ממלכת צ'ולה לשלטונם של הקלברה. עם עליית כוחם של בני הפאלווה בדרום ושושלת הצ'לוקייה במערב השתחררו בני הצ'ולה.

הצ'ולים התפתחו כאימפריה החזקה ביותר בדרום במאה התשיעית, ושמרה על מעמדה העליון עד למאה ה־13. במאה ה-9 השתלטה אימפריית הצ'ולה על ממלכת פאלווה וב-994 הצליח מלך צ'ולה השני ראג'ה ראג'ה צ'ולה (ראג'ה ראג'ה ה-1 985-1014) לכבוש שטחים שהיו שייכים לפנדיה ולצ'רה וכן את סרי לנקה ולאחד את כל דרום הודו לאימפריה אחת. אחריו מלך בנו, ראג'נדרה הראשון.

במאה ה-13 שושלת צ'ולה נחלשה משמעותית בשל מחלוקות פנימיים ואוכלוסייה מומעטת יותר וב-1279 נכבשה על ידי האימפריה הפנדיאנית שלימים תיחשב לאימפריה החזקה בדרום הודו.

מקומות

בשושלת צ'ולה בנו מקדשים מיוחדים במינם לעומת שושלות ואימפריות אחרות. לדוגמה, קיסר טמילי אשר נודע כרג'ארג'ה צ'ולה הראשון בנה את מקדש בריהאדיסוואראר בתוך 7 שנים בלבד, ומאז המקום נחשב לקדוש מבחינת הצ'ולאים. על המבנה כתובים משפטים רבים בשפה התמילית אשר התפתחה באזור.[1]

תרבות

בממלכת הצ'ולה התפתח הדקדוק הטמילי והשפה, שכיום מדוברת על ידי 80 מיליון איש. בנוסף, נכתבו הרבה סקריפטים בשפה על מקדש בריהאדיסוואראר.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שושלת צ'ולה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Brihadeeswarar Temple, Thanjavur Info | Thanjavur's No. 1 Local Directory Website (באנגלית אמריקאית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37225326שושלת צ'ולה