רבי שבתי דונולו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה.

שלט רחוב דונולו הרופא בגבעת עלייה, בו ניצב בעבר בית החולים הממשלתי על-שם דונולו

רבי שבתי דונולו (913[1] - אחרי 986[2]) היה רופא וחכם סוד יהודי מהעיר אוריה שבדרום איטליה. שבתי דונולו היה הרב שכתב את ספר הרפואה העברי הראשון על אדמת אירופה הנוצרית.

קורות חייו

דמותו בתבליט על לוחית זיכרון בעיר הולדתו אוריה, בדרום איטליה

בהיותו בן שתים-עשרה (בט' בתמוז ד'תרפ"ה, 4 ביולי 925) נשבה דונולו בידי ערבים מהשושלת הפאטמית שכבשו את עיר מולדתו אוריה ונפדה על ידי הקהילה היהודית בטרנטו. לבו נמשך[3] אחרי הרפואה והאסטרונומיה, והוא נודע כרופא מומחה.

ספרו של הרב דונולו, "חכמוני", נכתב כפירוש על ספר יצירה. בפירוש מוכנסים מוטיבים אסטרונומיים ואנטומיים, והמחבר מקביל ביניהם. רש"י, בפירושו לתלמוד בבלי, מסכת עירובין, דף נ"ו עמוד א', כותב בהסבר על שבעת הכוכבים: "ור' שבתי דנול"ו הרופא זצ"ל פירשו היטב בספר חכמוני שלו למה נסדרו הכוכבים בענין זה"[4] . וכן במקום נוסף[5] מביא פירוש של "אחד מגאוני לומברדיה" והוא כנראה ר' שבתי דונולו.

"ספר המרקחות" של הרב דונולו, שהודפס מכתב יד נדיר באמצע המאה ה-19, מכיל מרשמים להכנת 120 תרופות. כמו "חכמוני", גם ספר זה כתוב בעברית. "ספר המרקחות והמשקיות" מבוסס כולו על הרפואה היוונית, כמעט ללא השפעה ערבית.[6]

במחקר נוטים לזהותו עם שבתי מאבותיו של אחימעץ בן פלטיאל הנזכר במגילת אחימעץ, בשל דברי המגילה ששבתי היה מ"משפחת אמיתי", ועדותו של דונולו על היותו קרובו של חסדיה בן חננאל, הנזכר גם הוא במגילה.

ספר היקר שכתב שבתי דונולו

בית החולים הממשלתי ביפו, שפעל משנת 1949 עד לסגירתו בשנת 1980, נקרא על שם דונולו.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ על פי דבריו בהקדמת ספרו
  2. ^ שם וראה גם [1]
  3. ^ כלשונו "וראיתי אני שיש יתרון לחכמה מן הסכלות כיתרון האור מן החושך, כי בצל החכמה בצל הכסף ויתרון דעת החכמה תחיה בעליה כדבר ה' הנותן חכמה : על כן יגעתי מאד להתלמד ולהבין חכמת הרפואה וחכמת הכוכבים והמזלות"
  4. ^ והוא בביאור על פרק ד של ספר יצירה
  5. ^ תלמוד בבלי, מסכת ביצה, דף ל"ג עמוד א'.
  6. ^ מנחם שטרן, פילוסופים ואנשי מדע יהודיים ושומרוניים ב'חיי איסידורוס' לדמאסקיוס, בתוך: מחקרים בתולדות ישראל בימי הבית השני, עמ' 561–562, הערה 34.


ערך זה הוא קצרמר בנושא רבנים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32871553שבתי דונולו