רקפיסק
רקפיסק (בנורווגית: Rakfisk) הוא מנת דג נורווגי העשוי טרוטה או דג בשם צ'אר ארקטי מסוג הסלמוניים, מומלח ומועבר לאוטוליזה למשך חודשיים עד שלושה חודשים, או אפילו עד שנה. לאחר מכן אוכלים רקפיסק ללא בישול ויש לו ריח חזק וטעם מלוח חריף.[1]
מקור
התיעוד הראשון של המונח רקפיסק מתוארך לשנת 1348, אבל ההיסטוריה של המאכל הזה כנראה עתיקה עוד יותר. אין מקורות זמינים לגבי שנת ההמצאה המדויקת של מנת הרקפיסק או תהליך האוטוליזה המייצר עבורו את חומר הגלם.[2]
כללי
אטימולוגיה
פיסק היא המילה הנורווגית ל"דג". Rak נובע מהמילה rakr[2] בשפה הנורדית העתיקה, כלומר "לח" או "ספוג".[3]
שיטת הכנה
רקפיש עשוי כאמור מטרוטה חומה טרי או מצ'אר ארקטי. לאחר הניקוי והשטיפה שמים את הדג בדלי וממליחים אותו. ניתן להוסיף כמויות קטנות של סוכר כדי להאיץ את תהליך האוטוליזה. לאחר מכן מכניסים את הדג למכבש עם מכסה שנכנס לדלי ומשקולת עליו. נוצרת תמלחת כשהמלח שואב לחות מהדג. דלי הרקפיסק מאוחסן מתחת ל-5 מעלות צלזיוס למשך חודש עד שלושה חודשים.[4]
תצרוכת
המוצר המוגמר אינו זקוק לבישול והוא נאכל כפי שהוא. באופן מסורתי, רקפיסק מוגש פרוס או כפילה על לחם שטוח או לפסה, עם פואיקולה ("תפוח אדמה שקד"). חלקם כוללים גם בצל חי פרוס דק, שמנת חמוצה ורוטב חרדל (צורה עדינה של חרדל עם שמיר).[5] [6]
לקריאה נוספת
קישורים חיצוניים
- רקפיסק (בנורווגית)
הערות שוליים
- ^ "Rakfisk (Norwegian Fermented Fish)". northwildkitchen.com. נבדק ב-1 במרץ 2020.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ 2.0 2.1 Rakfisk historie (אורכב 06.10.2007 בארכיון Wayback Machine)
- ^ Falk and Torp: "Etymologisk ordbok over det norske og det danske sprog", 1906
- ^ "Rakfisk". tasteatlas.com. נבדק ב-1 במרץ 2020.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "Rakfisk, the Norwegian Traditional Food". epersianfood.com. נבדק ב-1 במרץ 2020.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "Norwegian Rakfisk - Fermented Fish". livejournal.com. נבדק ב-1 במרץ 2020.
{{cite web}}
: (עזרה)
38090743רקפיסק