רצח גורגן מרגריאן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רצח גורגן מרגריאן
צילום ראש שחור-לבן של גורגן מרגריאן, לבוש מדי צבא ארמניה
תמונה זו מוצגת במכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.

רצח גורגן מרגריאן היה אירוע פלילי ופוליטי, שהביא לניתוק ביחסים הדיפלומטיים בין ארמניה והונגריה, על רקע רצח, המקושר לעימות של ארמניה עם אזרבייג'ן.

גורגן מרגריאןארמנית: Գուրգեն Մարգարյան;‏ 26 בספטמבר 197819 בפברואר 2004), היה סגן בצבא הארמני אשר נרצח בבודפשט, הונגריה, ב-19 בפברואר 2004 על ידי רמיל ספרוב, סגן בצבא אזרבייג'ן. הרצח התרחש בעת ששניהם השתתפו בתוכנית שלום דו לאומית, למפקדים בצבאות ארמניה ואזרבייג'ן, שהתקיימה בבודפשט. הסיבות היו לאומיות: מרגריאן היה ארמני. מבחינת ספרוב, זו הייתה נקמת האזרים בארמנים על מה שעשו במלחמת נגורנו קרבאך.

בחודש ספטמבר 2013, אנדרטה המוקדשת למרגריאן הוצבה בירוואן.[1][2]

תחילת דרכו של מרגריאן

מרגריאן נולד בירוואן, בירת ארמניה. הוא את לימודיו התיכוניים סיים בבית הספר 122 בירוואן, ולאחר מכן סיים תואר ראשון בהנדסה באוניברסיטת המדינה להנדסה של ארמניה. לאחר שסיים שירות חובה בצבא מ-1999 ל-2001, הוא הפך לקצין בשירות משרד ההגנה של הרפובליקה של ארמניה בדרגת סגן.[3]

רצח

ב-11 בינואר 2004, נסע מרגריאן לבודפשט, שבהונגריה, להשתתף בקורס של שלושה חודשים בשפה האנגלית, כחלק מתוכנית נאט"ו, שותפות לשלום, בה השתתפו חיילים ארמנים ואזרים. בשעה 5:00 לפנות בוקר ב-19 בפברואר הוא נרצח במהלומות גרזן, בזמן שישן, על ידי עמיתו ללימודים, האזרי, סגן רמיל ספרוב. שותפו לחדר של מרגריאן, הונגרי בשם בלאז' קוטי, סיפר שבאותו הערב הוא שתה תה והלך לישון, שכן היה לו חום, בעוד מרגריאן העסיק את עצמו בלימודיו. בסביבות השעה 21:00, מרגריאן עזב את החדר כדי לבקר משתתף ארמני אחר מהתוכנית, הייק מקוצ'יאן .

קוטי לא זכר מתי מרגריאן חזר לחדר, אבל מוקדם בבוקר הוא חש כי מישהו הדליק את האור. הוא חשב שזה גורגן. אבל אחרי ששמע קולות עמומים מוזרים, הוא סובב את ראשו מן הקיר וראה את ספרוב עומד מעל מרגריאן כאשר גרזן ארוך בידיו:

אז כבר הבנתי שמשהו נוראי קרה, כי היה דם בכל מקום. התחלתי לצעוק על האזרי, אמרתי שיפסיק. הוא אמר שאין לו בעיה איתי, ולא ייגע בי, ודקר את גורגן עוד כמה פעמים, ועזב. ההבעה על פניו הייתה כאילו הוא שמח שהוא סיים משהו חשוב.[4]

הנתיחה שלאחר המוות הראתה כי ספרוב הכה בפניו של מרגריאן שש עשרה פעמים, וכמעט שכרת את ראשו מגופו.[5] בתדרוך שניתן על ידי המשטרה ההונגרית נאמר גם כי מרגריאן נדקר מספר פעמים בחזהו. אחרי שהוא הרג את מרגריאן, ספרוב הלך גם לחדרו של מקוצ'יאן לרצוח גם אותו, אך גילה שהדלת נעולה. בינתיים, קוטי ברח מהחדר שלו וקרא למשטרה, אשר הגיעו למקום ועצרו את ספרוב. במהלך החקירה הוא הודה ברצח של מרגראין. משטרת בודפשט ציינה כי הרצח בוצע "באכזריות יוצאת דופן".[6]

משפט וגזר דין

במהלך המשפט, עורכי דינו של ספרוב ניסו לשכנע את השופט כי לא מדובר בפשע שנאה על רקע לאומי, והסבירו כי ספרוב הוא אדם שאינו יציב בדעתו, וטענו כי הוא סובל מהפרעת דחק פוסט-טראומתית. הם טענו שהוא עבר טראומה נפשית במהלך מלחמת נגורנו קרבאך, שכן הוא בא מאזור שהיה מרכז לחימה, ואז נכבש על ידי ארמניה. על פי הצהרה קודמת של ספרוב לפיה בשנים אלה למד בבאקו בירת אזרבייג'ן, ובטורקיה בשנים 1992 עד 1996.[5] נערכו לספרוב מספר בדיקות בריאות הנפש, ובאחת הרופא הגיע למסקנה שהוא לא לגמרי שפוי. בדיקה נוספת מצאה כי ספרוב היה יציב בזמן הרצח, והשופט בחר להאמין להערכה זו. הרופא האזרבייג'ני טען שבהתבסס על שיחות שלו עם ספרוב, המניעים שלו נבעו מתך האמונה שמרגריאן העליב את (בכמה גרסאות, שהוא השתין על) דגל אזרבייג'ן בפני המשתתפים בסמינר. אך בחקירתו ובבית המשפט ספרוב אמר שהוא רצח את מרגריאן רק משום שהוא היה ארמני.[7] לא היו עדים מטעם ההגנה שיאששו כל סיפור אחר.[8][9]

ב-16 באפריל 2006, בית המשפט גזר על ספרוב מאסר עולם ללא אפשרות ערעור עד 2036. השופט, אנדראס וסקוטי, ציין שהרצח היה מתוכנן מראש ואת הטבע האכזרי של הפשע ואת העובדה שספרוב לא הביע כל חרטה על מעשיו, כסיבות לגזר הדין.[10] ב-22 בפברואר 2007, בית משפט הונגרי לערעורים אישר את פסק הדין בערעור שהוגש על ידי באי כוחו של ספרוב.[11]

בסוף אוגוסט 2012, הרשויות ההונגריות הסכימו להסגיר את ספרוב לידי ממשלת אזרבייג'ן כדי שירצה את שארית גזר דינו במולדתו. אך אף על פי שממשלת הונגריה קיבלה הבטחות מצד ממשלת אזרבייג'ן כי גזר הדין יאכף, הנשיא אילהם אלייב, נתן לספרוב סליחה מיד עם הגעתו לבאקו והורה שישוחרר מכל עונש.[12] ספרוב מאז קודם לדרגת רב-סרן וסופק לו דיור על ידי ממשלת אזרבייג'ן.

תגובות

ארמניה

משרד החוץ של ארמניה הביע זעזוע וגינה בחריפות את הפשע, וקראו לארגונים בינלאומיים להגיב. ארמניה דחקה ברשויות ההונגריות למצות עם ספרוב את הדין, והביעה תנחומיה למשפחתו של מרגריאן.[13] ב-31 באוגוסט 2012, אחרי הסגרתו של ספרוב לידי אזרבייג'ן, נשיא ארמניה סרז' סרקזיאן הודיע כי ארמניה משעה את היחסים הדיפלומטיים וכל קשרים רשמיים אחרים עם הונגריה.[14]

אזרבייג'ן

גורמים רבים באזרבייג'ן גינו בפומבי, אבל שיבחו בפרטיות את פעולותיו של ספרוב. המדען הפוליטי האזרי זרגושט עליזאדה, אמר כי ספרוב היה נחשב לגיבור לאומי, אם לא היה מוכר שביצע פשע, שעבורו הוא חייב להיענש. אלמירה סולימנובה, נציבת זכויות האדם (נציבת תלונות הציבור) של אזרבייג'ן, הכריזה כי העונש של ספרוב היה קשה מדי, וכי "על ספרוב להפוך לדוגמה של פטריוטיות עבור הנוער האזרבייג'ני".[15] פואד אגאייב, עורך דין אזרי מוכר, אמר כי האזרים "...צריכים בדחיפות להפסיק את הקמפיין להעלאתו של ספרוב למעמד של גיבור לאומי. הוא לא גיבור."

קבורה

הקבר של מרגריאן בירבלור

גופתו של מרגריאן הוטסה בחזרה ארמניה ונקברה בבית הקברות הצבאי בירבלור.

ניסיון ההתאבדות של אביו

בחודש ספטמבר 2013, ארטוש מרגריאן, אביו של גורגן, אושפז בבית החולים. על פי התקשורת הארמנית, הוא ניסה להתאבד בכך ששוב ושוב דקר את עצמו בבטן. הוא עבר ניתוח במרכז הרפואי מלאטיה בירוואן, ובשל סיבוכים, מצבו במקור היה רשום כקריטי. אחרי כמה ימים, המצב שלו נחשב ליציב. לא נמסרה סיבה לניסיון התאבדות.[16][17]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רצח גורגן מרגריאן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Gourgen Margaryan's monument opens in Yerevan". Armenpress. 28 בספטמבר 2013. נבדק ב-28 בספטמבר 2013. {{cite news}}: (עזרה)
  2. ^ "Monument to slain Armenian Officer Gurgen Margayan unveiled in Yerevan". Public Radio of Armenia. 28 בספטמבר 2013. נבדק ב-28 בספטמבר 2013. {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ "Biography of Gurgen Margaryan." Accessed 31 August 2012.
  4. ^ Murder of Lt. Gurgen Margaryan. The Budapest Case.
  5. ^ 5.0 5.1 Grigorian, Mariana and Rauf Orujev. "Murder Case Judgement Reverberates Around Caucasus." Institute for War and Peace Reporting. 20 April 2006.
  6. ^ "Armenian Officer Axe Murdered By Azeri Colleague in Hungary." Asbarez. 19 February 2004.
  7. ^ Kristóf Szombati. Heinrich Boell Foundation What does the Safarov case tell us about Hungary today?
  8. ^ Amnesty International Azerbaijan: Government sends dangerous message on ethnically-motivated violence (אורכב 14.07.2014 בארכיון Wayback Machine)
  9. ^ "As Armenia Protests Killer's Pardon, Azerbaijan Promotes Him." RFE/RL. 1 September 2012. .
  10. ^ "Hungary jails Azerbaijani killer." BBC News. 13 April 2006.
  11. ^ "Azeri jailed for life in Hungary for killing Armenian." Reuters. 22 February 2007.
  12. ^ "Azerbaijani military officer serving life for murder in Hungary is freed when sent home." Washington Post. 31 August 2012.
  13. ^ Armenian Foreign Ministry. Statement by the Ministry on the Murder of an Armenian Lieutenant in Budapest by an Azerbaijani military officer. 19 February 2004. Accessed 30 April 2008.
  14. ^ President.am President Serzh Sargsyan Invited an Extraordinary Meeting with the Heads of Diplomatic Missions 31 August 2012. Accessed 11 September 2012.
  15. ^ Responses by Azerbaijanis. The Budapest Case. Accessed 30 April 2008.
  16. ^ "Artush Margarian's health condition sharply deteriorates". Aysor. 6 בספטמבר 2013. נבדק ב-17 בספטמבר 2013. {{cite news}}: (עזרה)
  17. ^ "Artush Margarian's health improves". Aysor. 12 בספטמבר 2013. נבדק ב-17 בספטמבר 2013. {{cite news}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

רצח גורגן מרגריאן31773051Q266968