רפרוף עליות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף רפרוף פרוזדורים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רפרוף עליות
Atrial flutter
רפרוף עליות כפי שנראה במוניטור עם חסימה משתנה של הקשר הפרוזדור והחדר (ה-AV node) - תחילה חסימה של 4:1 ואז 3:1
רפרוף עליות כפי שנראה במוניטור עם חסימה משתנה של הקשר הפרוזדור והחדר (ה-AV node) - תחילה חסימה של 4:1 ואז 3:1
קישורים ומאגרי מידע
eMedicine article/151210 
DiseasesDB 1072
MeSH D001282
MedlinePlus 000184
סיווגים
ICD-10 I48

רפרוף עליות או רפרוף פרוזדוריםאנגלית: Atrial flutter,‏ AFL) היא הפרעת קצב ממקור עלייתי בלב. ההפרעה בדרך כלל מופיעה אצל אנשים עם בעיות במערכת הקרדיווסקולרית (כמו: מחלת לב כלילית, קרדיומיופתיה, יתר לחץ דם), אך יכולה להופיע גם ספונטנית אצל אנשים ללא בעיה במערכת זו. כשההפרעה מתפרצת לראשונה היא בדרך כלל בקצב לב מהיר מהרגיל, כלומר בטכיקרדיה. ההפרעה, כשלא מטפלים בה, לעיתים קרובות מדרדרת לפרפור עליות, ולעיתים נדירות מאד יכולה להימשך אפילו חודשים ושנים.

פתופיזיולוגיה

ההפרעה נגרמת בדרך כלל בגלל מנגנון של "כניסה מחדש" (מנגנון Re-entry) בעליה שמאל או בעליה ימין על ידי מוקד אחד. כיוון שהמוקד העלייתי מקצב בדרך כלל בקצב מהיר מאד (עקב מנגנון ה-Re-entry), הוא גורם לכך שקצב כיווץ והרפיית העלייה יהיה מהיר מאוד, דבר שמפריע לתפקוד התקין של העליות ושל הלב באופן כללי. הזרם החשמלי שמגיע מהעליות נעצר בקשר הפרוזדור והחדר (ה-AV node), מווסת על ידיו ומואט כדי שיתאים ככל האפשר לקצב בו החדרים צריכים לעבוד. הודות להאטת הקצב הזו, ההפרעה פוגעת משמעותית פחות בתפקוד החדרים והלב נפגע בצורה קלה יותר (תפקוד תקין של החדרים חשוב מתפקוד תקין של העליות).

תסמינים

בהתחלה, רפרוף עליות לעיתים קרובות גורם להלמות לב (פלפיטציות) ולעיתים אף לא מורגש כלל. לאנשים עם מערכת קרדיווסקולרית תקינה יחסית הפרעה זו יציבה יחסית לאורך זמן, אך בשילוב עם בעיות במערכת זו, הפרעת הקצב עלולה להדרדר במהירות ולגרום לכאבים בחזה, קוצר נשימה חמור, כאבי ראש, ישנוניות ובחילה. רפרוף עליות ממושך ומהיר יכול לגרום לאי-ספיקת לב.

הקצב העליתי בדרך כלל יהיה בין 220-440 פעימות לדקה והקצב החדרי יהיה תלוי בחסימה של ה-AV node. אם ה-AV node יווסת את הפעימות העליתיות כך שעל כל 2 פעימות עליתיות, תהיה רק פעימה חדרית אחת, ההפרעה תכונה: "רפרפוף עליות של 2:1", במידה ועל כל 3 פעימות עליתיות תהיה פעימה חדרית אחת, תכונה: "רפרפוף עליות של 3:1", וכך הלאה. ככל שהיחס בין מספר הפעימות העליתיות למספר הפעימות החדריות קטן, כך הפגיעה בתפוקת הלב עולה.

כשלזרם החשמלי יש נתיב זרימה מהמקור העליתי לחדרים, שלא דרך ה-AV node, כמו למשל באנשים עם "תסמונת וולף–פרקינסון–וייט" (WPWS) דרך סיב קנט (bundle of Kent), ההפרעה יכולה להגיע למספר רב מאד של פעימות חדריות ולרפרפוף עליות של 1:1, מה שבסופו של דבר עלול לגרום לפרפור חדרים ולמוות.

דיאגנוזה

ניתן לאבחן רפרוף עליות על ידי תרשים אלקטרוקרדיוגרם (אק"ג). באק"ג, הקצב העליתי והחדרי יהיו סדירים, למעט מקרים נדירים בהם ההולכה ב-AV node לא סדירה, ולא יהיו גלי P. במקום גלי P, יהיו גלים שנראים כ"שיני מסור" או "שיני כריש" ונקראים גלי F. קומפלקס ה-QRS יהיה תקין, למעט מקרים בהם קיימת הפרעה בהולכה החדרית (Aberrant Conduction).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רפרוף עליות בוויקישיתוף

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22790887רפרוף עליות