רבי רפאל עובד אבן צור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף רפאל עובד אבן צור)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ניסוח, עיצוב.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ניסוח, עיצוב.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
אב"ד פאס
רבי רפאל עובד אבן צור
לידה 7 בינואר 1706
ג' שבט ה'תס"ו
מרוקו פאס
פטירה 26 במאי 1769 (בגיל 63)
י"ט באייר ה'תקכ"ט
מקום מגורים מרוקו פאס
רבותיו אביו רבי יעקב
אב רבי יעקב
צאצאים רבי שלמה שמואל, סיטי אשת ר' יצחק אצאיג
מספר צאצאים 3
חתנים 2

רבי רפאל עובד אבן צור (ג' בשבט ה'תס"ו, 7 בינואר 1706 - י"ט באייר ה'תקכ"ט, 26 במאי 1769), היה אב"ד פאס וממלא מקום אביו רבי יעקב אבן צור המכונה יעב"ץ.

ביוגרפיה

רבי רפאל עובד נולד לרבי יעקב בעיר פאס, בשנת תס"ו. הוא היה אחד מתוך ששה עשר ילדיו של רבי יעקב, והיחיד שלא שיכל בחייו. אמנם מחלק מבנות היעב"ץ נותרו צאצאים, אך הוא בנו היחיד שממנו נמשכה שושלת רבני אבן צור בפאס. נשא אשה באלול תפ"ט. נתמנה לדיין בשנת תק"י, ע"י אביו, שסמך גם ארבעה דיינים נוספים בפאס. חכמי מראכש מציינים במכתב ניחומים על אביו, שנפטר בתקי"ג: 'אמנם זאת נחמתנו כי עודנו חי וקיים הוא בעולם הנשמות כי השאיר אחריו ברכה שמורה וערוכה בן ממלא מקומו לכל דבר שבקדושה ה"ה החכם השלם הדיין המצויין כהה"ר רפאל אבן צור נר"ו' [1]. מיום פטירת אביו, ניהל את רישום הנישואין בעיר בפנקס הכתובות של פאס, עד תקכ"ח. נפטר באייר תקכ"ט. אחר פטירתו, חקק בנו רבי שלמה שמואל בפנקס הכתובות: 'נתבקש בישיבה של מעלה החכם השלם הדיין המצויין מר קשישא כתר תורה ולומדיה עושה צדקות בכל עת הרב מר אבא כמוהר"ר רפאל עובד אבן צור הכ"מ זצוקלל"ה ביום ששי בשבת אחר חצות היום בי"ט לחדש אייר שנת התקכ"ט ליצירה, וסימן מן התורה והחזק"ת בו, ומן הכתובים בנ"ה בנית"י בית זבול לך, ומן הנביאים והתענ"ג על ה' ויתן לך משאלות לבך' [2]. לרבי רפאל פסקי דין מפוזרים שחלקם נדפסו בספרים שונים, ורובם עדיין בכתבי יד.

משפחה

בנו יחידו הוא רבי שלמה שמואל, שמילא את מקומו. הוא מכונה בכתובות זרעו: הדו"מ (=הדיין ומו"ץ), אילן ששורשיו מרובין, דמי לבר אלהין, אינו אלא שרף, תלמוד גדול ומעשה רב, מצוות מצוות ריבה, כמוהר"ר שלמה שמואל זלה"ה.

בתו סיטי, נישאת לר' יצחק אצאייג בשנת תק"מ [3]. חתן נוסף [4], הוא החכם הנגיד רבי עיוש עטייא, שנפטר בשנת תק"ע, כבן תשעים ושלש. ממשפחת הממונים על אוצרות המלך. מכונה בכתובות: 'החכם השלם הותיק יושב אהלים, גזבר ופרנס נאמן, נגיד ומצוה, תורה וגדולה במקום אחד'.

הערות שוליים

  1. ^ כת"י ברלין - ספרית המדינה 3308/1, דף 2.
  2. ^ מתוך פנקס הכתובות כת"י חב"ד 770. קטע זה נדפס במלכי רבנן.
  3. ^ ע"פ פנקס הכתובות של פאס כת"י ספריית חב"ד 770.
  4. ^ ע"פ מלכי רבנן לר' יוסף בן נאיים על חכמי דורו, נדפס בסוף ספר תקנות חכמי מקנס ח"ב, מורי עמאר, פריס תש"ע.