רכבת על גלגלים
"רכבת על גלגלים" | |
מאפיינים כלליים | |
---|---|
נקרא גם |
Autonomous Rail Rapid Transit (ART) אוטובוס דמוי רכבת רכבת ללא מסילה |
יצרן | CRRC |
שנות ייצור | 2017–הווה |
סיווג | אוטובוס מפרקי מונחה |
אורך | 31.64 מטר |
רוחב | 2.65 מטר |
גובה | 3.4 מטר |
מפרט טכני | |
מהירות מרבית | 70 קמ"ש |
טווח נסיעה | 40 ק"מ |
"רכבת על גלגלים" או אוטובוס דמוי רכבת הוא אוטובוס דו-מפרקי באורך 30 מטרים היכול להכיל עד 235 נוסעים, מתוצרת התאגיד CRRC הסיני. האוטובוס משווק תחת השם Autonomous Rail Rapid Transit או ART כמתחרה לרכבת קלה (LRT) או למערכת אוטובוסים מהירה (BRT). על אף שהמערכת נקראת "אוטונומית" באנגלית, הרכב מופעל על ידי נהג. בנוסף, על פי בדיקות בישראל המערכת אינה מתאימה לנסיעות בכבישים בעלי עליות, מורדות ותמרונים חדים.[1] הכלי הוא בעל יכולת תמרון מוגבלת לעומת אוטובוס ומצריך תשתיות ייעודיות מבחינת רוחב ורדיוס פניה.[2]
תיאור
המערכת הוצגה לראשונה ב-2 ביוני 2017. המוצר תואר כהכלאה בין אוטובוס וחשמלית. אורכו של אוטובוס ART הוא כ-30 מטרים ועלותו היא כ-2.2 מיליון דולר ליחידה. הכלי יכול לנסוע במהירות של עד 70 קמ"ש ויכול לשאת בין 250 ל-500 נוסעים[3]. ל-ART עיצוב בעל רצפה נמוכה, המאפשר זמן עלייה וירידה קצר, ועמו המתנה קצרה בכל תחנה. בנוסף, בכל ART קיימים שני תאי נהג, אחד בכל צד, המאפשרים נסיעה לשני הכיוונים.
בשנת 2018 נחנך מסלול ART ראשון במרכז העיר זוזו שבסין ואורכו 6.5 ק"מ.
ה-ART מצויד בחיישנים המאפשרים מעקב אחר סימונים בכביש. ההגה שבתא הנהג מאפשר נהיגה אקטיבית ועקיפה בעת הצורך. ב-ART קיימות גם מערכות למניעת סטייה מנתיב, מערכת התראה בטרם התנגשות ואמצעים אחרים. עוד קיימת גם תוכנת ניווט המתריעה מפני עומסים ומתכננת מסלולים המאפשרים את עקיפתם.
ה-ART מופעל באמצעות סוללות ליתיום-טיטאנט המספקות טווח נסיעה של 40 ק"מ. ניתן להטעין את הכלים באמצעות כבלים הממוקמים בתחנות קצה או בתחנות לאורך הדרך, דבר שיכול לאפשר במסלול מרובה תחנות טווח נסיעה בלתי מוגבל. בתוך 30 שניות של טעינה מתקבלים 3–5 ק"מ של נסיעה, ו-25 ק"מ בתוך 10 דקות טעינה[4].
השוואה למערכות הסעות המונים אחרות
בניגוד לשמה באנגלית, המערכת אינה אוטונומית ומצריכה נהג. המערכת אינה רכבת מלאה, ולכן היא דומה באיכות הנסיעה לאוטובוס רגיל. בבדיקות בישראל הנוסעים דיווחו על צפיפות גבוהה ותחושת אי-יציבות.[1] הספקית טוענת כי בניגוד לרכבת קלה, האוטובוס דמוי רכבת לא מצריך הקמה ותפעול של תשתית ייעודית, אולם בלי תשתית למשקלים כבדים נוצר בלאי מוגבר בכביש שמעלה את עלויות התחזוקה מעל אלה של רכבת קלה.[5] בניגוד לרכבת קלה שמסלולה קבוע על גבי מסילה, לאוטובוס דמוי רכבת גמישות במסלולי הנסיעה ועקיפה של חסימות במסלול.
בדומה למערכות הסעת המונים אחרות כמו רכבת קלה, המערכת מקיימת ממשק עם רמזורים ומקבלת בהם עדיפות, ובכך מקוצר זמן הנסיעה. השימוש בסוללות מאפשר ויתור על כבלי חשמל שיטעינו את הרכבת לאורך הדרך. ה-ART זקוק לנתיב רחב יותר מהנהוג ברוחב נתיב עירוני (3.75 מ' מינמלי במקום 3-3.25 מ') לטובת שמירה על מרחקי בטיחות בזמן הנסיעה.
המערכת מוקמת ומתופעלת על ידי ספק יחיד, ולכן מכרזים לרכישתה אינם תחרותיים.
שימוש
ממשלת ניו סאות' ויילס שקלה את המערכת כחלופה לרכבת קלה שתחבר בין הפארק האולימפי של סידני ופרמאטה. עם זאת, הועלו חששות בשל העובדה שקיים יצרן אחד בלבד בשוק[6] וגם בגלל שהפיתוח של "אוטובוסים מפרקיים ארוכים" היה "בשלב מוקדם מדי" מכדי שיעמוד ביעדי הפרויקט. לפיכך, הוחלט לסלול קו רכבת קלה שיתחבר לקו רכבת קלה אחר שכבר בסלילה[7].
קבוצת הרכבת הקלה של אוקלנד, במחקרה על חשמליות ללא פסים, מצאה של-ART קיבולת נמוכה יותר מאשר נטען. המפרט הרשמי של ה-ART מניח צפיפות של 8 אנשים למ"ר, בעוד שבמערכות תחבורה מערביות רבות הצפיפות היא של 4 נוסעים למ"ר[8].
בישראל
בעבר תוכנן בישראל הקו החום כקו רכבת קלה שיחבר בין הערים: לוד, רמלה, באר יעקב וראשון לציון, אולם בשנת 2019 הוחלט להעביר את הפרויקט מנת"ע לחברת נתיבי איילון ולתכנן מחדש את הקו. במסגרת התכנון מחדש, הוחלט לעשות שימוש במערכת ART[9]. עקב שיקולי עלות ובטיחות[10]. בדצמבר 2021 זכה התאגיד CRRC במכרז לאספקת מספר קרונות לניסויים בישראל. בשל דרישת התאמות תכנוניות לקו (לדוגמה, ה-ART דורשת נתיב רחב יותר ב-25 ס"מ) וכן תקינה ישראלית שלא קיימת כיום למערכת ה-ART, עלול הפרויקט להתעכב בשנתיים לעומת הקמת קו BRT.
באוקטובר 2021, במסגרת ניסויים שנערכו על הכלי במרכז הניסויים הלאומי לתחבורה חכמה של נתיבי איילון באשדוד, הודיע ראש העירייה יחיאל לסרי כי רכבת מסוג זה תצטרף למערך ההיסעים של אלקטרה-אפיקים בקווי Reway (או Ashdod Metro Bus), ותפעל לצד האוטובוסים החשמליים.[11][12][13] לבסוף זה לא התממש עם חנוכת המיזם בתחילת 2022.
נציגה של העמותה "15 דקות" לקידום תחבורה ציבורית בישראל טוענת שהתכנון של האוטובוס דמוי רכבת לא יעיל כי רוב המסלול, כ-70%, עובר על נתיבים רגילים ולא נתיבים לתחבורה ציבורית בלבד, אשר יגרמו לכלים להיתקע בעומסי תנועה ביחד עם רכבים פרטיים. כדי שהכלי יוכל לתפקד כמו רכבת קלה, 90% לפחות מהמסלול שלו צריך להיות מורכב מנתיב תחבורה ציבורית (נת"צ). נציגת העמותה טוענת שהקצאת תקציב ל"גימיקים", מערכות שנותנות תחושה מיוחדת, מסיטות תקציבים מפתרונות שגרתיים אבל יעילים כמו רכבת תחתית או נת"צים.[14]
ראו גם
קישורים חיצוניים
- הקו החום - נתיבי איילון משיקים את הדבר הבא בטכנולוגיית התחבורה, סרטון הדמיה בערוץ "Dagans", באתר יוטיוב (אורך: 01:56), 24 ביוני 2020
- נסיעה ברכבת על גלגלים בעיר פוטראג'ייה שבמלזיה, סרטון בערוץ "SG Yap", באתר יוטיוב (אורך: 04:45), 14 ביוני 2024
- הכירו את ART – לחיות על הספקטרום, באתר הרוכב לאוטובוסים, 16 ביוני 2020
- ליאור גוטמן, היעד: ב־2025 הסינים יסיעו המונים בראשל"צ, באתר כלכליסט, 15 בדצמבר 2020
- אסף זגריגק, רכבת בלי גלגלים, ההימור החדש של משרד התחבורה ברכבת הקלה, באתר גלובס, 25 בינואר 2022
- דוד לוי, לנסוע מאשקלון לתל אביב דרך הים? זה הפתרון של השרה מירי רגב לפקקים, באתר כאן דרום אשקלון, 30 ביוני 2024
- Types of Transit Services & Vehicles, MARTA
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 יפעת ראובן, הבטחות כמו חול: תוכנית הדגל של מירי רגב תקועה, ובפריפריה ימשיכו לעמוד בפקקים, באתר דהמרקר, 15 באפריל 2024
- ^ אסף זגריזק, ללא תקדים במערב: למה ישראל צריכה פתרון תחבורתי שלא הוכיח את עצמו?, באתר גלובס, 4 באוגוסט 2023
- ^ Why trackless trams are ready to replace light rail, web.archive.org, 12 במאי 2019
- ^ Track-less train : The transit system uses rubber wheels on a plastic core : Trains without track, נבדק ב-2022-04-09
- ^ Reynolds, James; Pham, David; Currie, Graham (2021). "Do Trackless Trams need stronger roads? – the "weight" of evidence" (PDF). Australasian Transport Research Forum.
- ^ Matt O'Sullivan, Longer commute, inconvenient, not competitive: Internal report raises trackless tram concerns, The Sydney Morning Herald, 29 בדצמבר 2020 (באנגלית)
- ^ Tom Rabe, Missing link in Sydney’s light rail back on track, The Sydney Morning Herald, 14 ביוני 2021 (באנגלית)
- ^ Auckland Light Rail Group, Trackless Tram Overview, 2021
- ^ הכירו את ה'רכבת על גלגלים'. מתוך המהדורה המרכזית בכאן 11, באתר יוטיוב, 10 ביוני 2022
- ^ עומר כרמון, משרד התחבורה מצא כי רכבות על גלגלים בטוחות ויעילות יותר — ואז בחר באגד, באתר TheMarker, 14 באוגוסט 2022
- ^ מקדמים את הבאת הרכבת החשמלית על גלגלים לאשדוד, בקטלוג הארכיון לתולדות אשדוד
- ^ ישראל אוחיון, רכבת חשמלית על גלגלים בדרך לאשדוד, באתר אשדוד אונליין, 25 באוקטובר 2021
- ^ לניסוי בישראל: רכבת חשמלית על גלגלים שתסיע עד 500 נוסעים, באתר PORT2PORT, 10 במרץ 2021
- ^ רכבת על גלגלים, שאטלים ימיים: ההצעות המנותקות של מירי רגב, סרטון בערוץ "כאן חדשות", באתר יוטיוב (אורך: 07:41)
רכבת על גלגלים39207186Q34370857