רטל
רטל (בערבית: رطل) היא יחידה ימיבינימית במזרח התיכון. המונח שימש למדידת נוזלים ומשקל (בערך קילו וחצי ליטר בבגדאד של המאה העשירית, אך בין 8 אונקיות ל-8 קילו תלוי בתקופת הזמן ובאזור)[1].
אמנם היו באותה תקופה מגוון של שמות לצורות שונות של כוסות וספלים, אך נראה כי לרטל היה גודל השווה בערך לפיינט בריטי בכך ששמו של כלי השתייה מרמז גם על מדידה סטנדרטית ולא לצורת האובייקט, הן בבגדאד במאה העשירית[1] והן באנדלוסיה של המאה ה-13[2]. עם זאת, האמצעים הסטנדרטיים הללו השתנו הן לפי אזור והן לפי מטרה: רטל למדידת תבלינים, רטל למדידת פשתן, רטל למדידת שמן ורטל למדידה של עופרת כולם היו שונים זה מזה[3].
רטל היה חלק משרשרת יחידות המדידה שנעה מגרעין או שעורה לדירהם ששימש כיחידת מדידה משותפת של ימי הביניים גם באירופה וגם במזרח התיכון ועד ל(אנ')צאע.
בספר הבישול של אל-ווראק מהמאה העשירית, אזורים שונים השתמשו בכמה מאותם המונחים כדי להתכוון ליחידות מדידה שונות והקשרים ביניהם. חלק מאותם היחסים בין המידות מתוארים להלן.
שם היחידה | המאה העשירית בגדאד[4] | מצרים[3] |
---|---|---|
דירהם | (~ 3 גרם במשקל המודרני) | |
אוקייה | 10 דירהמים | |
רטל בגדדי | 12 אוקיות | |
רטל מצרי או פולפולי / מידה לתבלינים | 8 אוקיות | 144 עד 150 דירהמים
(בין 413 ל-436 גרם) |
רטל ג'ארווי / מדידת שמן | 312 דירהמים
(בין .9 ל-95 ק"ג) | |
רטל שאמי | 8 רטלים בגדדיים (בערך 8 ליברות) |
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 al-Warrāq, al-Muẓaffar Ibn Naṣr Ibn Sayyār (2007-11-26). Annals of the Caliphs' Kitchens: Ibn Sayyār Al-Warrāq's Tenth-Century Baghdadi Cookbook (באנגלית). BRILL. ISBN 9789004158672.
- ^ "Andalusian Cookbook: Table of Contents". www.daviddfriedman.com. נבדק ב-2019-11-10.
- ^ 3.0 3.1 Ashtor, E. (1982). "Levantine Weights and Standard Parcels: A Contribution to the Metrology of the Later Middle Ages". Bulletin of the School of Oriental and African Studies, University of London. 45 (3): 471–488. doi:10.1017/S0041977X00041525. ISSN 0041-977X. JSTOR 614920.
- ^ al-Warrāq, al-Muẓaffar Ibn Naṣr Ibn Sayyār (2007-11-26). Annals of the Caliphs' Kitchens: Ibn Sayyār Al-Warrāq's Tenth-Century Baghdadi Cookbook (באנגלית). BRILL. ISBN 9789004158672.
29729748רטל