רועי בר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רועי בר
Roi Baer
לידה 30 בספטמבר 1961 (גיל: 63)
ירושלים, ישראל ישראלישראל
עיסוק כימאי תאורטי
מקום לימודים האוניברסיטה העברית בירושלים
מנחה לדוקטורט רוני קוזלוב
מוסדות האוניברסיטה העברית בירושלים
פרסים והוקרה פרס אולשוואנג (2000)
תרומות עיקריות
פיתוח שיטות חדשות בכימיה חישובית

רועי בֶּר (נולד ב-30 בספטמבר 1961) הוא כימאי תאורטי ישראלי, פרופסור מן המניין באוניברסיטה העברית בירושלים וראש מרכז פריץ הבר לדינמיקה מולקולרית.

ביוגרפיה

בר נולד בירושלים לפרופ' מיכאל בר (פיזיקאי) ומלוין בר (בעבר סגנית ראש עיריית רחובות) וגדל ברחובות.

בשנת 1979 החל את לימודיו לתואר ראשון במתמטיקה ובפיזיקה במסגרת העתודה האקדמית. בשנת 1991 חזר לספסל הלימודים והחל את לימודי התואר השני בכימיה תאורטית בהנחיית פרופ' רוני קוזלוב, אותם השלים בהצטיינות יתרה, ומיד לאחר מכן המשיך ללימודי תואר שלישי אף הם בקבוצתו של קוזלוב. את עבודת הדוקטורט שלו הגיש בשנת 1996.

באותה שנה יצא בר לארצות הברית ושימש כעמית בתר-דוקטורי בהנחיית פרופ' מרטין הד-גורדון באוניברסיטת קליפורניה בברקלי. בשנת 1998 שב לישראל והצטרף כמרצה בכיר לסגל האוניברסיטה העברית בירושלים.

בשנת 2002 קודם לדרגת פרופסור חבר וב-2006 לפרופסור מן המניין, אז גם מונה לראש המחלקה לכימיה פיזיקלית ולמנהל מרכז פריץ הבר לדינמיקה מולקולרית, תפקיד בו הוא מכהן גם כיום (2022).

מנישואיו לאביטל נולדו לבר שתי בנות, הבכורה היא הקריינית והכתבת אחינעם בר. החל משנת 2021 בר חי בזוגיות עם המתמטיקאית הישראלית-קנדית פרופ' יעל קרשון (אנ') מאוניברסיטת טורונטו ומאוניברסיטת תל אביב.

מחקר

בר עוסק בפיתוח של תורות ושיטות חישוביות חדשות שמטרתן לחזות תכונות של מולקולות, ננו גבישים וחומרים שונים על בסיס החוקים היסודיים של מכניקת הקוונטים. מחקרו מאפשר שימוש במתמטיקה, בחישובים ובסימולציות מחשב לתאר את התהליכים המולקולריים האחראים על הפקה יעילה של אנרגיה בת קיימא, ובכלל זה המרה של אור שמש לחשמל באמצעות תאים סולאריים, וכן הפקה של דלקים נקיים ויעילים מגז טבעי. בר פיתח, בשיתוף עם תלמידותיו ד"ר תמר שטיין וד"ר אסתר ליבשיץ, ועם פרופ' ליאור קרוניק ממכון ויצמן ותלמידתו ד"ר סיוון רפאלי-אברמסון, שיטות חישוב המאפשרות הערכה מדויקת של האנרגיה הדרושה להעביר אלקטרון בין אזורים שונים של מולקולות גדולות. שיטות אלה מיושמות תדיר להערכה של הפער האנרגטי היסודי במולקולות ובחומרים מתקדמים.

בר נבחר מספר פעמים למרצה מצטיין ואף זכה בפרס הרקטור להצטיינות במחקר ובהוראה. בין תלמידיו: ד"ר תמר שטיין, וד"ר אסתר ליבשיץ מהאוניברסיטה העברית, ופרופסור וויטק וולאצ'ק מאוניברסיטת קליפורניה בסנטה ברברה.

פרסים והוקרה

  • פרס וולף לתלמידי דוקטורט (1995)
  • פרס מרכז פריץ הבר למחקר (1996)
  • פרס יוספה ולאוניד אולשוואנג, מטעם האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים (2000)
  • פרס קלצ'קי להתקדמות בחזית המדע (2013)
  • מופקד הקתדרה לכימיה על שם משפחת רטנר (2015)
  • פרס רקטור האוניברסיטה העברית למצוינות במחקר ובהוראה (2018)

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34913322רועי בר