רוברט לוקאס בוספן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה.

רוברט לוקס בויסביאןהולנדית: Robert Lucas Boissevain;‏ 27 באפריל 1895 - 12 באפריל 1945) היה פעיל בהעברת מידע וזיוף מסמכים לטובת היהודים במהלך מלחמת העולם השנייה, בנוסף למשפחה שהוא ואשתו החביאו בביתם. במהלך המלחמה נאלץ לברוח. נכלא לעשרה חודשים בכלא ״אורנג׳וטל״ (Orangotel)  ומשם העבירו אותו למחנה הריכוז זוויברג, שם מת כתוצאה מדלקת ריאות ותשישות.[1]

קורות חיים

רוברט לוקס בויסביאן נולד בצפון הולנד בעיירה הארלם. רוברט נישא להלנה סוזנה (Helena Suzana Tienhoven van). לרוברט ולהלנה נולדו  שישה ילדים. הבכור נקרא על שם אביו ועם פרוץ המלחמה היה בן 18. בתם הקטנה הייתה בת שנתיים בערך. רוברט מת במהלך המלחמה אך משפחתו והיהודים שהחביאו, שרדו. רוברט ומשפחתו זכו בתואר חסידי אומות עולם - על הצלת משפחה  (משפחת גרינברג) שמנתה שלוש נפשות ואדם נוסף בשם יעקב הכט.

הפעילות בתקופת השואה להצלת יהודים

בזמן המלחמה, רוברט ומשפחתו החביאו בביתם את בני משפחת גרינברג היהודית. האב לבית משפחת גרינברג היה רופא. במהלך המלחמה מר גרינברג צרף למסתור בבית משפחתו של רוברט מכר נוסף שלו, גם הוא יהודי, בשם יעקב הכט (Jacob Veht). בנוסף להסתרת היהודים, רוברט עסק בזיוף מסמכים בשביל יהודים רבים בצפון הולנד. בתחילת שנת 1943, חודשים בודדים לאחר שהגולדברגים הגיעו לביתם של משפחת בויסביאן, רוברט נאלץ לברוח מהולנד. רוברט נתפס בספטמבר 1943 ונשלח לבית הכלא הגרמני ״אורנג׳וטל״ (Orangotel). מאותו כלא נורא, הועבר למחנה עבודה בהולנד ולאחר עשרה חודשים נוספים לאחר שהסוהרים הגרמנים חשבו שמצבו טוב מדי, הוא הועבר למחנה בשם ״זוויברג״ (langenstein-zwiebergz (אנ')), שם מת כתוצאה מדלקת ריאות ותשישות. בערב חג המולד של שנת 1944 הגרמנים ערכו חיפוש בביתם של משפחת בויסביאן ולמזלם הרב של בני הבית, מקום המסתור לא נמצא.

לאחר שרוברט נתפס הלנה, אשתו, נאלצה להאכיל ולדאוג בעצמה לחייהם של ששת ילדיה ושל ארבעת היהודים שהחביאה. בנם הבכור של רוברט והלנה, נתפס גם הוא על ידי הגרמנים, באשמה כי נמנע מגיוס, והוחזק במעצר.[2]. הלנה הצליחה לשחררו ממאסר. כשיצאו השניים ממתקן המאסר, החביאה הלנה על גופה שני צמיגים, על מנת  לתקן זוג אופניים של המשפחה.  הלנה, שבני משפחתה היו זכאים לשבע מנות של קצבת מזון,  נעזרה באופניים על מנת  ללקט שאריות מזון בחוות ובצידי הדרכים, על מנת להצליח לכלכל את אחד עשר דרי הבית, שכללו גם את אורחיה במסתור. הלנה עמדה במשימתה בהצלחה וכול בני המשפחה למעט בעלה רוברט, נותרו בחיים.

לאחר המלחמה

לאחר המלחמה הסתר, בתם הצעירה של רוברט והלנה בויסביאן, שינתה את שמה לאסתר (Ester→Ethser) ואת שם משפחתה לגרינברג, התגיירה ועלתה ארצה. אסתר נישאה בארץ וילדה שני ילדים, גלעד ולילית.[3]

הערות שוליים

  1. ^ The Righteous Among The Nations, Yad Va Shem
  2. ^ Robert Lucas Boissevain, geni_family_tree (באנגלית אמריקאית)
  3. ^ ארכיון יד ושם, אינו נגיש לציבור.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25548639רוברט לוקאס בוספן