רבלה (מקדם לעין)
הרבלה מקדם לעין מוזכרת פעם אחת בתנ"ך והדעות חלוקות האם מדובר במקום נפרד מרבלה בארץ חמת, או באותו מקום.
בתורה
"רבלה מקדם לעין" מופיעה פעם אחת בתנ"ך בתיאור גבולות ארץ ישראל בפרשת מסעי, שם כתוב[1]:
- "וירד הגבל משפם הרבלה מקדם לעין וירד הגבול ומחה על כתף ים כנרת קדמה"
פירוש הפסוק
פירושים שונים נתנו לפסוק. היו שטענו שיש לתקן את הנוסח על פי תרגום השבעים ולקרוא הרבלה (ה פתוחה). אחרים טענו בהתאם לתרגום השבעים שיש לקרוא "הר בלה", ולחפש את המקום בהר או רכס הרים[2]. תרגום יונתן ותרגום ירושלמי מתרגמים את רבלה כ"דפנה" של בניאס[3].
היו שטענו שיש לקרוא את "הרבלה" בפסוק כתואר של שפם, כלומר מדובר בשפם במחוז רבלה[4].
היחס לרבלה בארץ חמת
הדיעות חלוקות האם "רבלה מקדם לעין" היא רבלה בארץ חמת. היו שזיהו את "רבלה מקדם לעין" עם רבלה בארץ חמת ובהתאם זיהו את "העין" באזור חמת[5]. אחרים טענו שלא ייתכן שרבלה בארץ חמת, הנמצאת צפונית ללבוא חמת תהיה זהה עם "רבלה מקדם לעין" הנמצאת דרומית ללבוא חמת[6]. בנוסף, הפנו לכך שהתנ"ך מדגיש שוב ושוב שרבלה היא בארץ חמת, ומכאן שסביר שהייתה עוד "רבלה" במקום אחר. המזהים את רבלה בפסוק כשם מחוז של שפם טוענים שרבלה היא רבלה בארץ חמת[4].
זיהוי
על פי ההקשר בפסוק, רבלה מקדם לעין היא בצפון מזרח ארץ ישראל. היו שזיהו על פי התרגומים הארמיים את "רבלה מקדם לעין" עם הכפר דפנה ההלניסטי שבאצבע הגליל ליד קיבוץ דפנה[7]. על פי הקריאה "הר בלה" היו שזיהו את רבלה בג'בל מניע, 15 קילומטר דרומית לדמשק[2]. אבסביוס מזכיר בהקשר לשם הרבלה בתרגום השבעים את אירביד ויישוב נוסף בעמק יזרעאל ליד לג'ון. היו שזיהו את הרבלה עם "הרבל" או "הרמל" ליד מקורות האורנטוס. המזהים את "רבלה מקדם לעין" עם רבלה בארץ חמת מזהים אותם באותו מקום.
הערות שוליים
- ^ ספר במדבר, פרק ל"ד, פסוק י"א
- ^ 2.0 2.1 רבלה 1, אנציקלופדיה מקראית, כרך ז, עמ' 320
- ^ לעלית דפנה, דבר, 11 במאי 1939
- ^ 4.0 4.1 Yigal Levin, Numbers 34:2-12, The Boundaries of the Land of Canaan, and the Empire of Necho, Journal of the Ancient Near Eastern Society, Vol. 30, Issue 1, 2006, page 71
- ^ Ain, in Dr. William Smith's Dictionary of the Bible:, page 56
- ^ יצחק בן צבי, דפנה בארץ דן, העולם, 22 בספטמבר 1939
- ^ על דפנה, דבר, 5 במאי 1939
29801616רבלה (מקדם לעין)