רבי משולם בן יעקב מלוניל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי משולם הכהן מלוניל
מקום פעילות נרבונא
השתייכות ראשונים
תלמידיו הראב"ד, רבי זרחיה הלוי (הרז"ה).
חיבוריו פירוש לתרי"ג מצוות, ספר "איסור משהו בדיני איסור והיתר" (תלמידו הראב"ד חיבר ספר בשם דומה), "חיבור במוסר מחולק לשערים", תשובות לחכמי דורו, ועוד.

רבי משולם בן יעקב הכהן מלוניל (או רבינו משולם הכהן) (?-1170) היה מגדולי חכמי פרובנס בצרפת. לפי תיאוריו של רבי בנימין מטודלה, היו בניו של רבי משולם בן יעקב מלוניל עשירים וחכמים, וגם הוא עצמו היה עשיר מאד והחזיק בית מדרש גדול ומפורסם מאוד. סביב משפחה זו התרכזו "חכמי לוניל", שפרסמה את לוניל כמרכז תרבותי תורני חשוב.

קורות חייו

רבי משולם בן יעקב מלוניל היה מגדולי חכמי ההוראה בפרובאנס ובדרום צרפת. הוא חי במאה ה-12 ונראה שנפטר בשנת 1170[1]. הנוסע רבי בנימין מטודלה פגש בו בעת ששהה בלוניל בסביבות שנת 1159 והוא מציין אותו ואת חמשת בניו. משולם בן יעקב היה בן תקופתו של רבי יצחק בן מרואן הלוי מנרבונה.

רבי משולם בן יעקב היה רב וחבר לראב"ד ובנו רבי אהרן יצא להגנת הרמב"ם מול רבי מאיר בן טודרוס הלוי אבולעפיה.[2] בניו המשיכו את דרכו. הוא חיבר הרבה ספרים המוזכרים בפירושים שונים אם כי בימינו מצוי רק אחד מהם "איסור משהו" בדיני כשרות. הוא פעל ביחד עם רבי יהודה אבן תיבון. היה מורו של הראב"ד השלישי בעל ההשגות. בנו, אשר, היה חכם ידוע בפני עצמו.

משפחתו וצאצאיו

לרבי משולם מלוניל נולדו חמישה בנים: רבי יוסף, רבי יצחק, רבי יעקב, רבי אהרן[3] (נפטר ב-ד'תתק"ע[4]) ורבי אשר (מכונה הרא"ש מלוניל, ואשר כונה על ידי רבי בנימין מטודלה רבי אשר הפרוש) - חיבר הלכות יום טוב. נכד בנו רבי יוסף הוא אבא מארי הירחי. חתנו של רבי משולם היה רבי משה ב"ר יהודה, אביו של רבי משולם מבדרש בעל ספר ההשלמה[5].

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אם כי פרופ' ישראל מ' תא-שמע, בספרו "רבי זרחיה הלוי-בעל המאור ובני חוגו" עמ' 55, מציין כי נפטר ב-1160.
  2. ^ שו"ת מהר"ם אלשקר סימן קיז ומי שרוצה לעמוד על אמתתן של דברים יעיין באגרת ששלח רבי' אהרן בן הרב רבינו משולם ז"ל מלוניל אל הרמ"ה ז"ל ויראה איך סתר כל דבריו בהחלט ומחא ליה מאה עוכלי בעוכלא
  3. ^ בתו קלארא היתה אמו של הרא"ה.
  4. ^ מרדכי מרגליות, אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל - חלק א, באתר היברובוקס
  5. ^ מבוא לספר ההשלמה באתר HebrewBooks
ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0