רבי יוסף אהרן מבוטשעטש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יוסף אהרן מבוטשעטש
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה ה'תקצ"ה
פטירה ראש חודש סיון ה'תרע"ג (בגיל 78 בערך)
מקום קבורה בוטשעטש
השתייכות חסידות
חיבוריו יד יוסף
שם השושלת בוטשעטש
אב רבי אליעזר זאב
אם פרל

רבי יוסף אהרן ראבין (או: ראבינזאהן) (ה'תקצ"ה - ראש חודש סיון ה'תרע"ג) היה האדמו"ר השני בחסידות בוטשעטש - בוטושאן (בוצ'צ'אה Bucecea בשמה הרומני) ומחבר ספר 'יד יוסף'.

ביוגרפיה

נולד לרבי אליעזר זאב מייסד חסידות בוטשעטש ולסימא רויזא. נקרא על שמו של רבי יוסף הגדול מהערץ מתלמידי רבי אורי מסטרליסק[1]. בגיל 15[2] נשא את פרל[3] בת רבי לוי יצחק פרנקל אב"ד בוקרסט, צאצא לבעל שם טוב, רבי חיים מצ'רנוביץ ורבי לוי יצחק מברדיצ'ב[4].

עם פטירת אביו בה'תרי"ב, בגיל 17 מונה לממלא מקום אביו באדמו"רות. מספר שבועות לאחר פטירת אביו נסע לשבות אצל רבי שלום מבעלז שכיבדו לעלות לתורה בעליית "שישי" וציווה לקוראו בכינוי "מורה מורינו" שנחשב לנדיר מאוד בבעלז, כמו כן, אמר רבי שלום מבעלז לחסידיו, שאת דברי תורתו שאמר בשבת הבינו לאשורם רק שלושה, ביניהם היה רבי יוסף אהרן, בגיל שמונה עשרה הוסמך לרבנות על ידי רבי שלום[5].

משנת ה'תרמ"ח כיהן כאדמו"ר בדורוהוי[6]. כונה על ידי חסידי דורו בכינוי "דער קליינע'ר בעש"ט" (הבעש"ט הקטן) בגלל מופתיו הגלויים. כיהן באדמורו"ת למעלה מ60 שנה ונחשב ל'זקן האדמו"רים'. מכל רחבי רומניה היו נוהרים להסתופף בצילו ולהיוושע מברכותיו והיה שגור בפי חסידי דורו הפתגם ש'מי שרק נגע ב'קלאמקע' (ידית) של דלתו נושע'. בחגים ובשבתות מיוחדות כשחסידים רבים ערכו נסיעה אליו, היה בית מדרשו צר מהכיל את המון העם, ורק הרבנים והמיוחסים יכלו להיכנס פנימה, ושאר החסידים היו נשארים בחוץ.

נפטר בראש חודש סיון ה'תרע"ג ונקבר על יד אביו בבוטשעטש. בצוואתו ביקש: ”בשנה ראשונה ילמדו כל היורשים שלי שיתא סדרי משנה”[7].

קברו מהווה מקום עליה המונית[8].

ספריו

התנגד לכתיבת דברי תורתו, אך בשנתו האחרונה כתב אחד מחסידיו והדפיסם בספר 'יד יוסף'.

משפחתו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מכון אורות בוטעטשא, יד יוסף, תולדות המחבר, עמוד 1
  2. ^ רבי דוב בער דרומר אב"ד דורהוי, ארונו של יוסף, תרע"ג
  3. ^ נפטרה בח' בטבת ה'תרנ"א
  4. ^ יחוסו לרבי לוי יצחק מצד אביו. חותנו רבי יעקב יוסף טירר, היה בנו של רבי חיים וחתנו של רבי יצחק מקאליס, בנו של הדגל מחנה אפרים.
  5. ^ באתר קברי צדיקים
  6. ^ באר בשדה, פקודי
  7. ^ שיורי מנחת עני - עמוד מ' ערך רא"ז מבוטשעטש
  8. ^ העליה לציון, באתר כל הזמן