רבי יהודה ליוואי הזקן
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
רבי יהודה ליוואי הזקן מוורמס (נפטר בחשוון ה'ר', 1439) היה מגדולי יהדות אשכנז בדורו ונאמר עליו כי "כל גדולי הדור חרדו מגדולתו וקדושתו"[1].
מקובל שהיה מיוחס למשפחת דוד המלך, ושהיה סב-סבו של המהר"ל מפראג, כדי להבדיל ביניהם הוא מכונה לעיתים המהר"ל הזקן. ברם, יש המפקפקים בייחוסו של המהר"ל מפראג כנכדו של ר' ליוואי הזקן, וגם בייחוסו של ר' ליוואי הזקן לדוד המלך. יש המאחרים את שנות פעילותו וקובעים את תאריך פטירתו לשנת ה'ש' - מאה שנה מאוחר יותר מן המקובל[2].
מוהר"ר יהודה ליוואי הזקן
וזאת ליהודה / לתורה ולתעודה
חכם הרזים / עוקר הרים וארזים
בקי בש"ס התלמוד ולא נמצא כמותו בכל העולם
בחריפות ובקיאות ובזיכרון
והוא מגזע הגאונים (המיוחסים לאדוננו דוד בן ישי)[3]
ונתבקש בישיבה של מעלה
שנת חמשת אלפים ומאתים ליצירה
קישורים חיצוניים
- דוד הלחמי, רבי יהודה ליוואי הזקן, ערכו בספר "חכמי ישראל", תל אביב תשי"ח, באתר אוצר החכמה
- הרב שלמה אנגלרד, שיבושים נפוצים במגילות יוחסין, יחוס הגאון מהר"ל מפראג, בתוך: צפונות, יב, בני ברק תשנ"א, עמ' 70, באתר היברובוקס
- נפתלי אהרן וקשטיין, על יחוסה של משפחת המהר"ל לדוד המלך ע"ה, באתר ביומון המודיע
- הרב נפתלי יעקב הכהן, "מוהר"ר יהודה ליווא ז"ל", אוצר הגדולים אלופי יעקב, חיפה, תשכ"ז-תש"ל, חלק ד, עמוד פו, באתר HebrewBooks, אות קצז
הערות שוליים
- ^ עוד על מעמדו כאחד מגדולי יהדות אשכנז, ראו השערתו של צבי הירש הורוביץ, לתולדות הקהילות בפולין, ירושלים תשל"ח, עמ' 34 הערה 22.
- ^ על כך ועוד ראו: אוטו מונלש, כתובות מבית-העלמין היהודי העתיק בפראג, ירושלים: האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, תשמ"ח. עמ' 135. פריט מס' 37. נוסח המצבה המצוטט שם שונה מאד מזה שלפנינו, למרות זאת יש המזהים אותו עם אותו ר' ליווא. להרחבה בנושא ראו: אנגלרד, שיבושים, להלן "קישורים חיצוניים".
- ^ מילים אלו מצוטטות בידי חלק ממעתיקי נוסח המצבה, אך אינן קיימות עליה. ראו על כך אצל מונלש, מצוטט אצל אנגלרד, להלן "קישורים חיצוניים".
23191702יהודה ליוואי הזקן