קשת טבעית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קשת פורז'אגה היא קשת סלע טבעית בתדרארת אכאכוס שבדרום-מערב לוב
קשת טבעית בג'בל חרז, ירדן

קשת טבעית היא תצורת סלע טבעית בדמות קשת המאפשרת מעבר תחתיה, בדומה לגשר. רוב הקשתות הטבעיות נוצרו כאשר שכבת סלע רכה יחסית, דוגמת אבן גיר או אבן חול, נשחקה ונעלמה, וסלע קשיח יותר נותר מעליה בדמות קשת. רוחבה וגובהה של הקשת זהה לאלה של הסלע שנשחק, והוא עשוי לנוע מסנטימטרים בודדים ועד מאה מטרים ויותר. לעיתים מכונה קשת טבעית בכינויים "גשר טבעי" או "חלון טבעי", והדבר עשוי להיות מושפע מממדיה, מדרך היווצרותה, מהעובדה שהיא שימשה כגשר למעבר בני אדם עליה, או כ"חלון" למעבר דרכה, או אף לנבוע מסיבות שרירותיות.

תהליך ההיווצרות

קשתות טבעיות נוצרות בתהליכי סחיפה שמואצים על ידי עצמים הידרוגרפיים, דוגמת הים או נהרות, על ידי מזג האוויר (רוח, קרח או משקעים), או כתוצאה מבליה.

  • קשתות טבעיות נוצרות על ידי הים לאורכו של החוף בשתי דרכים עקריות. בקו חוף שבו שכבות סלע נצבות לים במאונך, פועל כוחם של הגלים על רכס הסלע המאונך לכיוון תנועתם, ושוחק את הקרקע מצדדיו. כאשר הסלע מתמוטט בסופו של דבר, הקשת נוצרת. כאשר שכבות הסלע משתרעות במקביל לקו החוף, שוחקים הגלים את הקרקע הרכה עד להתמוטטותה, ובידוד של הקרקע הקשיחה יותר, שעשויה לקבל צורת קשת. נחלים היוצרים קשת טבעית, עושים זאת בדרך של זרימה השוחקת את הסלע, עד שהנחל עובר דרכו ומשלים את תצורת הקשת.
  • תהליך היווצרותן של קשתות טבעיות הנוצרות על ידי פגעי מזג האוויר, מתחיל בסדקים, המתרחבים על ידי סחיפה ובליה, וחושפים רכסי קרקע מבודדים זה מזה. התהליך מתקדם וקשת טבעית עשויה להיווצר עם קריסתו ובלייתו של הסלע.
  • היקוות מים או שכבות קרח עשויה גם היא להוביל להיווצרות קשת, כתוצאה מבליה כימית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קשת טבעית בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22366311קשת טבעית