קרסולה סגלגלה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקרסולה סגלגלה
מיון מדעי
מחלקה: דו-פסיגיים

קרסולה סגלגלה (שם מדעי: Crassula ovata) המכונה גם עץ האושר, עץ הכסף ועץ המזל היא סוקולנט בעל פרחים לבנים או ורודים קטנים, שמקורו בפרובינציות קוואזולו-נטאל והכף המזרחי שבדרום אפריקה וכן במוזמביק. הצמח נפוץ כצמח ביתי ברחבי העולם. חלק ניכר מהפופולריות שלו נובע מהעובדה שהוא דורש מעט מאוד טיפול ומים, ויכול לשרוד בתנאים שונים. על אף שהוא מכונה לעיתים עץ הכסף, גם לאגוז מלבר שם דומה.

תיאור

קרסולה סגלגלה היא צמח ירוק-עד ובעל ענפים עבים. יש לו עלים נגדיים (שגדלים בזוגות בעלי כיוונים הפוכים על הענפים) עבים ומבריקים. העלים ירוקים, אם כי חלקם עשויים להיות בעלי גוון צהוב–ירוק. זנים מסוימים יכולים לפתח גוון אדום בקצות העלים כשהם נחשפים לרמות גבוהות של אור השמש. גבעולים חדשים גדלים בעלי צבע ומרקם דומה לעלים, והם הופכים לענפים מעוצים ככל שהצמח מתבגר.

הצמח גדל כשיח זקוף, מעוגל, עבה גבעולים מסועפים והוא מגיע לגבהים של עד 2.5 מטרים. הבסיס בדרך כלל מסועף בדלילות. לפעמים נוצר גזע ראשי בקוטר של עד 6 ס"מ. אף על פי שהגבעולים הופכים לחומים ונראים מעוצים עם הגיל, הם לא הופכים לעץ אמיתי, ונשארים עסיסיים ובשרניים לאורך כל חיי הצמח.

העלים הירוקים הנגדיים מחוברים בגבעול באורך של עד 5 מ"מ לענפים, ושוליהם החדים לרוב בעלי גוון אדמדם.

פריחה

פריחת הקרסולה הסגלגלה

כשהצמח מתבגר, הוא מוציא בחורף פרחים קטנים לבנים או ורודים דמויי כוכב. בצורה הסופית, יוצאות תפרחות בעלות גבעולים באורך 15–18 מ"מ, מהן יוצאים גבעולי הפרחים באורך של 5 מ"מ וקוטר של 2 מ"מ.

טיפוח

כסוקולנט, הקרסולה הסגלגלה דורש מעט מאוד מים בקיץ ואף פחות מכך בחורף. הוא רגיש להשקיית יתר, במיוחד בעונה הקרה, ועודף במים עשוי לגרום לריקבון השורשים ולנשירת העלים. מצד שני, גם מחסור במים יפגע בו. יש לגדל את הסוקולנט על מצע נקבובי עם ניקוז טוב המשתנה בהתאם לאקלים בו הוא גדל. הוא דורש כ-4–6 שעות של חשיפה לשמש ישירה או אור בהיר. באזורים של מזג אוויר נוח הוא יכול לעמוד בכפור קל, כל עוד המצע נשאר יבש.

הקרסולה הסגלגלה עשוי להיראות בעל גוון אדמדם סביב העלים כשהוא גדל בחשיפה לאור שמש. במקרים קיצוניים יותר, הצבע הירוק נעלם לחלוטין ומוחלף בצהוב. דבר זה נגרם על ידי ייצור פיגמנטים דוגמת קרוטנואידים שנועדו להגן עליו מפני אור שמש עז וקרני אולטרה–סגול. הצמח פורח גם בחורף בזמן קריר, חשוך ויבש.

הקרסולה הסגלגלה יכול לשמש לבונסאי בזכות העובדה שהוא עמיד, מושך וקל לגיזום.

רבייה

הצמח ידוע ביכולת ההתרבות הקלה שלו, שניתן לבצע באמצעות ענפים או עלים בודדים שנשרו. ניתן להרבות בקלות את הצמח באחוזי הצלחה גבוהים יותר לעומת ייחורים. בטבע, רבייה וגטטיבית היא שיטת הרבייה העיקרית של הקרסולה. ענפים נושרים באופן קבוע מהצמח ויכולים ליצור שורשים ולהפוך לצמחים חדשים.

מחלות

כנימות מגן, ובהן קמחיתיים, הן האויב הקשה ביותר של הקרסולה, ועלולות לגרום לעיוות בעת הצמיחה. ניתן לטפל בזיהום על ידי הריגת כל כנימה בנפרד באמצעות צמר גפן או מברשות שהושרו באלכוהול. כך מדי יום עד שכל הכנימות יחוסלו. בנוסף אליהן, גם אקרית אדומה נמנית עם אויבי הקרסולה.

רעילות

כמו מינים רבים במשפחת הקרסולה, גם הקרסולה הסגלגלה רעילה לסוסים[1], לכלבים ולחתולים[2], וכן רעיל במידת מה לבני אדם במקרים מסוימים ובעת מגע עם העור[3].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרסולה סגלגלה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Jade Plant | ASPCA, web.archive.org, ‏2022-04-30
  2. ^ Crassula ovata 'Gollum' - BBC Gardeners' World Magazine, web.archive.org, ‏2019-08-29
  3. ^ Kimberley McGee, Are Jade Plants Poisonous?, hunker, ‏25 באוגוסט 2021
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34044489קרסולה סגלגלה