יד הנדיב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קרן הנדיב)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יד הנדיב (קרן רוטשילד) היא קרן פילנתרופית של משפחת רוטשילד בישראל. יד הנדיב פועלת כיום בכמה תחומים מרכזיים: חינוך, סביבה, מצוינות אקדמית .

היסטוריה

יד הנדיב הוקמה לזכרו של הברון אדמונד ג'יימס דה רוטשילד ("הנדיב הידוע"), וממשיכה את רוחו ומורשתו. בתצורתה הנוכחית הקרן הוקמה בשנת 1958. יושבת הראש הראשונה שלה הייתה דורותי דה רוטשילד והיא שימשה בתפקיד עד לשנת 1988. בשנת 1989 התמנה לורד ג'ייקוב רוטשילד ליושב ראש והוא משמש בתפקיד זה עד היום. המנכ"ל הוא אריאל וייס.

פרויקטים מרכזיים

יד הנדיב סייעה בהקמתם של בניין הכנסת, מבנה בית המשפט העליון, הטלוויזיה החינוכית, האוניברסיטה הפתוחה, המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מט"ח), חמד"ע, כפר הנוער מנו"ף, המרכז למוזיקה ירושלים שבמשכנות שאננים, המכון ללימודים מתקדמים, המכון לחקר המים בטכניון, הקרן לבריאות וסביבה, המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית (אבני-ראשה), מאגר העמותות - גיידסטאר, ספרייה אזורית גזר ועוד. בנוסף, יד הנדיב מממנת את פעילות גני רמת הנדיב, מקום קבורתם של הברון אדמונד והברונית אדלייד דה רוטשילד, ושותפה לפרויקט חידוש הספרייה הלאומית.

פרויקט הספרייה הלאומית

יד הנדיב, פועלת יחד עם הספרייה הלאומית וממשלת ישראל על מנת לסייע לספרייה הלאומית בתהליך התחדשותה. במסגרת התהליך יונגשו נכסי הספרייה לציבור החדש ברשת האינטרנט ובמשכנה החדש של הספרייה. משכן הספרייה החדש, אשר מתוכנן על ידי משרד האדריכלים השווייצרי הרצוג ודה מרון, זוכי פרס פריצקר לשנת 2001, משלב אולמות קריאה וחדרי סמינרים למחקר ועיון יחד עם גלריות תצוגה, אודיטוריום, מתחם ילדים ונוער ומרכז מבקרים לפעילויות תרבות וחינוך. המבנה החדש שיוקם בירושלים, במגרש שהוקצה למטרה זו על ידי ממשלת ישראל, למרגלות משכן הכנסת ובשכנות למוזיאון ישראל, יכלול גם מתקני אחסון אוטומטיים מאובטחים ומאוקלמים לשמירת אוצרות הספרייה, משרדים ומעבדות שימור ודיגיטציה.

היזמה לתעסוקה בחברה הערבית

היזמה לתעסוקה בחברה הערבית היא שותפות בין ממשלת ישראל, הג'וינט ויד הנדיב שנחנכה ביולי 2011 כתוכנית בת חמש שנים. בבסיס היזמה עומד הצורך בהעלאת שיעור תעסוקת הערבים בישראל באמצעות הקמה וביסוס של מרכזי תעסוקה בפריסה ארצית. מרכז היזמה נוגע ביצירת מוקד מקצועי למעסיקים ולדורשי עבודה פוטנציאליים ביישובים הערביים, שיתמודד עם אתגרים וחסמים בתעסוקה. מרכזי התעסוקה מפעילים מגוון פעילויות ותוכניות הכשרה, אמונים על פיתוח היחסים עם המעסיקים המקומיים והאזוריים ועובדים עם המשתתפים ברמה פרטנית לצורך השמתם במקומות עבודה מתאימים תוך תמיכה גם לאחר ההשמה במטרה להעלות את סיכוייהם לשמור על מקום העבודה ולהתקדם בו.

כיום ישנם 21 מרכזים פעילים ואחרים נוספים בפיתוח. על מנת להבטיח הובלה והשתתפות של החברה הערבית בכל שלבי היזמה, יד הנדיב והג'וינט הקימו גוף חדש, אלפנאר-ריאן, המנהל את היזמה ומהווה גורם מבצע עבור הג'וינט. המטרה ארוכת הטווח היא לבנות את אלפנאר כגוף המתמחה בתעסוקה בחברה הערבית, כך שיוכל להוביל את העשייה בתחום בשנים הבאות.

פרסים ומלגות

הקרן מעניקה פרסים ומלגות במספר תוכניות: פרסי מיכאל ברונו לחוקרים מצטיינים מתחת לגיל 50 שזוהו כבעלי פוטנציאל לפריצת דרך בתחומם, פרס רוטשילד עבור עבודת מחקר מקורית ויוצאת דופן, מלגות רוטשילד לדוקטורנטים המעוניינים להמשיך ללימוד בתר-דוקטורט בחו"ל, ופרס רוטשילד לחינוך לזכר מקס רואו למורים התורמים תרומה בולטת בתחום החינוך בישראל.

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0