קרו (יין)
קרו (בצרפתית: Cru) הוא מונח יין צרפתי שמשמעו "מקום גידול". באופן פרטני יותר, משתמשים במילה "קרו" על-מנת לכנות את מקום הגידול המסוים, במקום בשימוש במילה כרם. משתמשים במונח גם כדי להתייחס למוצרים המופקים באותו אזור גידול, כלומר: היינות. משתמשים לעיתים במונח "קרו" כחלק משיטת הסיווג של היינות הצרפתיים. כפי שמשתמע מכך, יין שמציג (או מאפשרים לו להציג) את שמו של ה"קרו" על-גבי תווית היין שלו נחשב ליין בעלי מאפייני טרואר של אותו קרו. נוהגים לתרגם את המונחים "פרימייר קרו" (Premier Cru) ו"גראן קרו" (Grand Cru) בשפה האנגלית כ"גידול ראשון" (First Growth) ו"גידול גדול" (Great Growth).
פרימייר קרו
פרימייר קרו (Premier Cru) הוא מונח יין בשפה הצרפתית המקביל ל"גידול ראשון", וניתן להשתמש בו כדי לסווג כרמים, יקבים, יינות, כשמשמעות המונח משתנה באזורי יין שונים.
- בבורדו מתייחס המונח לשיטת סיווג היינות:
- בשיטת סיווג היינות של 1855 בבורדו, "פרימייר קרו" (Premier cru) או "פרימייר קרו קלאס" (Premier cru classé) היא הדרגה הגבוהה ביותר במסגרת "רמת הגראן קרו" בה משתמשים ליינות אדומים שהגיעו מאזורי מדוק וגראב. אבל זוהי הדרגה השנייה מתוך שלוש באזור סוטרן, בו הדרגה הגבוהה ביותר היא "פרימייר קרו סופריור" (Premier Cru, גידול ראשון נעלה). בדרך-כלל מתייחסים אל יינות אלה באנגלית כאל "גידולים ראשונים" (First Growths).
- בסיווג היינות של סנט אמיליון, הדרגה הגבוהה ביותר היא "פרימייר גראן קרו קלאס A" (Premier grand cru classé A) והדרגה השנייה היא "פרימייר גראן קרו קלאס B" (Premier grand cru classé B). המונח "סנט אמיליון גראן קרו" (Saint-Émilion Grand cru) מתייחס ליקבים או יינות שהם מתחת ליינות רמת הגראן קרו קלאס והוא משולב בחוקי כינוי המקור המבוקר.
- ביינות בורגון, המונח מיושם על מנת לסווג כרמים, כשפרימייר קרו (Premier cru) מהווה את רמת הסיווג השנייה בחשיבותה, מתחת לזו של "גראן קרו" (Grand cru) ומעל לרמה הבסיסית של "כינוי מקור מבוקר וילג'" (village AOCs). ביינות בורגון, משתמשים במונחים "פרימייר קרו" או 1er Cru, ולא מתרגמים אותם לאנגלית.
גראן קרו
גראן קרו (Grand cru, המונח הצרפתי שמשמעו באנגלית great growth גידול ראשון) מיועד לכרמים שמפיקים יינות באיכות גבוהה. אף-על-פי שלעיתים תכופות משתמשים בו על-מנת לתאר ענבים, יין או קוניאק, המונח אינו סיווג טכני של איכות היין לשמה, אלא כוונתו להצביע על הפוטנציאל של הכרם או הטרואר. זוהי רמת הסיווג הגבוהה ביותר של כינוי המקור המבוקר בבורגון או באלזס. באותו המונח משתמשים ל"שאטואים" (כינויה של אחוזת יין באזור בורדו) בסנט אמיליון, למרות שבאזור זה יש למונח משמעויות שונות והוא אינו מייצר את הדירוג העליון של הסיווג. בבורגון הרמה שמתחת ל"גראן קרו" היא "פרימייר קרו", והיא נכתבת לפעמים בקיצור כ-1er cru.
ההיסטוריה של בורגון
בהיסטוריה הקדומה של יינות בורגון נזירים ציסטרסיאניים והכנסייה הקתולית היו בעלי הכרמים העיקריים במשך רוב ימי הביניים. הם קיבלו אדמה באמצעות מעשר, תרומות ובתמורה לשטרות מחילה יכלו הנזירים לשקוד על לימוד איכותם של היינות מרמת החלקה הבודדת ובמרוצת הזמן החלו לחלק את האזורים שנהגו להניב יינות בעלי ארומה, גוף, צבע ועוצמה דומים וקראו להם "קרוס" (crus).
בעקבות הצלחת סיווג היינות של 1855 בבורדו, פיתח ז'ול לאוואל סיווג בלתי רשמי של כרמי הקוט ד'אור בספרו History and Statistics of the Côte d'Or. ב-1861, הפך סיווגו של לאוואל רשמי בידי ועדת החקלאות של בון. ייעודם של "גראן קרו" ו"פרימייר קרו" התפתח והורחב לימים בשנות השלושים על ידי יצירתה של שיטת הכינוי מקור מבוקר.
לקריאה נוספת
- J. Robinson (ed) "The Oxford Companion to Wine" Third Edition Oxford University Press 2006; pp. 115, 175, 321, 544; מסת"ב 0198609906.
- H. Johnson Vintage: The Story of Wine pg 131 Simon and Schuster 1989, pg. 131; מסת"ב 0671687026.
22696083קרו (יין)