קרב מון סאונד
קרב מון סאונד (באנגלית: Moon Sound, בגרמנית: Moonsund) הוא קרב ימי שנערך במקביל ובהמשך למבצע אלביון שבו כבשו הגרמנים את האיים שבפתח מפרץ ריגה במלחמת העולם הראשונה. מון סאונד הוא המצר המפריד בין האי מוהו (מון) שבמפרץ, לבין היבשת. בקרב זה, אשר נערך בעיקרו בין ה-16 ל-19 באוקטובר 1917, הדף הצי הגרמני את הצי הרוסי מן המפרץ ואפשר לכוחות משלוח גרמניים להשלים בהצלחה את המבצע האמור. השליטה הימית במימי מפרץ ריגה הייתה צעד בהבסתה של רוסיה ובהוצאתה מן המלחמה. בפרט אפשרה אותה שליטה את כיבוש אסטוניה במלחמת העולם הראשונה בידי הגרמנים.
רקע זירתי
למן פתיחת מלחמת העולם הראשונה נאבקו הרוסים, שנעזרו לעיתים בבריטים, כנגד הגרמנים, על השליטה במימי הים הבלטי בכלל, ובמפרץ ריגה בפרט. במקום נערכו מספר קרבות, כמו קרב איי אולנד וקרב מפרץ ריגה, ובהם לא הושגה הכרעה ברורה, למרות שכללית הצי הגרמני נחשב חזק ומודרני יותר. לאיים שבפתח מפרץ ריגה נודעה חשיבות אסטרטגית רבה במהלך הקרבות במסגרת החזית המזרחית במלחמת העולם הראשונה. עם התקדמות הגרמנים מזרחה וכיבוש קורלנד בסתיו 1915, האיים היוו עבור הרוסים בסיס לאיום באיגוף, על ידי נחיתה מן הים בעורף הגרמנים. לחלופין, אפשרו האיים הפגזת מטרות גרמניות על החוף באותה גזרה. כמו כן היוו איים אלה בסיס לאיום על קשרי המסחר הגרמניים עם שוודיה. כיבוש האיים על ידי גרמניה היה מסיר איומים רוסיים אלה, ומצד שני, מהווה קרש קפיצה גרמני לאיום על פטרוגרד. כיוון שכך, הגרמנים פתחו בהכנות לכיבוש האיים בספטמבר 1917.
רקע לקרב והכוחות הפועלים
הגרמנים
בקרב וב'מבצע אלביון' השתתף חלק נכבד מצי השטח הגרמני בפיקודו של תת-אדמירל ארהרד שמידט (Schmidt), שהכיר היטב את הזירה: בין היתר, הוא פיקד על קרב מפרץ ריגה. שמידט פיקד על הכוח מספינת הדגל, סיירת המערכה 'מולטקה' (Moltke). תחת פיקודו עמדו עשר ספינות דרדנוט:
'באיירן' (Bayern), 'קניג' (König), 'גרוסר קורפירסט' (Grosser Kurfürst), 'מרקגראף' (Markgraf), 'קרונפרינץ' ("נסיך הכתר", Kronprinz), 'קייזר' (Kaiser), 'פרידריך דר גרוסה' ("פרידריך הגדול", Friedrich der Grosse), 'קייזרין' (Kaiserin), 'פרינצרגנט לואיטפולד' (Prinzregent Luitpold) ו'קניג אלברט' (König Albert).
לאלה נוספו עשר סיירות: 'קניגסברג' (Königsberg), 'קרלסרוהה' (Karlsruhe), 'דנציג' (Danzig), 'פרנקפורט' (Frankfurt), 'נירנברג' (Nürnberg), 'קולברג' (Kolberg), 'שטרסבורג' (Strassburg), 'אוגסבורג' (Augsburg), 'נאוטילוס' (Nautilus) ו'בליץ' (Blitz).
כן כלל הצי הגרמני שיועד למבצע כ-60 ספינות טורפדו ועוד שולות מוקשים וכלי שיט אחרים.
הרוסים
על הצי הרוסי במקום פיקד אדמירל מיכאיל קורונטוביץ' בכירב (Бахирев) אשר הכיר היטב את הזירה, ובין היתר פקד על הכוח הימי הרוסי בקרב איי אולנד. זה כלל את אוניית המערכה הפרה דרדנוט "סלאבה" (ברוסית: Слава), את אוניית המערכה "צסרביץ'" (Цесаревич), את הסיירות המשוריינת "אדמירל מקרוב" (Адмирал Макаров) ו"באיאן" (Баянь) ועוד ארבע ספינות מלחמה ראשיות. כן כלל הכוח שש פלגות משחתות, שתי ספינות תותחים, שולות מוקשים, שלוש מקשות (להנחת מוקשים), שלוש צוללות וספינה שנועדה לחסימה, במקרה הצורך. הצי הרוסי הוכיח עצמו, בעיניים גרמניות, כיריב חזק שעמד בהצלחה בהתנגשויות קודמות, כמו קרב איי אולנד או קרב מפרץ ריגה. חלק גדול מכלי השייט שהוזכרו רכשו ניסיון קרבי בהתנגשויות אלה. עם זאת, סדר הכוחות שנמנה לעיל כלל את כל הספינות הרוסיות שבזירה, ולא כולו בא בהכרח לידי ביטוי בעת המבצע או בעת הקרב הימי שנערך במקביל אליו. לאלה יכלו לסייע כמה עשרות מטוסי ים וכעשרה מטוסים שבסיסם ביבשה. כן היו במפרץ ריגה שתי צוללות בריטיות. עם תחילת הקרבות אלה תוגברו בצוללת נוספת.
מיצר מון סאונד, המהווה את הכניסה למפרץ ריגה ממזרח לאיים, הוגן היטב במבואותיו הדרומיים. ממערב על ידי סוללה ובה חמישה תותחים כבדים בקוטר 250 מ"מ שהוצבה בוואי (Woi) שעל האי מוהו, אליה נוספו עוד ארבעה תותחי 150 מ"מ. ממזרח, מכיוון היבשה, הוצבו עוד ארבעה תותחי 150 ממ"מ בוורדר (Werder. באסטונית וירצו (Virtsu)). לכל אלה נוספו תותחי שדה של כוחות היבשה. כן פוזרו במקום כ - 1,300 מוקשים.
מבצע אלביון
פעולות מקדימות
מתחילת אוקטובר החל הצי הגרמני לשלות מוקשים במצרי אירבן, על מנת שיוכל לנוע בהם בשלב מאוחר יותר. פעולה זו עלתה לגרמנים באבדות ניכרות: בשישי לאוקטובר טבעה ספינה גרמנית מפגיעת מוקש ושבעה אנשי צוות ניספו. ביום המחרת טבעה בנסיבות דומות ספינה נוספת ועוד איש צוות נהרג. ביום המחרת, השמיני לחודש, נפגעו עוד שלוש ספינות, אם כי כולן שרדו.
בנוסף לשליית המוקשים, ערכו הצי וכוחות האוויר הגרמניים פעולות לריכוך ההתנגדות הרוסית הצפויה. הם הפגיזו והפציצו עמדות תותחים, תחנות אלחוט וכיוצא באלה.
המבצע
המבצע נפתח בנחיתת כוחות במפרץ טאגה (Tagga) שבצפון - מערב האי סארמאה, ב-12 באוקטובר 1917, לאחר פעילות מקיפה של חיל הים כדי לנקות מוקשים וכן להכניע סוללות ארטילריה שניצבו על החוף. בימים הבאים הגרמנים השתלטו בהצלחה על כל שטח האי. במקביל לכך, ובמקביל לחדירתם למיצר מון סאונד, הגרמנים החלו בכיבוש האיים היומאה ומוהו (מון). כיבושם של אלה הסתיים תוך מספר ימים, במקביל לקרב הימי.
הקרב במיצר
ב-16 לחודש בערב פעלה לראשונה אחת הצוללות הבריטיות. זו הבחינה בטור גרמני מדרום - מערב למיצרי מון סאונד, וירתה שלושה טורפדות, שהחטיאו. צוללת בריטית אחרת הונסה על ידי הגרמנים. הצוללות נשארו לעת עתה באותה זירה. מספר ימים אחר כך, ב - 20 לחודש, נפגעה אחת הצוללות הבריטיות עת תקפה ללא הצלחה ספינת עזר גרמנית. ספינות ליווי גרמניות הטילו פצצות עומק בצוללת, וגרמו לה נזקים קשים. הצוללת כשלה בניסיון התחמקות, צוותה עלה לחוף ונכנע, וזאת לאחר שפוצץ את כלי השיט.
הפעולה ב-16 לחודש הייתה, כמסתבר, אות הפתיחה לקרב מון סאונד, כשמו של המיצר שמפריד בין האי מוהו (מון) ליבשת. ביום המחרת החלו הגרמנים באיתור ופינוי שדות המוקשים אשר הרוסים זרעו באותו מיצר, כהכנה לכניסה אליו מצד דרום, והשתלטות על מימיו. מוקדם באותו בוקר, ה-17 לחודש, הרוסים גילו את הצי הגרמני, ו"סלאבה", "באיאן", ומספר ספינות נוספות, וכן סוללות החוף הסמוכות, פתחו באש על הגרמנים. אלה האחרונים הוגבלו מאד בכושר התמרון, בשל מעבר הים הצר שנותר להם, וכן נפלו בטווח מספינות המערכה הרוסיות, אלא שהפגזים הרוסיים החטיאו. בהמשך הגרמנים קיצרו טווח ופתחו באש. במהלך הקרב שהתפתח "סלאבה" טובעה. הצי הרוסי נסוג לצידו הצפוני של המיצר, ובדרכו הותקף ללא תוצאות על ידי מספר מטוסים גרמניים. כדי למנוע מעבר של הגרמנים במיצר, הרוסים מיקשו אותו גם במהלך הקרב, בנוסף למיקוש הקיים, שאת חלקו הגרמנים פינו, וכן הטביעו במיצר הצר והרדוד מספר ספינות. מהמיקוש הרוסי טבעה ספינת טורפדו גרמנית אחת, שישה אנשי צוות נהרגו וכמה נפצעו. למחרת עוד ספינה גרמנית ניזוקה קשות מפיצוץ מוקש, שני אנשי צוות נהרגו, שלושה נעדרו ו-16 נפצעו. עבודות פינוי המוקשים, תוך חדירה איטית למיצר, נמשכו גם בימים הבאים. מדי פעם נפגעו ממוקשים ספינות גרמניות.
בנוסף לחדירתם לצידו הדרומי של המיצר, הגרמנים תכננו לתקוף גם בצידו הצפוני, צעד שדרש את אישורו הפורמלי של הקיסר, ובינתיים נערכו הכנות לכך. הרוסים, ככל הנראה לאחר שיירטו חילופי שדרים בנושא, פקדו על כוחותיהם הימיים לסגת למפרץ פינלנד, לאחר ביצוע פעולות חסימה במיצר ופעולות הריסה בבסיסים שלחופיו. הנסיגה הושלמה ב-19 לחודש. חדירת הגרמנים למפרץ נמשכה באיטיות גם בימים הבאים.
סוף דבר
קרב מון סאונד היה ניצחון גרמני. במקביל אליו, 'מבצע אלביון' היה ככל הנראה המבצע האמפיבי המוצלח ביותר במלחמת העולם הראשונה. נראה, עם זאת, שלא הייתה לשני אלה השפעה רבה על מהלך המלחמה בחזית המזרחית. בסופו של דבר רוסיה יצאה מן המלחמה בעיקר בשל התפתחויות שנלוו למהפכת אוקטובר, שהחלה מספר ימים אחר כך, ולא כתוצאה ממהלכי הצבא והצי הגרמניים באותו שלב.
לאחר מספר חודשים, בפברואר ובמרץ 1918, הגרמנים השלימו את כיבוש אסטוניה במלחמת העולם הראשונה, עם ההשתלטות על חלקיה היבשתיים של הארץ. סמוך לסיום ההשתלטות על אסטוניה, בשלישי למרץ, יצאה רוסיה מן המלחמה כתוצאה מהסכם ברסט-ליטובסק.
לקריאה נוספת
- Barrett, Michael B (2007). Operation Albion: the German conquest of the Baltic Islands. Indiana University Press. ISBN 0-253-34969-9.
- Halpern, Paul (1994). A Naval History of World War I. UCL Press. ISBN 1-85728-295-7.
קישורים חיצוניים
- Account of Russian naval activities in World War I; includes a short section on the Battle of Moon Sound אתר רוסי ובו תיאור פעולות הצי הרוסי במלחמת העולם הראשונה, כולל, בקצרה, קרב מון סאונד, באנגלית
- Article in Russian Language on the Battle קרב מון סאונד, ברוסית
- Article in English תיאור מפורט של הקרב, באנגלית
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] קרב מון סאונד25103702