קרב בולימוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרב בולימוב
מערכה: החזית המזרחית במלחמת העולם הראשונה
מלחמה: מלחמת העולם הראשונה
תאריכים 31 בינואר 1915
קרב אחרי הקרב השני על האגמים המזוריים
מקום סביבות בולימוב, פולין הקונגרסאית, כיום בפולין
תוצאה ללא הכרעה
הצדדים הלוחמים

האימפריה הגרמניתהאימפריה הגרמנית האימפריה הגרמנית

האימפריה הרוסיתהאימפריה הרוסית האימפריה הרוסית

מנהיגים
וילהלם השני  ניקולאי השני 
מפקדים

האימפריה הגרמניתהאימפריה הגרמנית אוגוסט פון מקנזן

כוחות

האימפריה הגרמניתהאימפריה הגרמניתהארמייה התשיעית

האימפריה הרוסיתהאימפריה הרוסית הארמייה השנייה

אבדות

20,000 נפגעים

40,000 נפגעים

הקרב על בולימוב היה קרב ללא הכרעה במלחמת העולם הראשונה, שנערך ב-31 בינואר 1915 בין האימפריה הגרמנית לאימפריה הרוסית, באזור של פולין הקונגרסאית, היום חלק מפולין, ונחשב כהקדמה לקרב השני על האגמים המזוריים. זו הייתה המתקפה השלישית של האימפריה הגרמנית על אזור וורשה.

הקרב

הארמייה התשיעית הגרמנית בראשות אוגוסט פון מקנזן תקפה את הארמייה השנייה של הצבא הרוסי, תחת גנרל סמירנוב, ליד הכפר הפולני בולימוב, הסמוך לקו הרכבת המחבר בין לודז' ווורשה. הקרב התמקד באזור הסמוך לכפר בולימוב והעמקים ממערב לוורשה.

הקרב על בולימוב היה הניסיון הראשון של הגרמנים בשימוש בקנה מידה גדול של גז רעיל. שמונה-עשר אלף פגזי הגז ששוגרו הוכיחו שלא עלה בידם הניסיון כאשר גז המבוסס על ברום מסוג Xylyl bromide (אנ'), סוג של גז מדמיע, עף חזרה אל השורות שלהם[1] . הגז גרם לנפגעים מעטים, אם בכלל, מאחר שמזג האוויר הקר גרם לו לקפוא, ובכך הפך אותו לבלתי יעיל.

כישלונו של הגז גרם למפקדים הגרמנים לבטל את ההתקפה. בתגובה, שלחו הרוסים 11 אוגדות, בהנהגתו של וסילי גורקו למתקפת נגד. הארטילריה הגרמנית הדפה את החיילים הרוסים, שספגו 40,000 נפגעים.[1]

הרוסים לא התייחסו למהלך הגרמני החדשני כבעל חשיבות בגלל כשלונו, ולא טרחו לדווח לבעלות הברית מהמערב על המהלך. השימוש הבא של הגרמנים בגז היה בקרב איפר השני באפריל 1915. השימוש בגז בקרב זה הביא לתוצאות מרשימות הרבה יותר.

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24504752קרב בולימוב