קרב אממי אושימה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרב אממי אושימה
תותח נ"מ שהותקן על ידי ספינת הריגול הצפון-קוריאנית ZPU-2
תותח נ"מ שהותקן על ידי ספינת הריגול הצפון-קוריאנית ZPU-2
תאריך 22 בדצמבר 2001
מקום אממי אושימה, מול חופי ים סין המזרחי
תוצאה ניצחון יפני
הצדדים הלוחמים

יפןיפן יפן

קוריאה הצפוניתקוריאה הצפונית קוריאה הצפונית

מנהיגים
יפןיפן ג'וניצ'ירו קואיזומי  קוריאה הצפוניתקוריאה הצפונית קים ג'ונג-איל 
כוחות

2-3 ספינות סיור
70 אנשי משמר החופים היפני

מכמורת ימית אחת

אבדות

30 פצועים, ספינת סיור אחת נפגעה

15 הרוגים, מכמורת ימית אחת הוטבעה

קרב אממי אושימה, הידוע גם בשם תקרית ספינת הריגול בים הדרום-מערבי של קיושויפנית: 九州南西海域工作船事件) התרחש ב-22 בדצמבר 2001, ליד האי היפני אממי אושימה, מול חופי ים סין המזרחי. ההיתקלות הסתיימה בטביעת כלי השיט הצפון קוריאני, ולאחר מכן הודיעו השלטונות היפניים כי כלי השיט היה ספינת ריגול. ההיתקלות התרחשב מחוץ למים הטריטוריאליים של יפן, אך בתוך האזור הכלכלי הבלעדי שלה, אזור המשתרע על פני 200 מיילים ימיים (370 ק"מ; 230 מייל) מאדמת יפן, שבתוכו יכולה יפן לתבוע זכויות בלעדיות על דיג ומשאבים מינרלים.

רקע כללי

ספינה לא מזוהה אותרה במימי יפן ב-21 בדצמבר 2001, יממה לפני הקרב. המכמורת החמושה זוהתה על ידי תחנת תקשורת באי קיקיג'ימה, שהייתה בשליטת מטה המודיעין של ההגנה היפנית[1]. בשנת 1999, יפן טענה כי כלי שיט צפון קוריאני אחר שנתקל במשמר החופים היפני הוא כלי ריגול, אם כי צפון קוריאה הכחישה זאת[2].

מהלך הקרב

מוקדם בבוקר שלמחרת, הספינה רדפה על ידי ארבע כלי שיט של משמר החופים של יפן, שהורו לה לעצור, וירו 25 יריות אזהרה על הספינה כאשר התעלמה מפקודות אלו. התפתח קרב אש בן שש שעות, שבו נורו למעלה מ-1,000 כדורי מקלע על ידי שני הצדדים. נאמר כי הצוות הצפון קוריאני החזיק משגרי רקטות כתפיים. המכמורת הצפון קוריאנית נפגעה בשלב זה ממספר כדורים. מספר פיצוצים שלא קשורים ישירות להתקפות יפניות טלטלו את הספינה לפני שטבעה. לפי העיתון הבריטי "הגרדיאן", נראו חמישה עשר צפון-קוריאנים נצמדים למצוף המכמורת, אך הספינות היפניות התעלמו מהם בגלל החשש שישתמשו בכוח כדי להתנגד ללכידה והמשיכו לתקוף את המכמורת. שתי גופות נמצאו, 13 אנשים נוספים הוכרזו כנעדרים והוכרזו כמתים מספר ימים לאחר מכן. סך הכל 15 צפון-קוריאנים נהרגו בקרב.

יחידת העלייה המיוחדת התגייסה לעלות על הספינה, אך לא עשתה זאת מכיוון שנאלצו להמתין לפקודות רשמיות מפיקוד ההגנה היפנית. הספינה טבעה לפני שהגיעו פקודות כאלה.

לאחר הקרב

ספינת הריגול הצפון-קוריאנית הוצגה במוזיאון משמר החופים של יפן יוקוהמה

בשנת 2003 נבדקה המכמורת על ידי היפנים כדי לאשר מהיכן נשלחה. בדיקה של גוף הספינה קבעה שהוא שייך לצפון קוריאה וככל הנראה היה כלי הסתננות וריגול. התברר כי כלי השיט הוסווה כסירת דיג סינית או יפנית וכי הוא יכול לנסוע 61 קמ"ש לשעה, הרבה יותר מהר מכל ספינת מכמורת מסחרית. הספינה הכילה גם פתח כפול נסתר הממוקם בקצהו כדי לשמש כדלת יציאה לסירות מהירות. לאחר השלמת הבדיקות, גוף הספינה הוצג במוזיאון משמר החופים של יפן יוקוהמה ביוקוהמה, שם הפכה המכמורת לאטרקציה תיירותית פופולרית.

הערות שוליים

  1. ^ "Japan's Secret SIGINT Organizations: Focusing on North Korea". אורכב מ-המקור ב-15 בספטמבר 2007. נבדק ב-13 ביוני 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Japan Gives Up Chase of Suspected N. Korean Spy Ships". Los Angeles Times. 25 במרץ 1999. ISSN 0458-3035. נבדק ב-13 ביוני 2018. {{cite news}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קרב אממי אושימה34145595