קראק פאי
עוגת קראק פאי | |
מאכלים | |
---|---|
סוג | עוגה |
מטבח | המטבח האמריקאי |
מוצא | ארצות הברית |
מרכיבים עיקריים | חמאה, סוכר, שמנת, קוואקר, אבקת חלב |
קראק פאי הוא סוג של עוגה מתוקה המבוססת על בצק ומילוי עשיר.
קראק פאי מורכב בדרך כלל מקלתית העשויה מפירורי עוגיות שיבולת שועל מעורבבים בחמאה ומהודקים יחד לקלתית, המלית היא סוג של פודינג עשיר המבוסס ברובו על סוכר, חמאה, שמנת וחלמונים, שלאחר האפייה מקבל מעטה בגוון זהוב ובמרקם פריך.
נהוג להגיש את הפאי עם קרם פרש שמעט מעדן את המתיקות, אך גם עם גלידה, תוספות אחרות או כמו שהוא.
הפאי הזה בכלל קיבל את שמו מאחר שהוא כביכול ממכר כמו קראק[1].
מקור
במקור, קראק פאי היה קינוח מסורתי בדרום ארצות הברית, שם נהגו להכין בחורף קראק פאי במקום פאי הפירות המסורתי שהיה נהוג כקינוח בשל מחסור בפירות בעונה הקרה. האזכור הראשון של העוגה מופיע בספר הבישול האמריקני הנקרא ביותר בכל הזמנים - The Joy of Cooking. בספר, שיצא לאור בשנות השלושים של המאה העשרים, מופיעה העוגה המתוקה בשם Chess Pie.
קראק פאי הוא אחד הקינוחים הפופולריים בשנים האחרונות במסעדות שונות בישראל ובעולם.
הקונדיטורית הידועה כריסטינה טוסי בעלת המילק בר בניו יורק מגישה את הקראק פאי במילק בר והוא ידוע כמנת הדגל של המקום. טוסי הגישה קראק פאי כחלק מארוחת עובדים במסעדה הניו-יורקית Momofuku של השף דייוויד צ'אנג. העוגה הזו עוררה התעניינות רבה בקרב הסועדים עד שאחד הטבחים הכריז עליה שהיא "ממכרת כמו סם", וכך למעשה, קיבלה העוגה את שמה.
באפריל 2019 התקשורת האמריקאית דיווחה כי בקונדיטוריית המילק בר הוחלט להפסיק להשתמש במילה Crack. ההחלטה התקבלה בניסיון לנתק את העוגה המתוקה והפופולרית מהקונוטציות השליליות לסמים ומאז היא נקראת בקונדיטוריה Milk bar pie.
יהונתן בורוביץ', שף מסעדת "M25", הנמצאת בשוק הכרמל בתל אביב, היה מראשוני השפים שהכניסו את הקראק פאי לתפריטי מסעדות ובתי הקפה בישראל. הוא הגיש את הקינוח הזה באחת מהמסעדות שלו החל משנת 2012: (...) "נחשפתי לעוגה הזו לראשונה כשלמדתי ב-FCI בניו יורק, בין השנים 2001–2006 בתקופה ההיא העוגה עדיין לא פרצה לתודעה"[2].
מרכיבים
הקראק פאי בגרסתה הקלאסית מורכבת ממצרכים בסיסיים, למשל: סוכר, חלב, חמאה, שיבולת שועל וביצים. השילוב ביניהם יוצר עוגה נמוכה, מתוקה ודחוסה[2].
המתכון המקורי מכיל כמעט תמיד כמויות גדולות יחסית של חמאה, סוכר ושמנת וכולל מרכיב ייחודי לעוגה זו: כף של אבקת חלב[3].
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Brenna Houck, Christina Tosi’s Milk Bar Gives Crack Pie a New, Less Offensive Name, Eater, 2019-04-15 (באנגלית)
- ^ 2.0 2.1 שיגעון הקראק פאי, באתר ynet, 2019-10-29
- ^ קראק פאי, באתר עוגיו.נט, 2019-05-11
31629565קראק פאי