קנייה בתשלומים
קנייה בתשלומים הוא הסדר פיננסי המאפשר לאנשים לרכוש סחורות ולשלם עבורם לאורך תקופה ממושכת באמצעות סדרה של תשלומים אשר ישולמו בפרקי זמן קבועים, לרוב חודשיים, עד אשר מחיר הקנייה ישולם במלואו, לעיתים בתוספת ריבית או עמלות.[1] לעיתים הרוכש נדרש לשלם מקדמה ראשונית (לדוגמה תשלום 40% מהסכום הכולל) בעוד שאת יתר מחיר הנכס הוא ישלם על פני תקופה ממושכת.
להסדרת התשלומים מקובלות שלוש דרכים:
- התקשרות ישירה בין המוכר לקונה, כלומר המוכר הוא נותן האשראי בעסקה זו, והתשלומים מובטחים לו בחוזה המכירה, לעיתים גם באמצעות המחאות דחויות לתקופת התשלום. חוזה מכר מסוג זה כולל לעיתים סעיף לפיו אם הקונה לא יצליח לשלם בזמן את התשלומים לפי ההסכם, הוא יידרש להחזיר את הנכס לרשות המוכר.
- תשלום באמצעות כרטיס אשראי, שבו המוכר מקבל את מלוא התשלום (בניכוי עמלה) מחברת האשראי, והקונה פורע את מחיר הקנייה בתשלומים לחברת האשראי.
- הלוואה מחברת מימון (בדרך כלל בנק), שבאמצעותה הקונה משלם למוכר את מלוא המחיר בתשלום אחד, ופורע את ההלוואה בתשלומים לחברת המימון. בהסדר מסוג זה נפוץ שעבוד של הנכס הנרכש לחברת המימון, כך שבמקרה של אי-עמידה בתשלום הנכס יעבור לבעלות חברת המימון (משכנתאות הן סוג של תוכנית קנייה בתשלומים).
קנייה בתשלומים מאפשרת לצרכנים לרכוש פריטים מבלי לשלם את מלוא המחיר באופן חד-פעמי ובאופן זה מאפשרת לכמות גדולה בהרבה של צרכנים לבצע רכישות גדולות יחסית.
קנייה בתשלומים נפוצה יחסית במסגרת רכישות קמעונאיות (עבור רהיטים, ומכשירים אלקטרוניים לדוגמה), בעת רכישת רכב ובעת רכישת נדל"ן.
הסכמי הקנייה בתשלומים פותחו במקור בבריטניה במאה ה-19 על מנת לאפשר ללקוחות עם מחסור במזומנים לבצע רכישות יקרות משום שאחרת אותם הלקוחות לא היו רוכשים את אותם הנכסים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- לפרוס או לא לפרוס? מתי רכישה בתשלומים הופכת כדאית יותר, באתר וואלה!, 7 באוקטובר 2015
הערות שוליים
- ^ Britannica Money, www.britannica.com (באנגלית)
38145737קנייה בתשלומים