קונוס האור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קונוס האור המייצג מרחב דו-ממדי עם ממד נוסף של זמן.

בתורת היחסות הפרטית, קונוס האור (או: חרוט האור) הוא המשטח המתאר את תנועתה בזמן של קרן אור במרחב-זמן (מרחב מינקובסקי). את התנועה הארבע-ממדית הזו ניתן לדמיין בשלושה ממדים, אם בוחרים בשני הצירים האופקיים לייצג שניים מתוך שלושת ממדי המרחב, ובציר האנכי לייצג את ממד הזמן.

את קונוס האור בונים כדלקמן: אם $ p $ הוא אירוע המייצג שליחת הבזק (פעימת) אור בזמן $ \,t_{0} $, כל האירועים שההבזק יכול להגיע אליהם מ-$ p $ מרכיבים את החלק העליון בקונוס האור של $ p $, ואילו האירועים אשר יכולים לשלוח הבזק אור שיגיע אל $ p $ מרכיבים את החלק התחתון של $ p $ (ראו איור).

בהינתן אירוע $ E $, קונוס האור מסווג את כל האירועים במרחב-זמן ל-5 קטגוריות נפרדות:

  • אירועים בעבר של קונוס האור של $ E $, על שפת הקונוס עצמו.
  • אירועים בעתיד של קונוס האור של $ E $, על שפת הקונוס עצמו.
  • אירועים בתוך העבר של קונוס האור של $ E $, שהם אירועים אשר יכולים לפלוט חלקיק חומרי (שנע במהירות נמוכה ממהירות האור) ולהשפיע על $ E $.
  • אירועים בתוך העתיד של קונוס האור של $ E $, אשר יכולים להיות מושפעים מחלקיק חומרי הנפלט מ-$ E $.
  • אירועים מחוץ לקונוס האור של $ E $, אשר אינם יכולים להשפיע או להיות מושפעים מ-$ E $.

אם משתמשים ביחידות בהן מהירות האור בריק היא 1, למשל: מודדים את המרחב בשניות-אור ואת הזמן בשניות, שיפוע הקונוס יהיה 45°, משום שאור עובר בריק מרחק של שניית-אור אחת בשנייה. מאחר שהיחסות הפרטית דורשת כי מהירות האור תהיה זהה בכל מערכת ייחוס אינרציאלית, כל הצופים חייבים למצוא את אותה זווית של 45° עבור קונוסי האור שלהם. תכונה זו מובטחת באמצעות טרנספורמציית לורנץ.

שני אירועים במרחב-זמן שנמצאים מחוץ לקונוס האור אינם יכולים להיות קשורים בקשר סיבתי, כלומר אף אחד מהם אינו יכול להיות הסיבה של האחר. למעשה, לא ניתן כלל לצפות באירוע אחד מהנקודה במרחב-זמן בה התרחש האירוע האחר.

ראו גם

לקריאה נוספת


קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קונוס האור בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
קונוס האור21615995