קהילה קדושה יאנינה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הכנסת קהילה קדושה יאנינה

קהילה קדושה יאנינה הוא בית כנסת הנמצא ברחוב ברום (Broome)‏ 280 בין רחובות אלן (Allen) ואלדרידג' (Eldridge) בלואר איסט סייד במנהטן ניו יורק. הוא נבנה בשנים 1925-‏1927 ותוכנן על ידי סידני דאוב[1]. הוא בית הכנסת היחיד בחצי הכדור המערבי שנוהגים בו בנוסח הרומניוטים השונה גם מנוסח אשכנז וגם מנוסח ספרד.

הבניין נוסף לרשימה הלאומית של מקומות היסטוריים ב-30 בנובמבר 1999 וצוין כנקודת ציון של העיר ניו יורק ב-11 במאי 2004[2]. הוא עבר שיקום נרחב ב-2006.

היסטוריה

הכיתוב בעברית על קיר בית הכנסת

לקהילה קדושה יאנינה יש ייחוד בהיותו בית הכנסת הרומניוטי היחיד בחצי הכדור המערבי[3]. הקהילה נוסדה ב-1906 על ידי מהגרים מיהודי יוון מיואנינה, אבל בית הכנסת לא הוקם עד 1927.[3] השנים מאז ועד מלחמת העולם השנייה היו שנים של שפע לקהילה הרומניוטית בלואר איסט סייד. כיהנו בבית הכנסת שלושה רבנים ובימים הנוראים היה בית הכנסת מלא מפה לפה. אחרי מלחמת העולם השנייה עבר חלק גדול מבני הקהילה לרבעים אחרים וחלקים אחרים של מנהטן כולל הרלם, ברונקס וברוקלין. קהילות אלה כבר אינן פעילות היום. למרות שהקהילה התמעטה באופן קבוע מאז ימי הזוהר שלה לפני המלחמה הרי עדיין מתקיימות תפילות בבית הכנסת בשבתות ובחגים.[3] למרות שיש לבית הכנסת רשימת תפוצה של 3,000 אנשים הרי, לעיתים קרובות, חסרים אנשים למניין בתפילות השבת.[3] סיורים מודרכים מתקיימים בכל יום ראשון למבקרים. לקהילת יאנינה יש חלקה בבית העלמין בוולווד (Wellwood). שם יש גם מצבת זיכרון ליהודי יאנינה שנספו בשואה.

תוכנית הבניין

המבנה של קהילה קדושה יאנינה שונה במקצת מהרגיל עבור בתי כנסת רומניוטים בכך שהוא בנוי מצפון לדרום כשארון הקודש נמצא בדרום. (רוב בתי הכנסת הרומניוטים בנויים ממזרח למערב). הבימה היא במרכז (ברוב בתי הכנסת הרומניוטים הבימה היא בקיר המערבי) חדר המדרגות לעזרת הנשים הוא פנימי.

בתרבות הפופולרית

נעשה סרט דוקומנטרי על בית הכנסת והקהילה "היוונים האחרונים ברחוב ברום" (the Last Greeks on Broome Street). הסרט בוים, נכתב וסופר על ידי אד אשכנזי שהסבים שלו היו ממייסדי הקהילה.[4]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קהילה קדושה יאנינה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Dunlap, David W. From Abyssinian to Zion. (2004) New York: Columbia University Press. מסת"ב 0-231-12543-7, p.123
  2. ^ קהילה קדושה יאנינה - דו"ח ועדת שיקום אתרים של ניו יורק
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 3.3 Laura Silver, "Spreading little-known history of Romaniote Jews", Daily News (New York)Daily News (June 18, 2008)
  4. ^ The Last Greeks on Broome Street



Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0