קבוצת טאטא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קבוצת טאטא
Tata logo.svg
Tata Limited 18 Grosvenor Place.JPG

קבוצת טאטאאנגלית: Tata Group) הוא תאגיד רב-לאומי שמטהו נמצא במומבאי בהודו. הקבוצה היא התאגיד הגדול ביותר בהודו על פי נכסיה ומחזורה.

היסטוריה

קבוצת טאטא הוקמה במאה ה־19 על ידי ג'מסטג'י טאטא כחברה למסחר בטקסטיל, ומאז נכנסה לעוד ועוד עסקים, ממלונאות וחקלאות עד תעשייה וייעוץ. היא הקימה את מפעל הפלדה הראשון בהודו, את תחנת הכוח הראשונה וחברת התעופה הראשונה. התאגיד פעיל, בין היתר, בתחומי תעשיות הפלדה, הרכב, טכנולוגיית מידע (בעיקר באמצעות חברת TCS), תקשורת, אנרגיה, תה ומלונאות. קבוצת טאטא פעילה ביותר מ-85 מדינות בעולם הפרושות על שש יבשות, והיא מייצאת את מוצריה ושירותיה ל-80 מדינות נוספות. קבוצת טאטא מורכבת מ-98 חברות בשבעה מגזרי עסקים, מתוכן 27 הן חברות ציבוריות. 65.8% מן הבעלות בקבוצת טאטא מוחזקת בידי קרנות לתועלת הציבור.

נוכחותה של טאטא בהודו בולטת מאוד. רוב המשאיות והאוטובוסים וחלק ניכר מהרכבים המסחריים הם מתוצרת טאטא, ספק האינטרנט הגדול וספק הסלולר הגדול הן חברות בת של טאטא הכוללות בשמן את המילה טאטא. אחד מהיצרנים הגדולים ביותר של מים מטוהרים (הימלאיה) הוא חברת בת של טאטא. Tata Sky הוא ספק טלוויזיה רב ערוצית בלוויין וכן הלאה.

התאגיד נקרא על שם מייסדו, ג'ימסטי טאטא, אשר בני משפחתו עומדים מאז יסוד התאגיד בראש החברה ומזה חמישה דורות. יושב ראש התאגיד הנוכחי הוא ראטן טאטא, אשר החליף בתפקידו בשנת 1991 את ג'.ר.ד. טאטא.

רכישות

מתחילת המאה ה-21 רכשה טאטא כמה חברות תעשייה ידועות בעולם, ביניהן:

  • Tata Tea רכשה את חברת תה טטלי (Tetley Tea) בפברואר 2000, תמורת 407 מיליון דולר, ואת Good Earth בארצות הברית וכן חברות בסין, ברוסיה ובדרום אפריקה.
  • חברת המלונות טאג' של הקונצרן רכשה שני בתי מלון יוקרתיים בלונדון ומלונות נוספים בעולם.
  • טאטא סטיל רכשה את חברת הפלדה הבריטית קבוצת קורוס[1].
  • טאטא מוטורס רכשה את חברת הרכב המסחרי דייהו (Daewoo Commercial Vehicle Company) במרץ 2004, תמורת 102 מיליון דולר. ואת חברות הרכב יגואר ולנד רובר במרץ 2008, תמורת 2.3 מיליארד דולר[2].
  • באוקטובר 2021 רכשה קבוצת טאטא את חברת התעופה אייר אינדיה תמורת 2.4 מיליארד דולר[3].

פעילות בישראל

  • חברת הבת לפיתוח ותחזוקת מערכות מידע - TCS, פעילה בישראל משנת 2005.
  • ב-2008 נכנסה לשותפות עם התעשייה האווירית לישראל בייצור מקומי של מערכות מכ"ם בהודו[4][5].
  • ב-2013, רמות, חברת מסחור הידע של אוניברסיטת תל אביב, הקימה קרן השקעות בפרויקטים מדעים בסך 20 מיליון דולר, יחד עם "קבוצת טאטא"[6].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קבוצת טאטא בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0